Preud'homme is de nieuwe coach van Club Brugge

do 19/09/2013 - 07:19 Update: do 19/09/2013 - 18:46 Het is officieel: Michel Preud'homme en Club Brugge hebben een contract gesloten. De ex-trainer van Gent en Standard heeft op Jan Breydel getekend tot 30 juni 2016. "Er ligt een grote sportieve uitdaging op mij te wachten. Ik kijk er naar uit om aan de slag te gaan", zegt Preud'homme.

Club Brugge

Coup de théatre in het Jan Breydelstadion. Club Brugge heeft na een bewind van tien maanden Juan Carlos Garrido opzijgeschoven en vervangen door Michel Preud’homme, die Saudi-Arabië verlaat.

Ik speelde al een tijdje met de idee om terug te keren naar België, omdat ik opnieuw dichter bij mijn familie en kinderen wilde zijn
Michel Preud'homme

Met Michel Preud’homme haalt de immer ambitieuze voorzitter Bart Verhaeghe alweer een topnaam binnen. "Ik kijk er naar uit om bij Club aan de slag te gaan", zegt de 54-jarige Preud'homme, die zondag tegen Anderlecht wellicht nog niet op de bank zal zitten.

"Er ligt een grote sportieve uitdaging te wachten. Dit is ook een persoonlijke keuze, want financieel zijn de voorwaarden bij Al Shabab (de club waar hij vertrekt, red) en Club niet te vergelijken."

"Ik speelde al een tijdje met de idee om terug te keren, omdat ik opnieuw dichter bij mijn familie en kinderen wilde zijn. Zodra ik kan, neem ik het vliegtuig. Ik hoop zondag aanwezig te zijn in Jan Breydel."

“We zijn zeer opgetogen over de keuze van Michel voor Club Brugge", reageert Clubs sportief manager Arnar Gretarsson. "Hij heeft bewezen succesvol te zijn op topniveau en zal ook hier zijn stempel drukken.”

Duidelijke opdracht: kampioen worden

Preud’homme verdiende zijn strepen als trainer bij Standard, AA Gent, Twente en Al Shabab, waar hij in 2011 voor drie jaar tekende. Met Al Shabab veroverde Preud’homme in 2012 de landstitel in Saudi-Arabië, enkele maanden later werd hij er uitgeroepen tot Trainer van het Jaar.

De opdracht voor Preud’homme in Brugge is klaar en duidelijk: de voorbije jaren is heel wat geld opgesoupeerd zonder veel rendement, daar moet nu eindelijk verandering in komen. De laatste titel dateert immers al van 2005, toen nog onder Trond Sollied.

Sinds zijn intrede bij Club had Verhaeghe, die een tandem vormt met Vincent Mannaert, achtereenvolgens Adrie Koster, Christoph Daum, Georges Leekens en Garrido op de trainersloonlijst.

Mannaert: "Ook Preud'homme zal tijd nodig hebben"

"Ik ben een gelukkig man dat Michel Preud'homme onze nieuwe trainer wordt", zegt Club-manager Vincent Mannaert. "Het is een lange dag geweest met veel onderhandelingen, telefoontjes en mails."

De nieuwe coach heeft geen toverstaf, ook hij zal zijn tijd nodig hebben. Maar we blijven ambitieus en leggen de lat zo hoog mogelijk
Vincent Mannaert

"Met Preud'homme halen we iemand binnen die de Belgische competitie nog altijd uitstekend kent. Dat is uit onze gesprekken gebleken. Natuurlijk hopen we met hem een eerste trofee te veroveren sinds 2007 (toen Club de beker won, red). Dat het zo lang geleden is, maakt dat de druk behoorlijk groot geworden is."

"Dat we de laatste jaren al veel trainers gehaald hebben? Er zijn zeker vergissingen gebeurd, daarin ga ik mijn verantwoordelijkheid niet uit de weg. Maar je mag ook niet vergeten dat er goeie dingen gebeurd zijn."

Mannaert vraagt geduld. "De nieuwe coach heeft geen toverstaf, ook hij zal zijn tijd nodig hebben. Maar we blijven ambitieus en leggen de lat zo hoog mogelijk." Lees: de titel.

"De prioriteit is het spelpeil verbeteren, zodat dat we ook in moeilijke matchen resultaten kunnen halen. We geloven in de groep en we geloven dat het beter kan. Het seizoen is nog lang, we willen er alles uithalen."

Vandenbempt: "Preud'homme brengt alles wat Garrido mist"

"Ik vind dat Club Brugge met Michel Preud'homme de goeie keuze heeft gemaakt", zegt Peter Vandenbempt, voetbaljournalist bij Sporza.

VRT

"Preud'homme heeft Standard na 25 jaar weer een titel bezorgd, heeft AA Gent een beker geschonken, dat was ook 20 jaar geleden, en naar Champions League-voetbal geleid. Hij heeft het bij Twente uitstekend gedaan en heeft Al Shabab kampioen gemaakt."

"Met Preud'homme haalt Club iemand die het Belgische voetbal kent. Hij is natuurlijk ook iemand die overwinnaarsmentaliteit, grinta, professionalisme, persoonlijkheid en uitstraling in de kleedkamer kan brengen. Dat zijn allemaal dingen die Garrido miste."

De ploegen van Preud'homme als trainer

  • 2006 - 2008: Standard
  • 2008 - 2010: AA Gent
  • 2010 - 2011: Twente (Ned)
  • 2011 - 2013: Al Shabab (S-A)
  • 2013 - ...: Club Brugge