Tobback: "Meer dan ooit overtuigd dat overname OHL goeie beslissing was"

ma 09/10/2017 - 12:07 OHL is gisteren opgerukt naar de 2e plaats in 1B op 2 punten van leider Beerschot-Wilrijk. Leuvens burgemeester Louis Tobback stelt vast dat er "enthousiasme" is over de Thaise investeerder. "We hebben redenen om te geloven dat hij er werkelijk voor gaat", vertelde de burgervader aan Sporza voor de 2-1-zege tegen Westerlo.

In de lente van dit jaar viel er een Thaise zwaluw uit de Leuvense lucht: Vichai Srivaddhanaprabha - ook de sterke man achter Leicester - werd de nieuwe eigenaar. De overname kende vanuit bepaalde supporterskringen de nodige kritiek, sportief lijkt het evenwel de goeie kant op te gaan.

De 79-jarige Tobback was een van de voorstanders van de overname door de Thaise groep King Power. "Of het nu King Power uit Thailand of een andere moest zijn, dat laat ik in het midden."

"Blijkbaar loopt het nu goed met King Power en dus was dat een hele goeie beslissing. Wat het in ieder geval moest zijn: iemand of een groep die er zonder aarzelen met de grote middelen kon tegenaan gaan. Dat is blijkbaar gebeurd en dat is zich ook aan het bewijzen."

Ook voor de lange termijn? "Wat is de lange termijn? Uit de weinige contacten die ik met King Power had meen ik heel voorzichtig te concluderen dat ze alleszins de bedoeling hebben om ermee door te gaan."

"Dit is een ondernemer met - als ik een geloofwaardige krant als The Guardian mag geloven - vorig seizoen in Leicester een winst van 89 miljoen pond."

@ohl_official

"Ofwel 1e klasse A ofwel amateur"

Voor Tobback zijn er twee mogelijkheden: "Ofwel wil men meespelen op een niveau België 1e klasse A, ofwel wil men dat niet. Dan gaat men naar amateur, dat is ook aangenaam. Ik was vanmiddag ook op Wijgmaal en ik ga daar met genoegen kijken. Maar die mensen moeten niet de ambitie hebben om naar 1A te gaan."

"We zien dat ook in het volleybal gebeuren, waar een club als Antwerpen ineens zegt dat ze geen centen meer hebben. En de coach van BC Oostende zegt dat de ploeg met het meeste geld kampioen wordt."

"Het is zo: gesteld dat iedereen evenveel van voetbal zou kennen, is diegene met de meeste middelen die het doet. De tijd dat ik als supporter van Stade Leuven 50 jaar geleden alle spelers kende en wist waar ze woonden in Leuven, is voorbij."

"Thai wil link met plaatselijke gemeenschap behouden"

Nu de club in buitenlandse handen is, werd gevreesd voor de eigenheid van OHL. Tobback klinkt echter categoriek: "De overnemer houdt zich tot en met bezig met wat er in Leuven gebeurt, ook buiten de eerste ploeg."

"Hij heeft in Oud-Heverlee de velden weer aangelegd op zijn kosten. Hij is volop bezig met een clublokaal op de Grote Markt. Hij beweert dat hij gaat doen wat hij in Leicester heeft gedaan: namelijk de link met de plaatselijke gemeenschap behouden."

"Ik neem hem op zijn woord. Er zijn redenen om dat te geloven als je ziet wat hij in Leicester heeft gedaan. Ik kom nu van Wijgmaal naar OHL, maar hij kwam van Leicester nog ’s avonds naar hier. We hebben redenen om te geloven dat hij er werkelijk voor gaat.”

"Enthousiasme omdat de ploeg wint"

Wat met de sfeer in de tribunes, waar vorig seizoen de nodige wanklanken galmden richting bestuur? Zo was er ook een Vlaamse overnameconnectie. "Dat is een afgesloten hoofstuk. Laten we daar niet meer over mekkeren. Ik heb het gevoel dat er in de tribunes ongetwijfeld enthousiasme is."

"Het is in voetbal, basketbal of volleybal zoals in de politiek. Wanneer wordt men enthousiast? Als de ploeg wint. Als de ploeg verliest, dan wordt ook Vanden Stock, Vanhaezebrouck, De Witte en zelfs Coucke uitgefloten."