Devenyns wint en snoept Meersman de eindzege af

wo 27/07/2016 - 16:20 Dries Devenys (IAM) heeft een dubbelslag geslagen in de Ronde van Wallonië. Hij wrikte zich op de laatste klim los uit de greep van het peloton en schreef zo de slotetappe op zijn naam. Door de bonificatieseconden pakt hij ook de eindzege af van Gianni Meersman.

De Ronde van Wallonië is uitgedraaid op een secondespel. Voor de start van de laatste rit naar Dison had Gianni Meersman 6 seconden voorsprong op zijn eerste achtervolger. Een kleine bonus die Etixx-Quick Step in de Ardennen met hand en tand verdedigde.

De acht renners in de traditionele vlucht van de dag mochten tot 23 kilometer van de streep de schijnwerpers opeisen. In het peloton deelde Etixx, net zoals de voorbije dagen, de lakens uit en bij het ingaan van de lokale rondjes leek de eindzege kopman Meersman niet meer te kunnen ontsnappen.

Pas op de laatste helling van de dag vertoonde het pantser van de leider barstjes. Ondanks het verschroeiende tempo sprong Devenyns weg uit het peloton. Meersman en Trentin vonden geen antwoord.

Vanendert en Koeznetsov gingen nog wel op zoek naar de IAM-renner, maar kwamen uiteindelijk enkele seconden tekort. De vreugde barstte nog niet meteen los in het kamp van de winnaar, maar na wat rekenwerk was Devenyns ook zeker van de eindoverwinning.

Na de Ronde van België mag hij dit seizoen dus opnieuw een overwinning op eigen bodem op zijn palmares schrijven.

Uitslag rit 5:

01. D.Devenyns - 184km in 4u33'56"
02. J.Vanendert - z.t.
03. E.Shaloenov (Rus)
04. V.Koeznetsov (Rus)
05. F.De Tier
06. F.Senechal (Fra) - op 2"
07. X.Meurisse - op 2"
08. E.Silin (Rus) - 7"
09. H.Duijn (Ned) - 8"
10. L. Pichon (Fra) - z.t.
 

Eindstand:

01. D.Devenyns - in 22u02'48"
02. G.Meersman - op 5"
03. V.Koeznetsov (Rus) - 6"
04. J.Vanendert - 7"
05. E.Shaloenov (Rus) - 9"