Monument van Belgische wielersport dreigt te verdwijnen: bestuur van Putte-Kapellen stopt

di 17/01/2017 - 12:14 De organisatie achter Putte-Kapellen gooit de handdoek in de ring. De leden van het bestuur zijn te oud om ermee door te gaan. "Als er mensen zijn die het van ons willen overnemen, zijn ze welkom", zegt secretaris Eddy Carpentier aan sporza.be. Als niemand toehapt, verdwijnt de wedstrijd van de kalender.

De Nationale Sluitingsprijs van Putte-Kapellen ten noorden van Antwerpen is de laatste wedstrijd van het Belgische wielerseizoen. Hij staat traditioneel midden oktober op de kalender, er komen telkens tienduizenden toeschouwers op af. De eerste editie vond plaats in 1929, met Zander Maes als winnaar. Vorig jaar zette Roy Jans de 83e op zijn palmares.

Vroeger was Putte-Kapellen een soort België-Nederland, met dus Belgische en Nederlandse winnaars. Eddy Merckx won in 1967, Herman Van Springel in 1976. Frans Van Looy en Adrie van der Poel wonnen elk 3 keer. Nick Nuyens won hier zijn eerste profkoers, Tom Steels en Gert Steegmans hebben hier gewonnen.

Vorig jaar, op dinsdag 17 oktober, vond de (voorlopig?) laatste Sluitingsprijs plaats. Vandaag is immers bekend geraakt dat de vzw Sportkomiteit Putte-Kapellen zichzelf opdoekt. "Het bestuur zal inderdaad ontbonden worden", zegt secretaris Eddy Carpentier.

"De leden van onze vzw - we zijn met 7 - worden al een dagje ouder en sommigen beginnen met hun gezondheid te sukkelen. Er zijn nog wel mensen die wilden doorgaan, maar ze willen het niet alleen doen. Daarom hebben we beslist ermee op te houden."

"Zelf heb ik er 35 jaar dienst opzitten, met boeiende en minder boeiende edities. Van een simpele kermiskoers is Putte-Kapellen uitgegroeid tot een wedstrijd van 1.1, met heel wat grote namen aan de start en op de erelijst. Dat is een beetje mijn "schuld", als je het zo kunt zeggen, want ik wilde niet ter plaatse blijven trappelen."

"Vroeger was Putte-Kapellen een soort België-Nederland, met dus Belgische en Nederlandse winnaars. Eddy Merckx won in 1967, Herman Van Springel in 1976. Frans Van Looy en Adrie van der Poel wonnen elk 3 keer. Nick Nuyens won hier zijn eerste profkoers, Tom Steels en Gert Steegmans hebben hier gewonnen..."

"Maar de laatste jaren is onze koers veel internationaler geworden. De Fransman Dennis Flahaut was in 2009 de eerste niet-Belgische of niet-Nederlandse winnaar.  Daarna had je winnaars als de Engelsman Adam Blythe, de Wit-Rus Jevgeni Goetarovitsj en de Fransman Nacer Bouhanni."

"Ik wil niet dat de wedstrijd verdwijnt"

"Daardoor zijn we ook financieel moeten groeien", gaat Carpentier voort. "Omdat wij een kleine gemeente zijn zonder veel industrie moesten we hard werken om ons budget rond te krijgen. En omdat we geen toegangsgeld vroegen, deden we het met sponsoring."

Putte-Kapellen is een monument, ik zou graag hebben dat de koers op een of andere manier kan voortbestaan. We laten geïnteresseerde overnemers en organisatoren nu in eerste instantie tot bij ons komen. Als dat niks oplevert, zullen we misschien zelf op zoek gaan.

"Op zich was dat allemaal niet zo evident, omdat we dat geld soms al wat verder moesten gaan zoeken. Je hebt zo'n 150.000 euro nodig als je de koers wil organiseren zoals wij nu, dat is een pak geld."

"Zelf kende ik 35 jaar geleden heel wat mensen die ons financieel konden helpen, maar intussen zijn die mensen met pensioen of zijn ze overleden. Dus was verjonging in ons bestuur een noodzaak, maar die hebben we niet meteen gevonden."

Hoewel het Sportkomiteit het voor bekeken houdt, heeft Eddy Carpentier nog één wens. "Ik heb er goeie hoop op dat iemand de organisatie overneemt. Want voor alle duidelijkheid: het is niet omdat we ermee stoppen dat ik wil dat de wedstrijd verdwijnt."

"Putte-Kapellen is een monument, ik zou graag hebben dat de koers op een of andere manier kan voortbestaan. Al moet dat dan natuurlijk wel in Putte-Kapellen zijn. We laten geïnteresseerde overnemers en organisatoren nu in eerste instantie tot bij ons komen. Als dat niks oplevert, zullen we misschien zelf op zoek gaan."

"De ontslagnemende voorzitter en ikzelf willen in oktober naar de 84e editie van de Sluitingsprijs gaan kijken. Niet meer in functie, wel als wielerliefhebber", besluit Carpentier.