Sam Bennett schrijft Parijs-Bourges (opnieuw) op zijn naam

do 06/10/2016 - 18:00 Sam Bennett (Bora-Argon 18) heeft de 66e editie van de Franse eendagskoers Parijs-Bourges (1.1) gewonnen. Na 193,7 kilometer tussen Gien en Bourges haalde de 25-jarige Ier het na een massasprint. Bennett volgt zichzelf op als laureaat. Hij liet de Rus Alexander Porsev en de Fransman Rudy Barbier achter zich. Beste Belg werd Roy Jans op de tiende plaats.

Omzeggens van bij de start vormde zich een kopgroep met Sander Helven, de Fransman Elie Gesbert, de Deen Rasmus Byrel Iversen en de Luxemburger Ivan Centrone.

Zij kregen wat verder het gezelschap van de Fransman Quentin Jauregui, zodat we na zowat vijf kilometer koers vijf leiders kregen. Zij boekten een maximale voorsprong van 3,5 minuut op het peloton.

Voor Helven, Iversen en Centrone ging het na de tweede beklimming van de dag, de Côte de Graveron na 127 kilometer koers, te snel en zij verloren voeling.

Enkel Elie Gesbert en Quentin Jauregui geloofden nog in de slaagkansen van de vlucht en legden er duchtig de zweep op. Vooral de renners van Cofidis voerden het tempo in de grote groep stelselmatig op. Meteen betekende dat het einde van de vlucht en met nog 17 kilometer voor de boeg kwam er dan ook een algemene hergroepering.

Ondanks enkele schuchtere pogingen slaagde niemand erin nog weg te komen. De diverse sprintersploegen hielden in volle finale het tempo daarvoor net iets te strak en in de daaropvolgende massaspurt was Bennett net als vorig jaar de sterkste van het hele pak.

Bennett, geboren in Wervik en laatste in de eindstand van de Tour de France, won eerder dit jaar de openingsetappe van het Internationaal Criterium en de tweede rit van de Ronde van Toscane.

Uitslag Parijs-Bourges (1.1)

01. Sam Bennett (Ier) - 190 km in 4u38'55"
02. Aleksandr Porsev (Rus) - allen zelfde tijd
03. Rudy Barbier (Fra)

04. Marc Sarreau (Fra)
05. Jacopo Guarnieri (Ita)
06. Christophe Laporte (Fra)
07. Romain Feillu (Fra)
08. Samuel Dumoulin (Fra)
09. Kristian Sbaragli (Ita)
10. Roy Jans

13. Dries Van Gestel
14. Aimé De Gendt
33. Eliot Lietaer
34. Floris De Tier

Het was nipt:

I almost waited too long before opening up my sprint. Great to be on the top step again! #closeone

Een foto die is geplaatst door sam bennett (@sammmyben) op