Oud-international "Swat" Van der Elst (62) overleden

wo 11/01/2017 - 09:57 Vannacht is François "Swat" Van der Elst op 62-jarige leeftijd bezweken aan de gevolgen van een hartaanval. De oud-international beleefde zijn hoogdagen in de jaren 70 bij Anderlecht. Komend weekend wordt hij begraven.

Anderlecht

Hartaanval

François - beter bekend als Swat - Van der Elst werd op nieuwjaarsdag na een hartaanval opgenomen in het ziekenhuis van Aalst.

Zijn toestand was toen al kritiek. De dokters hielden de oud-voetballer kunstmatig in leven en hielden zijn toestand doorlopend in de gaten. Ondanks de goeie zorg is Van der Elst vannacht om 3 uur overleden.

Zaterdag nemen vrienden, familie en oud-collega's afscheid van Swat Van der Elst. De begrafenis vindt plaats in zijn geboorteplaats Opwijk, waar Van der Elst al jaren een snookerhal runde.

"Mister Europe" en New York Cosmos

Swat Van der Elst beleefde zijn hoogdagen in de jaren 70. Hij debuteerde onder trainer Georg Kessler als 16-jarige voor paars-wit. 

De aanvaller won twee keer de titel (1972 en 1974) en vier bekers (1972, 1973, 1975 en 1976) met Anderlecht en bereikte drie keer op rij de finale van Europacup II. In 1976 en 1978 won Anderlecht die Europese beker en haalde het ook telkens de Europese Supercup binnen.

In 1976 scoorde Van der Elst in de EC II-finale twee keer in de 4-2-overwinning tegen West Ham. De andere twee goals waren van Rob Rensenbrink.

Met meer dan 20 goals in 43 Europese matchen was Van der Elst ook de eerste die de titel "Mister Europe" van Anderlecht kreeg.

Na zijn periode in Brussel verhuisde hij naar het buitenland. In de Verenigde Staten speelde hij bij New York Cosmos samen met grote namen als Franz Beckenbauer en Johan Neeskens.

Na een passage bij West Ham United in Engeland sloot Van der Elst in 1985, op zijn 31e, zijn carrière met een gebroken been af in Lokeren.

44 caps en 14 doelpunten

Bij de nationale ploeg verzamelde François Van der Elst 44 caps. Hij debuteerde in 1973 onder Guy Thys. In 1980 speelde Van der Elst de finale van het Europees kampioenschap, gewonnen door de West-Duitsers (2-1). In 1983, na het WK in Spanje, nam Van der Elst afscheid van de nationale ploeg. In totaal scoorde hij 14 keer voor de Rode Duivels.

Zoon verloren

Na zijn voetbalcarrière beleefde Swat Van der Elst moeilijke momenten. Zijn vader overleed op zijn 63e (ook aan de gevolgen van een hartaanval) en zijn twee huwelijken liepen op de klippen. In 2003 moest hij afscheid nemen van zijn zoon Kevin.

In 2006 leefde Van der Elst, de oudere broer van ex-Club Brugge-speler Leo, weer op met de geboorte van zijn kleinzoon Yarne. De jongen ging voetballen bij Eendracht Mazenzele-Opwijk en kon op de steun van zijn opa rekenen.

Steekkaart François Van der Elst (62)

Geboren: 1 december 1954 in Opwijk
Positie: aanvaller (spits/flank)
Bijnaam: Swat

Clubs:

  • 1972-1980: Anderlecht
  • 1980-1981: New York Cosmos (VS)
  • 1981-1983: West Ham United (Eng)
  • 1983-1985: Lokeren

Palmares:

  • Belgisch landskampioen: 1972 en 1974
  • Beker van België: 1972, 1973, 1975 en 1976
  • Belgisch topschutter: 1977
  • Nationale Trofee voor Sportverdienste: 1978
  • Europacup II: 1976 en 1978
  • Europese Supercup: 1976 en 1978
  • Amerikaans kampioenschap: 1980
  • Europees vicekampioen: 1980

📷 Van der Elst bij Anderlecht en de Rode Duivels