Deze acht scheidsrechters krijgen vanaf 1 juli semi-professioneel statuut

wo 19/04/2017 - 16:53 Acht scheidsrechters die regelmatig matchen in de Jupiler Pro League in goede banen leiden, krijgen van de KBVB vanaf 1 juli 2017 een semi-professioneel statuut. "Een belangrijke stap in de professionalisering van de arbitrage in ons land."

De acht semi-profs:

  • Alexandre Boucaut (36)
  • Sébastien Delferière (35)
  • Erik Lambrechts (32)
  • Jonathan Lardot (33)
  • Bram Van Driessche (32)
  • Nathan Verboomen (28)
  • Bart Vertenten (28)
  • Lawrence Visser (27)

"Belangrijke stap om de kwaliteit van de arbitrage te verbeteren"

15 van de 19 scheidsrechters stelden zich kandidaat voor het nieuwe statuut. Uiteindelijk koos de KBVB voor acht namen. "We zijn bijzonder tevreden met het getoonde enthousiasme", zegt secretaris-generaal Koen De Brabander. "Dit is een zeer belangrijke stap om de kwaliteit van de arbitrage te verbeteren."

We gaan anderhalve dag per week met deze scheidsrechters aan de slag. Dit met fysieke, technische en theoretische sessies en trainingen.

De acht semi-profs zullen een betere begeleiding krijgen. "We gaan anderhalve dag per week met deze scheidsrechters aan de slag", legt Johan Verbist, het Hoofd Arbitrage bij de KBVB, uit. "We zullen intensief werken aan wedstrijdvoorbereidingen, analyse, begeleiding en coaching. Dit met fysieke, technische en theoretische sessies en trainingen."

Behalve een vast maandloon bovenop hun vergoeding per wedstrijd, zullen de semi-profs kunnen rekenen op een verzekering voor langdurige blessures. De scheidsrechtersbaas benadrukte dat het semiprofessioneel statuut geen invloed zal hebben op de aanduidingen. "Ook met de niet-semi-profs blijven we overigens stappen vooruit maken. Voor ons zijn ze even belangrijk als de semi-profs."

Het contract van de acht scheidsrechters loopt twee jaar, met een optie tot verlenging. Vanaf het seizoen 2018-2019 wordt het aantal uitgebreid tot tien scheidsrechters, vanaf 1 juli 2019 kunnen twaalf refs genieten van het semi-professioneel statuut.