Danny van Poppel verrast Gilbert op Muur van Thuin

wo 29/07/2015 - 16:34 Oranje boven in de slotrit van de Ronde van Wallonië. Op de Muur van Thuin was Danny van Poppel (Trek) voor de tweede keer in deze ronde de beste. Hij verraste favoriet Gilbert. Ook het eindklassement was voor een Nederlander: Niki Terpstra van de Etixx-Quick Step-ploeg.

De aanvalslustige Belgen Kenny Dehaes, Frederik Veuchelen en Gregory Habeaux kregen het gezelschap van de Fransman Benoit Jarrier in de vlucht van de dag.

De vier lagen wel aan de ketting van het peloton, dat de laatste vluchters tijdens de laatste van vier lokale rondes tot de orde riep.

Etixx-Quick Step, de ploeg van koploper Niki Terpstra, hield het tempo hoog op weg naar de vierde en laatste beklimming van de Muur van Thuin.

Op de Muur van Thuin waren de ogen op Philippe Gilbert gericht, maar Danny van Poppel verraste met een snedige aanval. De Nederlandse sprinter rondde zijn solo ook knap af. Gilbert kwam te laat en werd tweede.

Niki Terpstra finishte netjes voorin. Hij hoefde zich geen zorgen te maken over zijn eindzege, die kwam niet in het gedrang.

Van Poppel: "Bewezen dat ik meer kan dan sprinten"

Danny van Poppel won de tweede rit in de sprint, nu maakte hij indruk bergop. "Ik wist dat ik dit heel goed kon en meer kan dan alleen maar sprinten. En dat bewijs ik vandaag. "

"Ik ging bergop vol over Breschel en probeerde het dan maar alleen. Ik had dat niet gedaan als Gilbert in mijn wiel had gezeten, maar nu ging ik ervoor. Het gat was gelukkig groot genoeg, ik ben heel tevreden."

Uitslag slotrit

 1. Danny van Poppel (Ned) - 167 km in 4u09'48"
 2. Philippe Gilbert - op 3"
 3. Matti Breschl (Den) - z.t.
 4. Pieter Serry
 5. Bjorn Leukemans
 6. Niki Terpstra (Ned)
 7. Sergej Lagoetin (Rus)
 8. Cyril Lemoine (Fra)
 9. Athur Vichot (Fra)
 10. Boris Vallée

Eindstand Ronde van Wallonië

 1. Niki Terpstra (Ned) in 23u00'52"
 2. Victor Campenaerts op 22"
 3. Sergej Lagoetin (Rus) - 36"
 4. Danny van Poppel (Ned) - 53"
 5. Antoine Warnier - 58"
 6. Boris Vallée - 59"
 7. Philippe Gilbert - 1'02"
 8. Loïc Vliegen
 9. Sebastien Turgot (Fra) - 1'10"
 10. Matti Breschel (Den) - 1'12"