Logo ${match.homeTeam.name} Engeland
1
36' Welbeck
Logo ${match.awayTeam.name} België
0
einde
02/06/2012 18:15
36' Welbeck 1 - 0

Belgen verliezen van Engeland na slappe match

za 02/06/2012 - 20:11 België heeft zich laten kisten in een slaapverwekkende oefeninterland op Wembley. De hooggespannen verwachtingen eindigden in 1-0-winst voor Engeland. "Ik zag veel positieve dingen", zei interim-bondscoach Marc Wilmots (tab reacties).

Engeland

Vincent Kompany begon aan de opwarming, maar moest uiteindelijk toch afhaken. Timmy Simons verving hem in het centrum van de verdediging. Interim-bondscoach Wilmots bracht daarnaast de verwachte namen aan de aftrap op een vol Wembley.

PhotoNews

België nam de aanvangsfase voor zijn rekening. De Duivels voetbalden goed en mochten tikken tot aan het penaltygebied, maar daar stond een wit legertje te wachten tot een Belg zich vastliep of een slechte voorzet trapte.

Engeland keek het allemaal wat aan, maar was bijna gevaarlijk toen de Belgen Oxlade-Chamberlain twee keer te veel ruimte gaven. De 18-jarige vleugelspeler mikte twee keer niet nauwkeurig.

Er was te weinig diepgang bij de Belgen en er liep veel volk in het centrum. Het duurde tot halverwege de eerste helft vooraleer een goed schot van Witsel over het doel van Hart vloog.

Engeland kwam niet in de problemen en scoorde uit zijn eerste kans. Na balverlies van Dembele ging het in snelle tikjes naar Welbeck, die in zijn vijfde interland zijn eerste doelpunt scoorde. Hij wipte de bal netjes over Mignolet.

België reageerde alleen met een flauw schotje van Hazard. Hart raapte het eerste schot tussen de palen van de Belgen op. Gerrard kwam vlak voor de pauze zelfs nog dicht bij de 2-0.

Twee schoten op de paal schudden Wembley even wakker

Na de rust verzandde het spel van België gaandeweg, maar dat van Engeland evenzeer, in tempoloos gebrei. De keepers van beide ploegen beleefden lang een werkloze avond.

Belga

Het duel-in-slaapmodus kreeg toch nog een boeiend staartje. Het enige gevaar bij de Belgen bleef uit de tweede lijn komen, geïllustreerd door een pegel van rechtsachter Gillet. Zijn atoomschot ketste weg op de buitenkant van de paal.

Een paar minuten later had Defoe voor de Engelsen de 2-0 op zijn schoen, maar zijn schot kende hetzelfde lot als dat van Gillet: eindbestemming paal. Defoe knalde nog eens in het zijnet en Fellaini in de handen van Hart. Zo hield Engeland zijn magere 1-0-zege vast.

Voor interim-bondscoach Marc Wilmots was het zijn eerste nederlaag. In zijn eerste match speelde hij vorige week gelijk tegen Montenegro.

Reacties

Wilmots: "Ik ben niet belangrijk"

Marc Wilmots vond zijn team goed acteren. "Wij hebben in Engeland het spel gemaakt, dat is weinig teams gegeven", zei een tevreden interim-bondscoach.

Belga

"Engeland had in het eerste halfuur geen enkele kans. Ze scoorden na onze enige fout. Dat had Dembele beter moeten doen. Op zulke fases moeten we nog verbeteren."

"Voor de rest hadden we veel balbezit, maar kregen we twee lijnen van vier spelers tegenover ons. Ik zag meer kwaliteit bij België dan bij Engeland."

"Ik zag veel positieve dingen. Zoals de prestaties van Vertonghen en Gillet als flankverdedigers en het werk van Witsel en Fellaini op het middenveld. Ik zou eigenlijk meerdere spelers als Fellaini moeten hebben."

"Ik ben zeer tevreden over onze manier van spelen: niet met lange ballen, maar snel over de grond in één of twee contacten. Alleen hadden Mertens en Hazard meer in de rug van hun verdedigers moeten duiken."

"De spelers gaven alles en zijn stikkapot. Ik moet ze echt bedanken voor hun inzet in deze twee matchen. Ze hebben hun vakantie verdiend."

Wat brengt de toekomst? Blijft Wilmots aan als bondscoach? "Morgen is het eerst tijd voor vakantie. We hebben goed gewerkt. Dat is belangrijk, ik ben dat niet. Het is nu aan de bestuurders van de bond om hun verantwoordelijkheid te nemen."

Collin: "Het was fantastisch goed"

De voorzitter van de Technische Commissie was in de wolken met de prestatie van de Belgen. "We hebben fantastisch goed gespeeld", zegt Philippe Collin.

Ik zie meer en meer vooruitgang en toekomst in deze ploeg
Philippe Collin

"Wij vielen aan en Engeland moest verdedigen. Volgens mij hadden we ruim 60 procent balbezit. Het is een slechte uitslag, maar ik zag wel mooi voetbal. De nederlaag is jammer voor de spelers, maar als we zo blijven spelen zullen de resultaten wel komen."

"De veldbezetting en tactiek waren goed. Zeker in het middenveld, waar we het in het
verleden al wel eens lastig hadden. Wilmots heeft een oplossing gevonden. Ik zie meer en meer vooruitgang en toekomst in deze ploeg."

"De kansen van Marc Wilmots als bondscoach? Die zijn gestegen wat mij betreft, maar ik beslis niet alleen. Ik ken Marc en zijn manier van werken al veel langer. Deze twee wedstrijden waren dus alleen belangrijk voor de buitenwereld."

Gillet: "We moeten stoppen met cadeaus te geven"

Guillaume Gillet kreeg de beste kans voor België. In de tweede helft strandde zijn uitstekend schot op de paal. "Jammer. Ik had hier heel graag gescoord", zegt de Anderlecht-speler.

Belga

"Het was niet makkelijk voor mij op de rechtsachter. Ik heb daar het afgelopen jaar niet veel gespeeld. Ik moest even zoeken, maar daarna liep het wel goed."

"Ik weet dat ik me bij de nationale ploeg op deze positie moet concentreren. We zullen zien wat de toekomst brengt."

"Ik denk dat iedereen vandaag zijn werk gedaan heeft, maar we hebben eens een goed resultaat nodig. Het zou beter zijn dat we eens minder goed voetballen, maar winnen. We moeten stoppen met cadeaus uit te delen."

Vertonghen: "We hadden meer kansen moeten creëren"

We moeten wennen aan elkaar. Daar was het een goeie match voor
Jan Vertonghen

Een andere teneur bij Jan Vertonghen, die een kritischer geluid liet horen. "Er was veel meer te halen", zegt hij.

"Ik ben teleurgesteld over het resultaat. We hadden weinig stootkracht in de spits. Met Lukaku en Fellaini op het einde creëerden we wel meer ruimte. Bij vlagen speelden we goed, maar we hadden meer kansen moeten creëren. Het was allemaal iets te veel in hetzelfde tempo, iets te veel ook in de kleine ruimte."

"We moeten wennen aan elkaars inzichten en kwaliteiten. Daar was het een goeie match voor. Als linksback ging het voor mij wel goed tegen Milner en Walcott."

Lukaku: "Nu moeten we resultaten neerzetten"

Romelu Lukaku viel aardig in tijdens de tweede helft. "Het was een leuke ervaring hier op Wembley. Ik vind dat we - als je ons balbezit en kansen ziet - hadden moeten weggaan met minstens een gelijkspel", zegt Lukaku.

"Misschien wel met een overwinning. Nu moeten we een vaste ploeg vormen en resultaten neerzetten in de WK-voorronde. Wat er met mij gebeurt volgend seizoen? Dat is mijn verhaal. De mensen zullen het wel horen."

Hodgson: "België speelde zeer goed"

Roy Hodgson (Engelse bondscoach): "Ik ben zeer blij na een moeilijke week. Ik heb veel vervangingen doorgevoerd, bewust. België speelde zeer goed, beter dan onze vorige tegenstander Noorwegen (waar Engeland met 0-1 won, red)."

Fase per fase • live berichtgeving

 • Einde 20:08
 • Einde België heeft een tegenvallende wedstrijd verloren van Engeland. Onze Duivels hadden wel vaak de bal, maar deden er te weinig mee. Toen Dembele zich verslikte, maakte Welbeck het ijskoud af. Na de rust vermaakten de supporters zich iets beter. Gillet kwam met een atoomschot tegen de staak dicht bij een doelpunt voor België. Toch dreigde een negatief ingesteld Engeland vaker, zo trof Defoe nog de paal. Ook de Rode Duivels van Wilmots blijven dus dezelfde fouten maken. 90+5'
 • In de toegevoegde tijd valt er bijna een appel uit de kast voor Fellaini. Hij krijgt de bal plots voor zijn voeten, Hart klemt zijn stuiterend vluchtschot. 90+3'
 • De gladde Defoe maakt een gesmaakte invalbeurt. Hij troeft het duo Simons-Vermaelen vlotjes af in pure snelheid en mikt zijn schot in het zijnet. 90+1'
 • De tijd dringt voor de Belgen, maar het vuur is alweer helemaal gedoofd. Een hoekschop levert tegen de Engelse torens niets op, want Lukaku en Fellaini worden niet bereikt. 87'
 • Henderson uit Engeland 83'
 • Gerrard uit Engeland 83'
 • Maar aan de overzijde is het ook bijna raak. Een prachtige, vloeiende aanval eindigt bij Defoe, die voorbij Mignolet tegen de binnenkant van de paal schiet. 82'
 • Het geloof in minstens een gelijkspel groeit bij de Belgen. Enkel de stugheid en de ervaring van de Engelsen staat een doelpunt nog in de weg. 81'
 • Uit het niets ramt Gillet een bal richting de kruising. Hart staat aan de grond genageld en dankt God op zijn blote knieën dat de kogel tegen de paal uiteenspat. 78'
 • Hazard legt breed naar Lukaku. Die houdt Cole van zich af, maar uiteindelijk wint zijn ervaren makker van Chelsea toch de strijd. Wat later moet een wondje aan de wenkbrauw van Lescott gedicht worden. 76'
 • Wanneer de Engelsen eens versnellen is het vaak opletten geblazen. Invaller Defoe kan zich net niet ver genoeg doorzetten om Gerrard een doelpunt aan te bieden. 74'
 • Lukaku uit België 72'
 • Mertens uit België 72'
 • Jagielka uit Engeland 70'
 • Terry uit Engeland 70'
 • Walcott uit Engeland 66'
 • Oxlade-Chamberlain uit Engeland 66'
 • Defoe uit Engeland 66'
 • Young uit Engeland 66'
 • Engeland lijkt wel Chelsea op dit moment. Met z'n negenen wachten ze de Rode Duivels op, toch wat minnetjes voor een land uit de top tien van de FIFA-ranking. 65'
 • Het breiwerk van de Duivels neemt te veel tijd in beslag. Hazard vindt toch een gaatje in de Engelse afweer, Hart plukt zijn plaatsbal. Even later kraakt Fellaini zijn schot, zit er nog iets aan te komen? 61'
 • Chadli uit België 59'
 • Mirallas uit België 59'
 • Vermaelen glijdt een verre bal over de zijlijn en wordt ongelukkig aangelopen door Milner. De aanvoerder van de Duivels grijpt naar zijn ribben en moet opgelapt worden. 56'
 • Het spelbeeld is niet veranderd. Engeland leunt achterover terwijl de Belgen de bal over en weer tikken. Ook een schot van Mertens mist de nodige precisie om Hart te verontrusten. 55'
 • Rooney uit Engeland 53'
 • Welbeck uit Engeland 53'
 • Vertonghen wil zijn hamer bovenhalen, maar Gerrard dwingt hem om zijn linker te gebruiken. Het resultaat valt dan ook tegen met een hopeloze afzwaaier. 51'
 • Geen van beide ploegen heeft tijdens de rust gewisseld. Bij de Belgen lopen Lukaku en Benteke zich warm, misschien vindt Wilmots het tijd om wat oorlog te maken in de Engelse zestien. 48'
 • Tweede helft De Rode Duivels zullen meer doelgericht moeten spelen na de pauze om deze situatie nog recht te zetten. Komt er nog een ommekeer of trekt Engeland oostwaarts met een eenvoudige zege? 46'
 • Start tweede helft 19:18
 • Rust De Engelsen vroegen zich af hoe het kwam dat België ontbreekt op het EK. Ze weten het ondertussen wel. Het balbezit van de Duivels leverde geen enkele doelkans die naam waardig op en aan de overzijde was één misser dodelijk. Engeland kon de zaken rustig bekijken vanuit de luie zetel. 45+3'
 • De Belgen zijn achteraan het noorden even helemaal kwijt. Gelukkig voor de wedstrijd strandt de schuiver van Gerrard op de voet van Simons. 45+1'
 • Fellaini en Cole liggen op de grond na een fiks duel. Cole trekt even aan de schouder van Fellaini, die schreeuwend blijft liggen. Hij moet aan de zijlijn verzorgd worden. 44'
 • België krijgt een hoekschop, maar die wordt afgeweerd. Uiteindelijk moet Hart zijn handschoenen toch vuil maken om een schotje van ver op te vangen. 40'
 • GOAL: 1-0Gerrard ontfutselt Dembele de bal en dan gaat het snel. Welbeck wordt bediend door Young en maakt het af met een knap opwippertje. Weer kost een foutje de Duivels een doelpunt, om gek van te worden. 1Engeland 0België doelpunt Welbeck Engeland 36'
 • De Belgen combineren leuk, maar het loopt steevast fout bij de laatste pass. Deze keer is het Vertonghen die een slechte voorzet richting Fellaini trapt. 34'
 • Parker  Engeland  30'
 • Mertens stuift voorbij Johnson en die knipt de schaar onverbiddelijk toe. Rasmussen geeft wel een vrije trap, maar laat zijn gele kaart ditmaal vreemd genoeg op zak. 26'
 • We noteren de eerste doelgerichte poging van de Belgen. Witsel haalt uit vanop zo'n twintig meter, maar moet zijn vizier nog een tikkeltje bijstellen. 23'
 • De Engelse fans doen naar aloude gewoonte wat cynisch over de EK-kansen van hun ploeg. Vanavond hebben hun spelers ook nog niet het vermoeden gewekt dat ze straks veel potten zullen breken. 22'
 • Cahill uit Lescott in Engeland 19'
 • Mertens  België  17'
 • Ook bij de tweede Engelse kans staat Oxlade-Chamberlain aan het kanon. Hij doet het beter dan de eerste keer, maar kan de aflegger van Welbeck niet binnen het kader mikken. 14'
 • De Belgen tikken de bal van voet naar voet rond de zestien meter van de thuisploeg. Wanneer Mertens niogal ambitieus Mirallas vrij wil spelen, loopt het fout. 13'
 • Een missertje van Witsel brengt Oxlade-Chamberlain in stelling. De verrassing in de Engelse ploeg glijdt echter jammerlijk onderuit en mist. 8'
 • Het Engelse respect voor de Rode Duivels is groot. De eerste flitsende actie is ook van de bezoekers, maar de poging van Mirallas wijkt af in hoekschop. 5'
 • Wilmots heeft de opdracht gegeven om de bal zo veel mogelijk in de ploeg te houden. In de openingsfase lukt dat met al ons technisch vernuft vrij aardig. 3'
 • Aftrap Voor bondscoaches Hodgson en Wilmots is het pas de tweede interland. Tankt België vertrouwen voor de voorronde van het WK 2014 of zakt Engeland met een gerust gemoed af naar Polen en Oekraïne? 1'
 • Start eerste helft 18:15
 • België Onze Duivels treden aan met een bijzonder Engels getint elftal. Mignolet, Vermaelen, Dembele en Fellaini speelden dit seizoen al over het Kanaal. Bovendien maakt Hazard volgend seizoen de Engelse velden onveilig en ook aan de mouw van Vertonghen wordt flink getrokken. Kompany, Speler van het Jaar in de Premier League, haakt af en dus speelt Simons. 18:00
 • Engeland De grote verrassing in de elf van Engeland is Alex Oxlade-Chamberlain. De jonge vleugelspeler van Arsenal is het Engelse antwoord op Eden Hazard. Verder geen Wayne Rooney en Frank Lampard. De eerste is voor de eerste twee wedstrijden van het EK geschorst, de tweede moet door een blessure een kruis maken over het EK. 17:50
 • Hawk-Eye De FIFA voert vanavond een eerste test uit met Hawk-Eye. Dat systeem moet bepalen of een schot al dan niet over de doellijn is gegaan. Tijdens het WK 2010 werd een duidelijk geldig doelpunt van Frank Lampard niet toegekend omdat de assistent niet zag dat de bal over de lijn was gebotst. Engeland verloor van Duitsland en lag uit het toernooi. 17:40
 • Vooraf De Rode Duivels sluiten hun seizoen af op het heilige gras van Wembley. In wat de laatste wedstrijd van Marc Wilmots als bondscoach kan zijn ontmoet België vanavond Engeland. De Engelsen hebben veel respect voor onze jongens, maar richten zich toch voornamelijk op Euro 2012 dat volgende week van start gaat. De aftrap wordt om 18u15 gegeven en dankzij Sporza hoeft u geen enkele baltoets te missen. 17:30
 • Vooraf 17:22
 • Opstelling Engeland Hart, Cahill, Cole, Johnson, Terry, Gerrard, Milner, Oxlade-Chamberlain, Parker, Welbeck, Young
 • Opstelling België Mignolet, Gillet, Simons, Vermaelen, Vertonghen, Dembele, Fellaini, Witsel, Hazard, Mertens, Mirallas
 

Matchinfo

Engeland België
1 Hart 1 Mignolet
5 Cahill 2 Gillet
3 Cole 6 Simons
2 Johnson 5 Vermaelen
6 Terry 3 Vertonghen
4 Gerrard 18 Dembele
7 Milner 11 Fellaini
11 Oxlade-Chamberlain 8 Witsel
8 Parker 10 Hazard
9 Welbeck 7 Mertens
10 Young 9 Mirallas
wisselspelers
15 Lescott 16 Chadli
16 Jagielka 20 Lukaku
17 Henderson
19 Defoe
20 Rooney
22 Walcott
trainer
  Roy Hodgson   Marc Wilmots