Leuven heeft na 61 jaar weer een eersteklasser

zo 24/04/2011 - 16:57 In Leuven wordt volgend seizoen na 61 jaar weer in eerste klasse gevoetbald. Lommel United speelde gelijk, waardoor Oud-Heverlee Leuven, dat zelf ook gelijkspeelde op Antwerp, zeker is van de titel in de tweede klasse.

Antwerp was aan een goeie reeks bezig, maar tegen een OHL op titelkoers viel weinig te beginnen. Toen doelman Antwerp-doelman Wauthy niet vrijuit ging op een corner, was de Tunesiër Herbaoui (foto) er als de kippen bij: 0-1.

Belga

Een kwartier na de rust trapte Scheelen (ex-Westerlo) een vrije trap tegen de netten. De match was gespeeld, dachten de vele meegereisde fans van OHL. Zeker toen het nieuws kwam dat Lommel United thuis 0-1 achter stond tegen Oostende. 

Maar in de slotfase werd het nog bibberen. Antwerp kwam terug tot 2-2 en Lommel maakte gelijk op het andere veld. Eén doelpunt van Lommel had volstaan om de titelstrijd met een week te verlengen, tot de rechtstreekse confrontatie tussen OHL en Lommel op de slotspeeldag. 

Maar dat Lommelse doelpunt bleef uit en OH Leuven kon gaan vieren. 

Het is van het seizoen 1949-1950 geleden dat een Leuvense club in de hoogste klasse speelde. Het verblijf van Stade Leuven was toen van korte duur: één seizoen. 

Uitslagen zondag:

 • Antwerp - OH Leuven 2-2
  • Doelpunten: Harbaoui 0-1, Scheelen 0-2, Lambot 1-2, Vanmeerbergen 2-2
 • Lommel United - Oostende 1-1
  • Doelpunten: Pinto 0-1, Brouwers 1-1
 • Boussu-Dour - Bergen 3-1
 • Tienen - Wezet 2-0
 • Doornik - Rupel Boom 0-0
 • Waasland-Beveren - Tubeke 1-2
 • Roeselare - Turnhout 4-1
 • Heist - Brussels 0-4
 • Dender - Wetteren 1-2

OH Leuven wint ook de derde periodetitel. Daardoor zijn de drie deelnemers aan de eindronde bekend: de eerste periodekampioen Waasland-Beveren, de tweede Lommel United, en derde in de eindstand Bergen. Ondanks een 0 op 12 mag Bergen dus toch naar de eindronde met Eupen.

Van Geneugden: "Een beetje emotioneel"

De immer koele trainer Ronny Van Geneugden was een coach in de zevende hemel.

Belga

"Elke sportman droomt van zoiets. En één keer je die droom waarmaakt, is dat prachtig. Ik geef toe dat ik een beetje emotioneel ben."

"De voorbije jaren zijn bij mij de revue gepasseerd (Van Geneugden was zes jaar aan de slag bij Genk, red). Het doet deugd als je ziet dat je aanpak aanslaat bij een andere club."

"Volgend seizoen? Er moet kwaliteit bijkomen, dat staat vast. Begin mei heb ik daar een gesprek over met het bestuur. Budget moeten we vinden. Als dat niet in deze regio lukt, dan nergens."

Nicky Hayen: "We zullen geen eendagsvlieg zijn"

Belga

Nicky Hayen is één van de ex-eersteklassers die nu voor OH Leuven spelen. Hij voetbalde jaren voor STVV en belandde na een ommetje in Nederland dit seizoen in Leuven. "Dit is genieten", zegt hij.

"In onze groep hebben we veel spelers die weten wat eerste klasse is. Wij wilden allemaal terugkeren. Die drijfveer en onze mentaliteit hebben de doorslag gegeven."

"Er is een basis voor volgend seizoen, al moet er nog wat bijkomen.  We hebben ook alles in Leuven, vind ik: een stadion, een achterban én sponsors. Ik ben zeker dat we geen eendagsvlieg zullen zijn."

Steekkaart Oud-Heverlee Leuven

Stamnummer: 6142 (in 2002 onstaan uit een fusie van drie clubs uit Leuven en Oud-Heverlee)

Kleuren: wit, met groen, rood en zwart
Stadion: Den Dreef (Heverlee)
Voorzitter: Jan Callewaert
Trainer: Ronny Van Geneugden

Wapenfeiten:

 • OHL promoveerde van derde naar tweede in 2005. Het klopte toen Wezet in de finale van de eindronde. De betreurde François Sterchele maakte twee goals in die wedstrijd.
 • In 2007-2008 bereikte OHL de eindronde in tweede.


Belangrijkste spelers: Yves Lenaerts, Nicky Hayen, Wouter Scheelen, Mark De Man, Jordan Remacle, Bjorn Ruytinx.