Gianni Meersman wint de Cadel Evans Great Ocean Road Race

zo 01/02/2015 - 08:38 Gianni Meersman is er vroeg bij dit jaar. In Australië heeft de renner van Etixx-Quick Step in de sprint de afscheidswedstrijd van Cadel Evans op zijn naam gebracht. Deze eerste Belgische overwinning van het nieuwe wielerjaar geeft Meersman vleugels: "Dit stimuleert mij en de rest van het team."

De Cadel Evans Great Ocean Road Race stond dit jaar voor de eerste keer op de wielerkalender. De koers behoort tot de eerste categorie en is niet alleen naar Cadel Evans genoemd, vandaag nam de ex-Tour de France-winnaar er ook afscheid van het peloton.

Belga

De wedstrijd voerde de renners over de prachtige Great Ocean Road, de weg die langs de kustlijn ten westen van Melbourne kronkelt, door legendarische surfoorden als Torquay en Bells Beach. Ook passeerden de renners de woonplaats van Evans, Barwon Heads.

De eerste editie was spek voor de bek van Gianni Meersman, die na 174 kilometer (met start en aankomst in Geelong, een stadje in de buurt van Melbourne) in de sprint de snelste was van een kopgroep van negen renners.

Dat groepje had tien kilometer voor de finish het levenslicht gezien en bleef net uit de klauwen van een aanstormend peloton. Meersman troefde met zijn snelle benen en een goed getimede sprong de Australiërs Simon Clarke en Nathan Haas af.

"Dit stimuleert mij en het hele team"

"Ik ben natuurlijk zeer gelukkig met deze overwinning", zegt Meersman. "In de Tour Down Under was ik er al eens dichtbij, maar had ik de benen niet om het af te maken. Nu vloeide alles wel mooi samen. Ik voelde me goed en voelde me enorm gesteund door mijn ploegmaats. Hun vertrouwen gaf me een boost."

"Toen Cadel Evans in de laatste ronde versnelde, heb ik alles gegeven om me te handhaven in de kopgroep. Op het einde heeft David De La Cruz geweldig werk geleverd om me af te zetten. Ik ben er trots op dat het in februari al bingo is. Dit stimuleert niet alleen mij, maar het hele team. We hebben met Etixx-Quick Step nu al twee overwinningen op de weg, dat is mooi. Ik wil van de gelegenheid ook gebruikmaken om Cadel Evans het allerbeste te wensen met zijn pensioen. Hij kan terugblikken op een fantastische carrière."

De laatste 20 kilometer van de wedstrijd:

Uitslag:

01. Gianni Meersman 174 km in 4u15'22"
02. Simon Clarke (Aus) z.t.
03. Nathan Haas (Aus)
04. Luke Rowe (Wal)
05. Cadel Evans (Aus)
06. Giampaolo Caruso (Ita)
07. Moreno Moser (Ita)
08. Danilo Wyss (Zwi)
09. Peter Kennaugh (GBr) op 7"
10. Heinrich Haussler (Aus) - 9"
15. Pieter Serry z.t.
20. Richie Porte (Aus)
24. Yves Lampaert

Tweets na de wedstrijd: