Balette en Thijs vervangen Rednic bij AA Gent

wo 09/04/2014 - 11:29 Update: wo 09/04/2014 - 13:51 Na de 0 op 6 in de play-offs heeft AA Gent een einde gemaakt aan de samenwerking met coach Mircea Rednic, uitgerekend op zijn 52e verjaardag. De Roemeen had de spelersgroep niet meer in de hand. Peter Balette, de assistent van Rednic, schuift door en wordt coach tot juni. Speler Bernd Thijs, al maandenlang geblesseerd, gaat Balette bijstaan.

AA Gent

Mircea Rednic was sinds oktober aan de slag in Gent. De Roemeen verving de Spanjaard Victor Fernandez na een slechte start. Maar ook onder Rednic behaalde Gent niet de resultaten die bij de pracht van de Ghelamco Arena passen.

Belga

Gent werd zevende in de reguliere competitie en hoopt om via Play-off II alsnog Europa in te gaan. Maar de start was geen succes en Gent verloor van Oostende (0-1) en Lierse (1-0).

Na de nederlaag tegen Lierse haalde Rednic zaterdag uit naar zijn spelers. Dat was meer dan een teken aan de wand dat het einde in zicht was voor Rednic.

Assistent Balette, die samen met Rednic aankwam in Gent, neemt over. Hij blijft al zeker aan het roer tot het einde van het seizoen, waarna een evaluatie volgt. De opvallendste naam in het nieuwe organigram is die van Bernd Thijs. Die is het blessureleed moe en zet na een maandenlange revalidatie een terugkeer als speler uit zijn hoofd. Hij stapt nu in het trainersvak.

Balette: "Open kaart gespeeld met Rednic"

Het kostte het Gent-bestuur heel wat overredingskracht om Peter Balette te overtuigen. Die had zijn lot aan dat van Rednic, waarmee hij ook al bij Standard werkte, gekoppeld en zat in een spagaat. "Ik had eerst resoluut geweigerd", zegt hij.

Belga

"Het was de moeilijkste vraag die ik kon krijgen. Pas nadat ik met de voorzitter, het bestuur en de spelers gesproken had, zijn er ook andere argumenten naar boven gekomen."

"Uiteindelijk heb ik open kaart gespeeld met Mircea en pas na ons gesprek heb ik geantwoord dat ik bereid was om verder te helpen", zei Balette op de persconferentie.

"Voor Gent is nog niets verloren dit seizoen. We moeten de strijd aangaan en als coaches een positieve uitstraling hebben. Dat kan op de spelers overgezet worden."  

Bernd Thijs: "Deed als speler ook alles voor de club"

Bernd Thijs moet als assistent-coach voor nieuwe impulsen zorgen. "Ik was toch verrast toen ik gevraagd werd, maar ik wil de club helpen. Ik heb als speler altijd alles gedaan voor mijn club en het ploegbelang vooropgesteld. Die lijn wil ik voortzetten, hopelijk kunnen we resultaten boeken."

"Vandaag is mijn eerste training als T2, ik zal dus snel merken hoe de overstap van speler kan zetten. Ik ga er alvast voor en wil de club in deze moeilijke periode bijstaan."

De Witte: "Oplossingen waren opgebruikt"

Gent-voorzitter Ivan De Witte geeft bij Sporza wat extra uitleg over de trainerswissel: "Het is geen gedwongen ontslag. We hebben in onderling overleg besloten om de samenwerking te stoppen." 

PhotoNews

"Toen we om de tafel zaten, zei Rednic zelf dat hij het heel moeilijk vond om nog verder te gaan. Dat was ook de conclusie waar wij als club toe gekomen waren."

"Vorige week kregen we ook al signalen uit de spelersgroep dat het fout zat, maar toen wilden we er niet aan toegeven en zochten we een andere oplossing. Maar als de gesprekken niets opleveren en de oplossingen opgebruikt zijn, moet je ingrijpen.

"Het heeft veel overtuiging gevraagd om Balette en Thijs te overtuigen. Balette voelde loyauteit naar Rednic toe en ging pas akkoord toen die geen probleem zag", zegt De Witte.

"En Bernd Thijs voegt iets nieuws toe. Hij heeft veel respect bij de spelers en de fans. We gaan nog niet bouwen naar volgend seizoen. We hebben nog een kans om sportief resultaat te halen en mikken daar nog op."

"Fans vergeten beleid van 15 jaar niet"

Het mandaat van Ivan De Witte als Gent-voorzitter werd deze week met 6 jaar verlengd. Vindt hij dat hij onder vuur ligt bij de fans? "De fans weten wat wij voor de club gedaan hebben. We hebben Gent gered van het faillissement, nieuw leven gegeven en een nieuw stadion gebouwd. Die geschiedenis van 15 jaar zal niet kapot zijn in de hoofden van de fans na enkele mindere matchen."

"Voor volgend seizoen zullen we zien hoe we onze spelersgroep zullen bouwen. We zullen er als bestuur alvast veel meer energie kunnen insteken. Nu werd veel tijd opgesoupeerd door de bouw en de intrek in ons stadion."