Boonen sprint in Londen naar 40e Etixx-overwinning van het seizoen

zo 31/07/2016 - 19:27 Tom Boonen heeft de Prudential RideLondon Classic (1.BC) gewonnen. In de Engelse hoofdstad haalde de kopman van Etixx-Quick Step het in de massasprint. Voor Boonen is het, na een ritzege in de Ronde van Wallonië, de tweede overwinning van het seizoen. Door de overwinning van Boonen staat de teller van Etixx dit seizoen op 40 zeges.

Een kopgroep van zes renners raakte pas na bijna dertig kilometer weg van het peloton. Jempy Drucker, de winnaar van vorig jaar, kreeg met Jelle Wallays en Jonas Rickaert ook twee Belgen mee. De wedstrijd werd even geneutraliseerd door een zware val bij de wielertoeristen, maar al snel kroop iedereen weer op zijn fiets.

Het zestal reed snel een voorsprong van zes minuten bij elkaar. In het peloton knapten Etixx-Quick Step (voor Boonen), Orica-BikeExchange (voor Matthews) en Team Sky (voor Swift) het zware achtervolgingswerk op.

Voor Geraint Thomas lag het tempo van zijn ploegmakkers bij Sky niet hoog genoeg. Op 90 kilometer van het einde schudde hij aan de boom in het peloton. Met Ian Stannard gleed ook een tweede Sky-man mee.

Het duo, aangevuld met Patrick Bevin van Cannondale, kwam in geen tijd helemaal voorin aansluiten. Thomas ging meteen op en over de vroege vluchters en trok er alleen vandoor. Zijn bonus op het peloton liep al snel op tot bijna vier minuten.

De Welshman leek lange tijd op weg naar een mooie zege, maar in de slotkilometers dichtte het peloton de kloof dan toch. Colbrelli (Bardiani) probeerde het nog met een uitval in de slotkilometer, maar niets kon een massasprint verhinderen. Daarin was Tom Boonen duidelijk de snelste. Hij haalde het voor Renshaw (Dimension Data) en Matthews (Orica).

Boonen: "Had vertrouwen na sprints in Wallonië"

"Ik voelde me goed", reageerde winnaar Tom Boonen. "Ik had een paar goeie sprints gedaan in de Ronde van Wallonië en had dus vertrouwen. Ik wist wel niet of ik hersteld zou zijn, maar ik voelde me oké."

"Ik ben blij met deze overwinning, want het was toch al een tijdje geleden dat ik deze sprinters geklopt had."

"Na de laatste bocht wachtte ik op het perfecte moment. Ik zag dat het nog 200 meter was en wou het proberen. Ik had gelukkig de benen om het af te maken."

Uitslag:

  1. Tom Boonen - 202km in 4u43'56"
  2. Mark Renshaw (Aus) - z.t.
  3. Michael Matthews (Aus)
  4. Jens Debusschere 
  5. Jaroslaw Marycz (Pol)
  6. Paolo Simion (Ita)
  7. Floris Gerts (Ned)
  8. Tobyn Horton (GBr)
  9. Steele Von Hoff (Aus)
  10. Mark McNally (GBr)

De sprint: