Vanmarcke geeft eindzege Ster ZLM Toer niet meer af: "Ben hier trots op"

zo 19/06/2016 - 16:02 Update: zo 19/06/2016 - 20:49 Wim Stroetinga heeft verrassend de slotrit in de Ster ZLM Toer gewonnen. De 31-jarige Nederlander van het bescheiden Parkhotel Valkenburg-team klopte Dylan Groenewegen en Sep Vanmarcke in een massaspurt, die ontsierd werd door een crash. Vanmarcke, die gisteren de koninginnenrit won in de Belgische Ardennen, is de eindwinnaar. Het is de eerste rittenkoers die de Belg van LottoNL-Jumbo wint.

Vanmarcke begon met 5 seconden voorsprong op Sean De Bie aan de slotrit. De Bie kon daar drie seconden van goedmaken door de eerste tussenspurt te winnen, bij de tweede kon hij echter geen seconden pakken.

Wouter Roosenboom

Dan zou Vanmarcke zonder tegenslag de eindzege pakken en verwachtte iedereen een topsprint tussen Greipel, Kittel en Groenewegen. Van de drie topspurters had alleen Groenewegen deze week al gejuicht in de tweede rit.

Een vluchtersgroepje met Taylor Phinney als bekendste naam werd tijdig ingerekend, maar bij het ingaan van de laatste kilometer zorgde een valpartij in het peloton voor verwarring, waardoor Greipel en Kittel hun kansen in rook zagen opgaan. Stroetinga liet het niet aan zijn hart komen.

Vanmarcke won voor het eerst een rittenkoers: "Ik ben hier trots op. Op het eind was het wel best nog spannend. Toen Sean de eerste tussenspurt won, werd ik toch wat bang. We hadden ons misrekend en ik ging te vroeg aan. Ik heb toen even gevloekt."

"Op het einde had ik er vertrouwen in dat we gingen winnen. We hadden afgesproken dat de eindzege de prioriteit was, net de dagzege. Ik moest Groenewegen niet helpen, maar mocht mijn eigen kans gaan. Deze zege is heel belangrijk, mentaal voelt het heel goed en fysiek ben ik ook in orde."

Uitslag rit 5:

1. Wim Stroetinga (Ned), 186 km in 3u55'36"
2. Dylan Groenewegen (Ned) - z.t.
3. Sep Vanmarcke
4. Timothy Dupont
5. Kenny Dehaes
6. Gijs Van Hoecke
7. Jean-Pierre Drucker (Lux)
8. Coen Vermeltfoort (Ned)
9. Max Walscheid (Dui)
10. Ramoenas Navardauskas (Lit)
11. Gianni Vermeersch

Eindstand:

1. Sep Vanmarcke, in 17u51'37"
2. Sean De Bie op 6"
3. Jos van Emden (Ned) - 16"
4. Søren Kragh Andersen (Den) - 20"
5. Davide Martinelli (Ita) - 27"
6. Roger Kluge (Dui) - 30"
7. Ramoenas Navardauskas (Lit) - 31"
8. Gijs Van Hoecke - 32"
9. Stefan Küng (Zwi) - 34"
10. Jean-Pierre Drucker (Lux) - 35"
11. Pieter Vanspeybrouck - 36"

Bekijk de finish: