Rednic weg bij Standard, Israëliër Luzon komt

ma 27/05/2013 - 13:16 De wegen van Standard en coach Mircea Rednic gaan uit elkaar. De opvolger van de Roemeen is de Israëliër Guy Luzon, de coach van de nationale belofteploeg van Israël. Die tekende voor één jaar. Standard-voorzitter Roland Duchâtelet maakte de trainerswissel op een persconferentie bekend.

Standard

Rednic nam in oktober over van Ron Jans. De Roemeense ex-verdediger van Standard kreeg weer lijn in het spel van Standard, haalde Play-off I, was daarin even titelkandidaat en pakte gisteren nog een Europees ticket. Maar toch kreeg hij geen contractverlenging.

Belga

Luzon is geen bekende naam. De jonge coach werkte nooit eerder buiten Israël. Hij is dan wel jong, maar hij heeft al veel ervaring als coach. Op zijn 21e moest hij namelijk noodgedwongen een punt zetten achter zijn spelerscarrière door een blessure.

Hij vormde zich om tot coach en werkte sindsdien bij Maccabi Petach-Tikva, zijn club van oorsprong, Hapoel Tel Aviv, Bnei Yehuda Tel Aviv en de Israëlische beloften. Met Petach-Tikva en Hapoel speelde Luzon Europees. Sinds 2010 coachte hij de nationale beloften.

Duchâtelet: "Een rationele beslissing"

Standard-voorzitter Roland Duchâtelet heeft op een persconferentie meer uitleg gegeven over het afscheid van Mircea Rednic en de komst van nieuwe trainer Guy Luzon.

Belga

"Ik vind Rednic één van de beste coaches van België, zeker op defensief gebied, maar ik denk dat Luzon ons meer bij kan brengen", zegt Duchâtelet. "Dit is een rationele beslissing. Ik heb alle voor- en nadelen op een rijtje gezet en het leek me beter om voor een nieuwe coach te gaan."

Net als bij het ontslag van Ron Jans in oktober weet Duchâtelet dat hij geen populaire beslissing heeft genomen. "Nochtans kreeg ik daarna enkel positieve analyses te horen. Je kunt het vergelijken met het vertrek van Ariël Jacobs bij Anderlecht vorig seizoen. Daar zijn ze dit seizoen toch ook weer kampioen geworden."

Duchâtelet is niet tevreden over de spelers die hij op voorspraak van Rednic haalde. "Dat was een belangrijke factor in mijn beslissing."

"Geven graag een kans aan deze jonge coach"

Standard toverde met Guy Luzon een onverwachte naam uit zijn hoed. De Israëliër krijgt een contract van één jaar.

"De eerste contacten dateren van december. Jean François de Sart zag op een belofte-interland dat Luzon zijn ploeg goed liet voetballen. Daarna zijn we Luzon blijven volgen", zegt Standard-voorzitter Roland Duchâtelet.

"Het klopt dat Luzon geen ervaring heeft buiten Israël en geen Frans spreekt, maar dat lijkt me geen probleem. We willen graag een kans geven aan deze jonge coach. Luzon werkt ook graag met de jeugd. Dat is belangrijk voor Standard."

"Ik kan ook verzekeren dat er nooit contact is opgenomen met een andere coach. Ook niet met Frank Vercauteren."

Rednic: "Zwaar ontgoocheld"

Het contract van Rednic liep in juni af. Vanochtend zat de coach samen met voorzitter Duchâtelet, maar al na vijf minuten was hun gesprek voorbij.

PhotoNews

"Ik begreep dat Roland Duchâtelet me niet wou laten verlengen en dat hij daar geen valabel argument voor had. Een financieel probleem was het niet, want we waren nog niet eens toe aan de bespreking van de centen", zei de Roemeen aan La Dernière Heure.

"Ik ben zwaar ontgoocheld, want ik wilde blijven. Dit is de beslissing van de voorzitter. Ik vind het een gebrek aan respect voor al het geleverde werk."

Zowel spelers als supporters wilden dat Rednic bleef, niet zo Duchâtelet.