In een rustige aanloop kregen negen renners een voorsprong van bijna tien minuten cadeau. De namen: Izagirre, Isajstjev, Lund, Neirynck, Barbé, Van Melsen, Bertolini, Fouchard en Krivtsov.

PhotoNews

De bergjes zorgden voor weinig afscheiding in het peloton, de wind was een grotere kwelduivel. Het peloton brak in tweeën, Gilbert zat in het tweede deel.

Met de eerste doortocht van de Kemmelberg in beeld liet Gilbert zich toch even zien. Héél even, want de Belgische kampioen waaide snel terug. Hij zou ook in Gent-Wevelgem geen rol van betekenis meer spelen.

De tweede en laatste beklimming van de Kemmelberg was het sein voor Izagirre en Lund om vooraan door te zetten. In het peloton werd nauwelijks oorlog gevoerd op de klassieke scherprechter.

Boonen doet kunstje over van 2004

Op het laatste heuveltje van de dag, de Monteberg, brak het wel los. Cancellara zette zijn turbo aan, Sagan rook het gevaar en pikte aan. Samen reden ze naar een tros geloste vluchters, achter hen brak het in stukken.

PhotoNews

Een peloton met Boonen en een handvol ploegmaats kon met moeite de kloof dichten. Sprintspecialisten Cavendish en Greipel misten de slag. Izagirre en Lund werden voorbijgesneld.

Net als in de E3 vrijdag vloog een grote groep op de finish af. En opnieuw won Boonen. Net als in 2004 pakte hij de dubbel E3/Gent-Wevelgem.

Boonen is nu samen met Robert Van Eename, Rik Van Looy, Eddy Merckx  en Mario Cipollini zegekoning. Allemaal wonnen ze Gent-Wevelgem drie keer: Boonen in 2004, 2011 en 2012.

Boonen: "Relaxed naar Ronde van Vlaanderen"

"Dit is plezant. Ik heb lang naar deze periode toegewerkt. Hier mogen we van genieten, maar ik mag toch ook niet gaan zweven", zegt Tom Boonen.

Belga

"De wind zat op kop voor de sprint en daarom heb ik mij bewust wat laten uitzakken, anders was het zelfmoord. Ik was niet zo fris als vrijdag, maar heb goed getimed. Als mijn conditie goed is hoef ik van niemand bang te zijn."

"Mijn twee favoriete koersen moeten er nog aankomen (de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, red.). Daar kan ik dankzij deze zeges relaxed naar toeleven. En dan ben ik op mijn best."

"Het is niet omdat ik de E3 en Gent-Wevelgem gewonnen heb, dat ik dé topfavoriet ben voor de Ronde. Fabian (Cancellara, red) rijdt ook heel sterk."

Uitslag 74e Gent-Wevelgem

01. Tom Boonen 235 km in 4u51'16"
02. Peter Sagan (Svk) zelfde tijd
03. Matti Breschel (Den)
04. Oscar Freire (Spa)
05. Edvald Boasson Hagen (Noo)
06. Daniele Bennati (Ita)
07. Marco Marcato (Ita)
08. Steve Chainel (Fra)
09. Filippo Pozzato (Ita)
10. Giovanni Visconti (Ita)
11. Johan Vansummeren
12. Matthew Goss (Aus)
13. Fabian Cancellara (Zwi)
14. Christian Knees (Dui) op 3"
15. Jon Izagirre (Spa) 4"
18. Maarten Wijnants 6"
21. Koen Barbé 8"
22. Alessandro Ballan (Ita) 15"
25. Gert Steegmans 21"
27. Greg Van Avermaet 36"
29. Stijn Neirynck 1'27"
31. André Greipel (Dui) 2'27"
39. Philippe Gilbert 2'33"
48. Thor Hushovd (Noo) z.t.
55. Tyler Farrar (VS)
57. John Degenkolb (Dui)
58. Mark Cavendish (GBr)
71. Kris Boeckmans 7'08"
107. Lars Boom (Ned) 10'01"
143 Arnaud Démare (Fra) z.t.