Laszlo Bölöni en Standard gaan uiteen

wo 10/02/2010 - 16:55 Standard zit zonder trainer. Na de tegenvallende resultaten dit seizoen stapte Laszlo Bölöni vandaag uit eigen beweging op. Wie de Roemeen opvolgt, is nog niet duidelijk. "Het was een opeenstapeling van ontgoochelingen", zegt Sporza-journalist Peter Vandenbempt.

Standard

Laszlo Bölöni werd in de zomer van 2008 aangetrokken als opvolger van kampioenenmaker Michel Preud'homme. De Roemeen slaagde er, ondanks het verlies van onder anderen Marouane Fellaini en de Braziliaan Dante, toch in opnieuw kampioen te worden.

Belga

Hij zette met Standard ook een knappe Europese campagne neer. Na een nipte uitschakeling tegen Liverpool in de voorronde van de Champions League liet de landskampioen in de Europa League van zich spreken met mooie resultaten tegen Everton, Sevilla en Sampdoria.

Maar dit seizoen kreeg Bölöni de motor niet op gang. De resultaten waren onvoldoende: Standard staat op dit moment zesde op 19 punten van leider Anderlecht. Bovendien leek Bölöni zijn grip op de spelersgroep te verliezen.

Ook Bölöni's assistent Joaquim Preto is opgestapt. Over Preto had Olivier Dacourt, die enkele dagen geleden als speler vertrok uit Luik, nog gezegd dat hij geen meerwaarde bood aan Standard.

Vandenbempt: "Een verrijking, maar ook nare man"

Het ontslag van Laszlo Bölöni was een beetje een kroniek van een aangekondigde dood. "Eigenlijk hadden we dit al vlak voor Nieuwjaar verwacht", zegt Sporza-journalist Peter Vandenbempt.

PhotoNews

"Standard heeft er toen voor gekozen om Bölöni nog niet weg te sturen en enkele spelers te halen. Maar er is geen beterschap gekomen. Standard speelde afgelopen zondag bij Genk zonder ziel en vooral met een warrige tactiek."

"De kritiek van Olivier Dacourt aan het adres van Bölöni was niet nieuw. Het was wel voor het eerst dat een speler z'n hart luchtte", zegt hij aan Sporza.

Wat heeft Bölöni uiteindelijk genekt? "De resultaten uiteraard, maar het voetbal was ook slecht. Bölöni vond geen oplossing meer voor de problemen."

"Het was een opeenstapeling van ontgoochelingen voor hem", stelt Vandenbempt vast. "Hij wou via de Champions League naar een topcompetitie, dat lukte niet. Hij wou toptransfers, maar kreeg jonge spelers."

"We mogen niet alleen het negatieve benadrukken. In zijn eerste seizoen bracht hij soms adembenemend voetbal. Hij was een verrijking. Maar in de omgang is hij een nare man. Hij ging steeds op zoek naar de controverse."

Biografie Laszlo Bölöni

Geboren: 11/03/53 in Targu Mures (Roe)

Clubs als speler: Targa Mures (Roe), Steaua Boekarest (Roe), RACING JET BRUSSEL, Créteil (Fra), Orléans (FRa)

Interlands: 108 (25 doelpunten)

Clubs als trainer: Nancy (Fra), bondscoach van Roemenië, Sporting (Por), Rennes (Fra), Monaco (Fra), Al Jazeera (VAE), STANDARD (sinds zomer 2008)

Palmares als speler:
1985, 1986, 1987: kampioen met Steaua
1988, 1987: beker met Steaua
1986: Europacup I met Steaua

Palmares als trainer:
2002: kampioen, beker en Supercup met Sporting
2008: Supercup met Standard
2009: kampioen en Supercup met Standard, Trainer van het Jaar