Brambilla ontloopt de sprint in Mallorca

vr 29/01/2016 - 15:20 Gianluca Brambilla heeft na een knappe solo het tweede deel van de Challenge Mallorca gewonnen. De Italiaan van Etixx-Quick Step kon nog net een groep van een twintigtal toprenners voorblijven. Hij klopte onder anderen Michal Kwiatkowski en Fabian Cancellara. "Ik reed zo hard als ik kon en in de laatste kilometer wist ik dat de zege binnen was", zei hij.

Terwijl Mallorca gisteren het beloofde land was voor de sprinters, was het parcours van het tweede deel van de Challenge Mallorca al een pak lastiger.

Op de eerste beklimming van de dag kozen maar liefst 34 renners het hazenpad. Onder meer Jasper Stuyven, Giovanni Visconti en Leopold König gingen in de aanval. Ze kregen een maximale voorsprong van ruim twee minuten.

Onder leiding van het Lotto-Soudal van Greipel en Team Dimension Data voor Boasson Hagen reed het peloton het gat bijna helemaal dicht. Het peloton was intussen helemaal aan flarden gereden en enkele renners konden de sprong maken naar de koplopers, die intussen herleid waren tot een viertal.

Op zo'n 15 kilometer van de finish zag Gianluca Brambilla zijn moment gekomen en liet hij zijn medevluchters achter zich. Een groep van een twintigtal renners strandde uiteindelijk op twee seconden van de Italiaan, die zijn knappe solo kon afronden.

"Zo hard als ik kon"

"Deze zege is een beloning voor de opofferingen die ik gemaakt heb om hier te geraken", reageert Gianluca Brambilla (28).

Ik bracht Meersman terug naar het peloton, maar op de laatste klim zei Meersman dat hij geen geweldige benen had en ik mijn eigen kans moest gaan.
Gianluca Brambilla

"Het voelt goed om voor renners als Kwiatkowski, Cancellara en Valverde te eindigen. Het was een lange en harde wedstrijd. Ik bracht Meersman terug naar het peloton, maar op de laatste klim zei Meersman dat hij geen geweldige benen had en ik mijn eigen kans moest gaan."

"Toen ik op 10 kilometer van het einde nog 30 seconden had, wist ik dat het alles of niets zou zijn. Ik reed zo hard als ik kon en in de laatste kilometer wist ik dat de zege binnen was."

Brambilla draagt de overwinning op aan de vorig jaar overleden vader van zijn vriendin. "Ik heb hem beloofd dat mijn eerste zege voor hem zou zijn", zegt de Italiaan in Belgische loondienst.

Uitslag

1 Gianluca Brambilla (Ita) 153 km in 3u32'23"
2 Michal Kwiatkowski (Pol) op 2"
3 Zdenek Stybar (Tsj)  
4 Tiesj Benoot  
5 Dylan van Baarle (Ned)  
6 Fabian Cancellara (Zwi)  
7 Scott Thwaites (GBr)  
8 Alejandro Valverde (Spa)  
9 Leopold König (Tsj)  
10 Giovanni Visconti (Ita)  
11 Edvald Boasson Hagen (Noo)  
12 Maxime Bouet (Fra)  
13 Vicente Reynés (Spa)  
14 Niki Terpstra (Ned)  
15 José Herrada (Spa)  

De podiumselfie van de dag

Iljo Keisse is trots op zijn ploegmaat