Naesen razend op winnaar Groenewegen: "Crapuleus, wat een deb"

zo 02/10/2016 - 17:10 Dylan Groenewegen (Lotto-Jumbo) heeft de Tour de l'Eurométropole op zijn naam geschreven. In een tumultueuze slotkilometer vielen de drie leiders stil en ging Groenewegen in de sprint aan de haal met Naesen. De jury bekeek de beelden, maar riep de Nederlandse kampioen toch uit tot winnaar.

De Tour de l'Eurométropole is sinds dit jaar een eendagswedstrijd. Veel - vooral Belgische - WK-gangers kozen deze wedstrijd om het vormpeil voor Qatar nog wat bij te vijlen.

De omstandigheden tussen Poperinge en Doornik konden niet veel meer verschillen dan die in het Midden-Oosten. De regenbuien maakten er een zware koers van.

Geen enkele van de Belgische WK-gangers die aan de start stonden (Boonen, Maes, Roelandts, Debusschere en Naesen) miste de slag.

In de laatste 30 kilometer scheurde de kopgroep van 18 renners, met ook nog snelle mannen Gaviria en Groenewegen, in twee stuks. Boonen, hongerig voor een zege met het oog op het WK, belandde tot zijn frustratie in de tweede groep.

Vooraan reden Naesen, Wynants en Lampaert weg van hun gezellen. In de achtergrond smolten de twee groepjes samen, maar de drie vogels leken gaan vliegen vooraan.

Tot Naesen in de laatste kilometer weigerde als eerste de sprint aan te gaan en de drie koplopers plots begonnen te surplacen. Alles kwam toch nog samen, maar de sprint was chaotisch. Naesen wou Groenewegen aan de linkerkant passeren, maar de Nederlandse kampioen deed de deur dicht. Consternatie na de finish, maar de jury riep Groenewegen toch uit tot winnaar.

Uitslag Tour de l'Eurométropole (1.1)

01. Dylan Groenewegen (Ned) - 196 km in 4u12'55"
02. Olivier Naesen - allen zelfde tijd
03. Tom Boonen

04. Amaury Capiot
05. Florian Sénéchal (Fra)
06. Nils Politt (Dui)
07. Joeri Calleeuw
08. Jens Debusschere
09. Maarten Wynants
10. Jürgen Roelandts

11. Kenneth Vanbilsen
12. Nikolas Maes
13. Julien Vermote op 4"
14. Yves Lampaert - z.t.
15. Jelle Wallays - 1'38"
16. Fernando Gaviria (Col) - z.t.

Naesen: "Vond hem al achterlijk, maar nu is hij helemaal een deb"

Oliver Naesen probeerde na de finish verhaal te halen bij Dylan Groenewegen, maar die deed alsof zijn neus bloedde.

"Omdat we op het einde nog die kopgroep inhaalden, was het onmogelijk om rechtdoor te sprinten", pleit Groenewegen onschuldig. "Ik moest dus wel van mijn lijn afwijken. Maar ik denk niet dat ik iets fouts deed."

Dat zag Naesen toch anders. "Het is gewoon belachelijk dat Groenewegen wint. Ik voelde me supergoed en was eigenlijk al zeker dat ik zou winnen in dat groepje met drie. Maar in de sprint had ik ook nog veel over."

"Ik wou Groenewegen voorbijsteken, maar hij reed mij in de dranghekken. Dat is gewoon crapuleus. Je kunt een beetje de deur dichtdoen, maar als je voelt dat iemand erover komt en je hebt een beetje klasse, dan hou je je lijn."

"Waarom laat de jury dit dan toch toe? Omdat ze er niets van kennen, zeker?"

Een verzoening met Groenewegen zit er niet meteen in. "Ik vond hem sowieso al achterlijk, maar nu is het helemaal een deb. Ik zou op die manier zelfs niet willen winnen."

Boonen: "Niet correct dat Groenewegen wint"

Ook Tom Boonen, die derde werd, was het niet eens met de beslissing van de jury. "Je hoeft niet heel geleerd te zijn om te zien dat Naesen werd gehinderd. Dit is niet correct."

Boonen was zelf wel tevreden over zijn benen. "Er zat veel kracht op, al voelde ik me door die kou niet supergoed. Het is positief dat alle WK-Belgen heelhuids gefinisht zijn."

Het explosieve interview met een kokende Naesen

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Verontwaardiging op Twitter bij de Belgische renners

What is your decision? Live or die???? 😂 @olivernaesen #TheGladiator #eurometropole #parodie

Een foto die is geplaatst door Edward Theuns (@edwardtheuns) op