Ligue 1 herleeft: "Niet alleen PSG zal volgend seizoen met veel middelen strijden"

vr 19/05/2017 - 15:00 Na vier seizoenen is de hegemonie van PSG in de Franse competitie verbroken. Monaco kroonde zich deze week verdiend tot kampioen. En er is meer: het Franse voetbal lijkt zichzelf opnieuw op de kaart te zetten. Sporza zocht naar een verklaring met Eleven-commentator Sirik Geffray.

Sinds 2012 leek de kampioen van Frankrijk nog voor het begin van de competitie vast te liggen. Het budget waarover PSG dankzij zijn Qatarese eigenaars beschikte, zorgde voor een ongelijke strijd. Tot afgelopen woensdag.

"Dat Monaco dit seizoen zo dominant zou zijn, had niemand verwacht. Maar hun titel is wel helemaal verdiend", zegt Geffray. "Belangrijk was dat ze met Sidibé, Mendy en Glik een nieuwe verdediging hebben gebouwd."

"Voeg daarbij alle jonge spelers die zijn ontploft en de terugkeer van Falcao, een naam waarvoor tegenstanders nog altijd angst hebben, en je begrijpt dat de ploeg op de juiste manier in elkaar is gevallen. Monaco heeft 19 keer drie goals of meer gemaakt. Dat is straf."

"Bovendien is het geloof bij Monaco doorheen het seizoen ook toegenomen. Volgens mij heeft de zege tegen PSG op de derde speeldag voor de klik gezorgd."

"Daartegenover staat het onregelmatige seizoen van PSG. Vooral voor de winterstop hebben de Parijzenaars het laten liggen. Na december heeft PSG 50 punten op 57 gehaald."

"In 2017 verloor de ploeg maar twee keer, maar dat waren wel cruciale nederlagen: tegen Barcelona in de Champions League en tegen Nice in de competitie. Telkens speelde PSG zonder zelfvertrouwen. Dat is een teken dat er iets scheelt."

"Cavani was de enige PSG-speler op niveau"

"Unai Emery, de nieuwe trainer van PSG, speelde bij die problemen een belangrijkere rol dan het vertrek van Zlatan Ibrahimovic. Ibrahimovic trekt alle aandacht en laat zo de rest beter voetballen. Maar Cavani deed het minstens even goed. Eigenlijk was Cavani de enige PSG-speler op niveau dit seizoen."

"Bij Sevilla speelde Emery vanuit de omschakeling. Begin september heeft de ploeg van PSG samengezeten en besloten dat er meer op balbezit moest worden gevoetbald. Dat was een aanpassing voor Emery. En misschien heeft hij onderschat hoe het is om om te gaan met ego's in de kleedkamer?" 

"Afwachten of Tielemans hetzelfde kan als de fysieke beesten Fabinho en Bakayoko"

De titel van Monaco kondigt waarschijnlijk een drukke transferzomer in Frankrijk aan. Zowat alle basisspelers van Monaco kunnen op belangstelling van grote clubs rekenen. Anderzijds heeft de rijke eigenaar van Monaco, de Rus Dmitri Ribolovlev, het niet nodig om te verkopen.

"Mbappé wordt voor 100 miljoen genoemd bij Real Madrid, Lemar bij Bayern, Bakayoko bij Chelsea of PSG. Maar Monaco heeft al laten weten dat ze financieel gezond genoeg zijn om niet te verkopen en dat geen enkele speler heeft aangegeven te willen vertrekken", zegt Geffray.

"Alleen Fabinho zou mogen vertrekken omdat hij al lang bij de club is. De vraag is wat er zal gebeuren als er toch iemand vertrekt. Vaak voelen spelers dan dat de ploeg verzwakt en willen ze ook weg."

Monaco zou wel eens de nieuwe club van Youri Tielemans kunnen worden. Een goede optie voor de jonge Belg? "Hij heeft er zeker de voetballende kwaliteiten voor, maar op fysiek vlak is het afwachten. Fabinho en Bakayoko zijn op dat vlak beesten. Moutinho bijvoorbeeld had het dit seizoen lastiger in het nieuwe systeem van Monaco."

"Vooral de naam van Sanchez wordt bij PSG genoemd"

Ook in Parijs wordt een drukke zomer verwacht. "Vorige zomer zijn de echt grote namen niet gehaald. Daarom wordt verwacht dat er nu wel veel geld zal worden uitgegeven."

"Vooral de naam van Alexis Sanchez wordt genoemd. Er zouden al contacten zijn. Patrick Kluivert heeft als directeur-voetbal geen hoge ogen gegooid en zou binnenkort ontslagen of gedegradeerd worden."

"Liefst zou PSG Andrea Berta, de technisch directeur van Atletico Madrid aantrekken als zijn opvolger. Alleen wil hij de volledige sportieve bevoegdheid en beseft hij dat er altijd inmenging zal zijn van de Qatari. De tweede keuze is Antero Henrique, ex-Porto. Maar hij wordt genoemd in louche affaires." 

Volgend seizoen zal niet alleen PSG met veel middelen strijden"

De Franse competitie had de laatste jaren veel van zijn pluimen verloren, maar daar lijkt opnieuw verandering in te komen. "Ik denk dat het een interessant volgend seizoen zal worden", zegt Sirik Geffray.

"Wat zal er gebeuren bij Monaco? PSG zal zich versterken. Nice heeft een jonge, goed voetballende ploeg. Spijtig genoeg was hun kern wat te klein en moesten op het einde van het seizoen de rol lossen."

"Marseille zal zich opnieuw roeren dankzij de miljoenen van zijn Amerikaanse investeerders. Lyon zal Lacazette en Tolisso verliezen, maar willen daarna zelf toeslaan op de transfermarkt. En ook bij Rijsel zijn veranderingen op til met de komst van Marcelo Bielsa. Niet alleen PSG zal volgend seizoen met veel middelen strijden."