Logo ${match.homeTeam.name} Bayern München
0
Logo ${match.awayTeam.name} Internazionale
2
35' 70' D. Milito
einde
22/05/2010 20:45
0 - 1 D. Milito 35'
0 - 2 D. Milito 70'

Milito schiet Inter naar Champions League-hemel

za 22/05/2010 - 22:37 Inter heeft na de Italiaanse titel en de Italiaanse beker ook de Champions League gewonnen. Het versloeg in de finale het Bayern München van Louis van Gaal en Daniel Van Buyten met 0-2. De Argentijn Diego Milito was de ster met 2 doelpunten.

Het Santiago Bernabeu-stadion in Madrid zat afgeladen vol, maar het spektakel was in de eerste helft niet in verhouding tot de sfeer. Van Buyten begon in de basis en zag op een corner zijn kopbal op de arm van Maicon belanden. Bayern wilde een penalty, maar de ref zag het goed.

AP

Inter kon enkel dreigen op vrije trap, tot Sneijder na ruim een halfuur spits Milito vrijspeelde. De Argentijn twijfelde niet, doelman Butt was kansloos.

Ei zo na ging Inter rusten met een 0-2-voorsprong. Sneijder had de hoek maar voor het uitkiezen, maar schoot op de benen van Butt. 0-1 was de ruststand.

De eerste grote kans van Bayern kwam er meteen na de pauze: Müller liet de 1-1 liggen. Inter reageerde meteen met een schot van Pandev, Butt redde knap. Het was een schaarse prik van Inter, dat Bayern liet komen. Müller haalde nog eens uit en Julio Cesar zweefde een schot van Robben uit zijn doelkader.

Inter speelde zijn geliefkoosde spelletje en op een counter toonde Milito opnieuw zijn grote klasse. Hij dolde met Van Buyten en werkte heerlijk af. Bayern kwam de 0-2 niet meer te boven.

Inter heeft de beker met de grote oren nu drie keer gewonnen. In 1964 versloeg het Real Madrid met 3-1, een jaar later schoof het Benfica opzij met 1-0. Real Madrid is met 9 eindoverwinningen recordhouder, AC Milan heeft er 7. Bayern München blijft voorlopig op 4 steken.

Inter is de eerste Italiaanse club die erin slaagt de treble (Europese beker, landstitel en Italiaanse beker) te winnen. José Mourinho is de derde coach die met 2 verschillende clubs (in 2004 al met Porto) Europacup I wint. Ernst Happel (met Feyenoord in 1970 en Hamburg in 1983) en Ottmar Hitzfeld (Dortmund in 1997 en Bayern in 2001) deden het de Portugees voor.

FC Internazionale Milano

opgericht 1908
kleuren blauw, zwart en wit
stadion Giuseppe Meazza (75.498 plaatsen)
voorzitter Massimo Moratti
trainer José Mourinho
type-ploeg Julio Cesar
Maicon, Samuel, Lucio, J.Zanetti
Chivu, Cambiasso, Sneijder, Motta
Eto'o, Milito
palmares
=> Italiaans kampioen (18) 1910, 1920, 1930, 1938, 1940, 1953, 1954, 1963, 1965,
1966, 1971, 1980, 1989, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010
=> Italiaanse beker (6) 1939, 1978, 1982, 2005, 2006, 2010
=> Italiaanse Supercup (4) 1989, 2005, 2006, 2008
=> Champions League (3) 1964, 1965, 2010
=> UEFA-beker (3) 1991, 1994, 1998
=> Intercontinentale beker (2) 1964, 1965

Palmares Europacup 1 en Champions League

jaar winnaar finalist uitslag
2012
2011 Barcelona (Spa) Manchester Unitde (Eng) 3-1
2010 Inter (Ita) Bayern München (Dui) 2-0
2009 Barcelona (Spa) Manchester United (Eng) 2-0
2008 Manchester United (Eng) Chelsea (Eng) 1-1 (6-5)
2007 AC Milan (Ita) Liverpool (Eng) 2-1
2006 Barcelona (Spa) Arsenal (Eng) 2-1
2005 Liverpool (Eng) AC Milan (Ita) 3-3 (3-2)
2004 Porto (Por) Monaco (Fra) 3-0
2003 AC Milan (Ita) Juventus (Ita) 0-0 (3-2)
2002 Real Madrid (Spa) Leverkusen (Dui) 2-1
2001 Bayern München (Dui) Valencia (Spa) 1-1 (5-4)
2000 Real Madrid (Spa) Valencia (Spa) 3-0
1999 Manchester United (Eng) Bayern München (Dui) 2-1
1998 Real madrid (Spa) Juventus (Ita) 1-0
1997 Dortmund (Dui) Juventus (Ita) 3-1
1996 Juventus (Ita) Ajax (Ned) 1-1 (4-2)
1995 Ajax (Ned) AC Milan (Ita) 1-0
1994 AC Milan (Ita) Barcelona (Spa) 4-0
1993 Marseille (Fra) AC Milan (Ita) 1-0
1992 Barcelona (Spa) Sampdoria (Ita) 1-0 (n.v.)
1991 Rode Ster Belgrado (Joe) Marseille (Fra) 0-0 (5-3)
1990 AC Milan (Ita) Benfica (Por) 1-0
1989 AC Milan (Ita) Steaua Boekarest (Roe) 4-0
1988 PSV (Ned) Benfica (Por) 0-0 (6-5)
1987 Porto (Por) Bayern München (Dui) 2-1
1986 Steaua Boekarest (Roe) Barcelona (Spa) 0-0 (2-0)
1985 Juventus (Ita) Liverpool (Eng) 1-0
1984 Liverpool (Eng) Roma (Ita) 1-1 (4-2)
1983 Hamburg (Dui) Juventus (Ita) 1-0
1982 Aston Villa (Eng) Bayern München (Dui) 1-0
1981 Liverpool (Eng) Real Madrid (Spa) 1-0
1980 Nottingham Forest (Eng) Hamburg (Dui) 1-0
1979 Nottingham Forest (Eng) Malmö (Zwe) 1-0
1978 Liverpool (Eng) Club Brugge 1-0
1977 Liverpool (Eng) Mönchengladbach (Dui) 3-1
1976 Bayern München (Dui) Saint-Etienne (Fra) 1-0
1975 Bayern München (Dui) Leeds United (Eng) 2-0
1974 Bayern München (Dui) Atletico Madrid (Spa) 4-0
1973 Ajax (Ned) Juventus (Ita) 1-0
1972 Ajax (Ned) Inter (Ita) 2-0
1971 Ajax (Ned) Panathinaikos (Gri) 2-0
1970 Feyenoord (Ned) Celtic (Sch) 2-1 (n.v.)
1969 AC Milan (Ita) Ajax (Ned) 4-1
1968 Manchester United (Eng) Benfica (Por) 4-1 (n.v.)
1967 Celtic (Sch) Inter (Ita) 2-1
1966 Real Madrid (Spa) Partizan Belgrado (Joe) 2-1
1965 Inter (Ita) Benfica (Por) 1-0
1964 Inter (Ita) Real Madrid (Spa) 3-1
1963 AC Milan (Ita) Benfica (Por) 2-1
1962 Benfica (Por) Real Madrid (Spa) 5-3
1961 Benfica (Por) Barcelona (Spa) 3-2
1960 Real Madrid (Spa) Frankfurt (Dui) 7-3
1959 Real Madrid (Spa) Reims (Fra) 2-0
1958 Real Madrid (Spa) AC Milan (Ita) 3-2 (n.v.)
1957 Real Madrid (Spa) Fiorentina (Ita) 2-0
1956 Real Madrid (Spa) Reims (Fra) 4-3

Reacties

Milito: "Broer en ik hebben er elk één"

Belga

Diego Milito (aanvaller van Inter): "We zijn heel blij, voor het Italiaanse voetbal en voor Inter. Dit is een droom, voor ons tweeën (zijn broer Gabriel won vorig jaar met Barcelona, red) en voor onze familie. Ik ben er trots op dat we elke een keer de Champions League hebben gewonnen."

"Ik vind geen woorden om de coach (José Mourinho, red) te bedanken voor alles wat hij voor me gedaan heeft. Hij en de voorzitter hebben in mij geloofd. Hij is een heel grote trainer. Hij heeft heel hard gewerkt en heeft de ploeg een identiteit gegeven. Dat was niet makkelijk, want in vergelijking met vorig seizoen was er veel veranderd."

Morinho: "De kans is groot dat ik vertrek"

AP

José Mourinho (trainer van Inter): "Ik wil de enige coach worden die de Champions League met drie verschillende clubs heeft gewonnen. De kans dat ik vertrek is dus groter dan dat ik blijf." Mourinho wordt nadrukkelijk aan Real Madrid gelinkt.

Wesley Sneijder (Inter): "Het besef is er nog niet helemaal, maar ik heb wel al een traantje gelaten. De weg was lang. We hebben veel grote clubs uitgeschakeld, dit is verdiend. Makkelijk was het niet, maar we waren collectief sterk en sloeg toe op de juiste momenten. We hebben Bayern laten komen, want we wisten dat er dan ruimte zou komen achterin en daar zijn ze niet snel. Een pluim ook voor Mourinho, hij heeft hier een groot aandeel in en verdient lof."

Van Gaal: "Inter verdient de overwinning"

Belga

Louis van Gaal (coach van Bayern München): "Wij waren niet goed genoeg om Inter onze wil op te leggen. Inter heeft alleen gereageerd, maar ze hebben wel verdiend gewonnen. De timing van de doelpunten was ook belangrijk. Mijn spelers hebben geleerd dat details het verschil kunnen maken."

"Ik heb nog altijd het gevoel dat we hadden kunnen winnen. Veel verschil was er niet tussen de twee ploegen. Wij hebben aangevallen, Inter heeft verdedigd. Maar je moet in goede doen zijn om Inter te verslaan en wij waren dat vandaag niet. Inter heeft verdiend gewonnen."

Van Bommel: "Efficiëntste ploeg wint"

Belga

Mark van Bommel (aanvoerder van Bayern München): "De efficiëntste ploeg heeft het gehaald. Wij hadden 66% balbezit, zoals in haast elke wedstrijd. Normaal zijn we altijd beter dan de tegenstander, maar Inter sprong beter om met de kansen. Kort na de rust hadden we enkele mogelijkheden, als er daar eentje van binnen gaat... Aan de overkant scoorde Inter wel en dat is ook de kracht van die ploeg."

Franz Beckenbauer (erevoorzitter van Bayern): "Inter heeft verdiend gewonnen, Bayern had zijn dagje niet. In het begin van de tweede helft hadden we goede momente, maar dat was niet genoeg. Inter heeft minder fouten gemaakt."

Dury: "Balbezit is niet alles"

Belga

Zulte Waregem-trainer Francky Dury keek naar de finale. "Inter kwam op geen enkel moment in de problemen. Ze hebben bewezen dat je de bal niet per se moet hebben om te winnen", zei Dury.

"Ik was ooit op stage bij AC Milan en toen zei Clarence Seedorf: "Met balbezit alleen kom je er niet, je moet er ook iets mee doen." Dat is vandaag gebleken. Bayern had het meeste balbezit, maar verloor", zei hij aan Sporza.

"Is Inter de beste ploeg van Europa? Het spel van Barcelona is misschien geliefder, maar Inter klopte Barcelona en won ook nog de titel en de beker."

Fase per fase • live berichtgeving

  • Einde 22:37
  • Afgelopen, Inter heeft gewonnen! 90+4'
  • Diego Milito uit Marco Materazzi in Internazionale 90+2'
  • Applausvervanging voor Milito José Mourinho gunt dubbele doelpuntenmaker Milito zijn applausvervanging. Marco Materazzi komt in het veld. 90+1'
  • Inter telt af Het vuur is er wat uit bij Bayern en de supporters van Inter vieren de treble al. Nog 5 minuten en het Italiaanse feest kan beginnen. 86'
  • Van Buyten gaat spits spelen Van Buyten heeft met zijn lengte vooraan postgevat om daar wat meer gewicht in de schaal te werpen. Maar voorlopig hebben "de Muur" (Samuel) en "de Harde" (Lucio) alles onder controle. 83'
  • Is het binnen voor Inter? Nog tien minuten en Inter is in de zevende hemel. Tenzij Bayern toch nog iets uit zijn mouw kan schudden. 82'
  • Goran Pandev uit Sulley Muntari in Internazionale 79'
  • Tweede wissel bij Inter Mourinho brengt Muntari in het veld voor Pandev. 79'
  • Mark van Bommel  Bayern München  78'
  • Geel voor Van Bommel Bayern-aanvoerder Van Bommel gaat met de voet vooruit het duel met Milito aan. Hij raakt de Argentijn net niet, maar krijgt toch geel. 78'
  • Gomez komt voor Olic Het is niet de avond van Olic geworden. De Kroaat zat niet in de wedstrijd en wordt vervangen door Gomez. 74'
  • Ivica Olic uit Mario Gomez in Bayern München 74'
  • GOAL! Opnieuw voor Inter en Milito. Eto'o speelt Milito in de rug van Buyten vrij en de Argentijn komt oog in oog te staan met de Belg. Met een simpele kapbeweging zet Milito zijn bewaker in de wind en alleen voor Butt faalt hij niet. 70'
  • 0Bayern München 2Internazionale doelpunt Diego Milito Internazionale 70'
  • Cristian Chivu uit Dejan Stankovic in Internazionale 68'
  • Mourinho wisselt ook Bij Inter gaat Chivu (die al geel heeft gepakt) naar de kant, Stankovic komt in zijn plaats. 68'
  • Robben eindelijk tussen de palen Robben krijgt zijn eerste goeie kans van de wedstrijd. Hij komt van rechts naar binnen en draait de bal met zijn linkervoet naar de linkerkruising, maar Cesar duwt de bal weg. 66'
  • Hamit Altintop uit Miroslav Klose in Bayern München 63'
  • Van Gaal wisselt Bayern voert zijn eerste wissel door: Klose komt erin voor Altintop. 63'
  • Cambiasso staat in de weg Een vrije trap van Robben wordt afgeweerd en belandt voor de voeten van Müller. Die schiet meteen, maar Cambiasso staat op de goeie plaats en kopt weg. 62'
  • Inter laat Bayern komen Voorlopig is Inter niet onder de indruk van het knutselwerk van Bayern. De aanvallen van Bayern schuiven iets te traag op en Robben loopt soms te lang met de bal. Het blijft zoeken naar een gaatje in de blauw-zwarte muur. 60'
  • Bayern blijft proberen De defensie van Inter staat niet zo stevig als tegen Barcelona en Bayern raakt er af en toe door. Na wat geharrewar besluit Altintop een half metertje naast het doel. 54'
  • Goeie kans voor Inter De tweede helft is in een moordend tempo begonnen. Inter duikt op voor Butt en Pandev schiet via de hand van de Bayern-keeper in corner. 47'
  • Cesar houdt Inter recht Bayern schiet als bezetene uit de startblokken en Müller knalt op pass van Altintop meteen in de eerste seconden van dichtbij op de benen van Julio Cesar. Bijna was het 1-1. 46'
  • Tweede helft Bayern heeft de tweede 45 minuten op gang getrapt. 46'
  • Start tweede helft 21:48
  • Rust 21:33
  • Rust Scheidsrechter Howard Webb heeft de eerste helft afgefloten. Bayern had het meeste balbezit, maar kon geen echte kansen creëren. Inter was op de counter gevaarlijker en één keer was Butt geklopt. Milito troefde Demichelis af, zette een een-twee op met Sneijder en liet Butt kansloos. 45+2'
  • Butt voorkomt de 0-2 Inter is daar weer met een snelle counter. Milito speelt goed naar Sneijder, die vanaf de penaltystip in één tijd trapt, maar Butt staat in het midden van het doel goed opgesteld. 43'
  • Bayern heeft het lastig Inter zet een vlijmscherpe tegenaanval op en drijft de Bayern-defensie met zijn vieren tot wanhoop. Eto'o wil aanleggen om te schieten, maar zijn poging wordt nog net afgeblokt. 37'
  • GOAL! Voor Inter via Milito. Cesar trapt na Lahms kans de bal heel ver uit: Milito wint het duel tegen Demichelis, legt met zijn borst af naar Sneijder en krijgt de bal terug. Hij schiet koel voorbij Butt: 0-1. 35'
  • 0Bayern München 1Internazionale doelpunt Diego Milito Internazionale 35'
  • Bayern blijft komen De Duitsers nemen de wedstrijd stilaan in handen en rukken weer op. Lahm schiet vanaf de rechterhoek van de 16 meter, maar de bal gaat via een Italiaanse voet in de handen van Julio Cesar. 34'
  • Robben boezemt Inter angst in Als Robben aan de bal komt, zijn die van Inter twee keer zo waakzaam. De Nederlander steekt de bal naar Müller, maar die schiet van ver over. 32'
  • Cristian Chivu  Internazionale  30'
  • Chivu krijgt ook geel Robben snoept Chivu de bal af en de Roemeen laat zijn voetje hangen. Webb trekt ook voor de Inter-verdediger geel. 30'
  • Eerste gele kaart Demichelis krijgt de eerste gele kaart van de wedstrijd. Sneijder mikt de vrije trap die eruit volgt in de handen van Butt. 26'
  • Martín Demichelis  Bayern München  26'
  • Bayern is daar weer De meeste (en beste) kansen blijven voor Bayern. De bal valt via Müller en een Inter-verdediger voor de voeten van Robben, die onbesuisd over knalt. 23'
  • Sneijder levert knal af Bayern-keeper Butt kan zich ook eens tonen. Sneijder schiet een vrije trap van ver hard op doel, Butt bokst de bal vallend goed weg. 18'
  • Hands van Inter? Bayern krijgt zijn tweede corner en via een tussenstation wordt de bal voor doel gegooid. Van Buyten kopt en de bal raakt de hand van Maicon. Ref Webb ziet er geen penalty in. 16'
  • Bayern weer Robben zet zich door op rechts, bereikt de achterlijn en kan de bal voorzetten naar de eerste paal, waar de aanstormende Müller net niet op tijd komt. 10'
  • Inter speelt de bal rond De combinaties van Inter zien er voorlopig beter uit dan die van Bayern. Tot echt doelgevaar leiden die echter nog niet. 9'
  • Eerste (schuchtere) poging Bayern zet een eerste aanval(spoging op). Olic wordt goed vrijgespeeld en gooit de bal in de box, maar Müller kan er zijn hoofd niet tegen zetten. 4'
  • Aftrap En we zijn vertrokken. 1'
  • Start eerste helft 20:45
  • Opstellingen De ploegen van Bayern en Inter zijn bekend: bij Bayern vervangt Altintop de geschorste Ribéry, Van Buyten start centraal in de verdediging. Inter-coach Mourinho zet Javier Zanetti, die zijn 700e wedstrijd voor Inter speelt, op het middenveld. Chivu neemt Zanetti's plaats in op de linksachterpositie in. 20:07
  • Vooraf 20:07
  • Opstelling Internazionale Júlio César, Maicon, Lúcio, Walter Samuel, Cristian Chivu, Samuel Eto'o, Javier Zanetti, Wesley Sneijder, Esteban Cambiasso, Goran Pandev, Diego Milito
  • Opstelling Bayern München Hans-Jörg Butt, Philipp Lahm, Daniel Van Buyten, Martín Demichelis, Holger Badstuber, Arjen Robben, Mark van Bommel, Bastian Schweinsteiger, Hamit Altintop, Thomas Müller, Ivica Olic
 

Matchinfo

Bayern München Internazionale
22 Butt 12 Julio Cesar
21 Lahm 13 Maicon
5 van Buyten 6 Lúcio
6 Demichelis 25 Samuel
28 Badstuber 26 Chivu
10 Robben 9 Eto'o
17 van Bommel 4 J. Zanetti
31 Schweinsteiger 10 Sneijder
8 Hamit Altintop 19 Cambiasso
25 Müller 27 Pandev
11 Olic 22 D. Milito (2)
wisselspelers
18 Klose 5 Stankovic
33 Gomez 11 Muntari
1 Rensing 23 Materazzi
13 Görlitz 1 Toldo
23 Pranjic 2 Córdoba
26 Contento 17 Mariga
44 Timoshchuk 45 Balotelli
trainer
  Louis van Gaal   José Mourinho