Gilbert: "Ik zocht doorheen de pijn mijn limiet"

zo 16/04/2017 - 17:25 Philippe Gilbert heeft een extra laag kleur gegeven aan een schitterend Belgische wielervoorjaar. Op het vernieuwde parcours van de Amstel Gold Race won hij zijn tweede klassieker van 2017.

Gilbert kleurde (opnieuw) de finale en werkte de sprint tegen Michal Kwiatkowski ook meesterlijk af. Maar makkelijk ging dat niet. "Het was een zware dag. We gingen vanaf de Kruisberg. Dat was opnieuw een lange inspanning", vertelde Gilbert meteen na de aankomst.

"Ik moet alle renners in de kopgroep bedanken, want iedereen werkte bijna 40 kilometer goed samen. Iedereen verdiende om te winnen, maar er kan maar eentje winnen."

"Kwiatkowski ging hard. Ik zag dat iedereen op zijn limiet zat. Ik ook, maar als je dan een of twee procent meer kan, maakt dat het verschil op dit niveau. Ik zocht doorheen de pijn mijn limiet. Met Kwiatkowski doorgaan is altijd leuk. Hij rijdt altijd mee."

"Ik zei tegen Kwiatkowski dat we gewoon samen tot de laatste kilometer zouden rijden en dan kon de beste winnen. Hij verraste me een beetje in de sprint, maar de wind stond op de kop. Dus ik panikeerde niet en focuste op zijn wiel. Voor mij was het perfect."

Na drie keer bovenop de Cauberg, wint Gilbert ook op het vernieuwde parcours. Een beetje tot zijn eigen verrassing. "Ik koers graag in Nederlands Limburg. Ik ben blij met mijn vierde zege en met de nieuwe finale." 

"Ik dacht dat het meer iets voor sprinters zou worden, maar uiteindelijk kwam er een mooie ontsnapping tot stand." 

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Van Avermaet: "Er werd niet echt rondgereden, dan is het gedaan"

Greg van Avermaet miste een week na zijn overwinning in Parijs-Roubaix de goede vlucht. "Ik zat een beetje te ver op de Kruisberg toen ze wegreden en dan weet je dat je achter de feiten moet aanrijden. Op de Keutenberg heb ik vol aangezet, maar we reden er net niet naartoe, Kwiatkowski wel. Valverde en ik bleven wat hangen."

"Dan werd er niet echt meer rondgereden. Dan weet je dat de koers gedaan is. Als iedereen op de goeie moment voluit was beginnen mee te rijden was het misschien nog wel mogelijk geweest. Spijtig dat ik net iets tekort kwam op de Keutenberg. Ik kwam er net niet bij."

"Het was een fout dat we op de Kruisberg niet vooraan zaten met de ploeg en dat er niemand mee was. ik weet nog niet of ik ook Luik-Bastenaken-Luik rijd. Ik had vandaag wel een goed gevoel."

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Benoot: "Reed tegen Rojas en ketting lag er af"

"Op de Fromberg zat ik in zevende positie van de kopgroep, toen Rojas in de remmen ging en ik niet op tijd kon stoppen. Ik reed ertegen. Ik ben niet gevallen, maar mijn ketting lag er wel af", zei Tiesj Benoot.

"Tegen dat ik terug weg was, was de tweede groep daar. Ik zat enorm te balen, zeker nu ik zie dat ze naar de aankomst rijden. Het was een mooie groep. Pech heeft ons genekt. Deze koers ligt mij zeker en ik kijk ernaar uit om terug te komen. Maar met een beetje minder pech dan."

VRT ???media.video.type.mz_vod???