Cercle en Bergen mogen nog van Europa dromen

za 05/05/2012 - 22:03 Cercle Brugge en Bergen hebben zich geplaatst voor de finale van Play-off II. Op de laatste speeldag van de groepsfase won Cercle van KV Mechelen, Bergen speelde gelijk tegen Beerschot. Voor Lierse, OH Leuven, KVM, Zulte Waregem, Lokeren en Beerschot is het seizoen afgelopen.

Groep A

groep A  |  speeldag 6

Lierse SK 1-2 OH Leuven
Cercle Brugge 3-1 KV Mechelen

Cercle Brugge - KV Mechelen 3-1

Cercle Brugge moest tegen KVM winnen om zeker te zijn van de groepszege. Vetokele zette Cercle vroeg op voorsprong. Chen lette niet goed op.

PhotoNews

Meteen na de rust scoorde Rudy met een heerlijke knal. Ruiz prikte tegen voor KV, dat de match met z'n tienen moest uitspelen. Destorme kreeg een tweede keer geel. Hij had nochtans de bal.

Cercle moest nog één keer beven, maar Ruiz kon niet voldoende bij een voorzet van Wilmet.

Rudy nam alle twijfel weg met zijn twaalfde van het seizoen.

Bob Peeters: "Ik ben heel trots"

"Ik heb gelezen dat Cercle niet op de afspraak is als het "moneytime" is. Nu hebben we bewezen dat we het wel kunnen afmaken", reageert coach Bob Peeters.

"Het was een slopend seizoen, vooral voor een jong elftal. De batterijen lopen leeg, daarom gaan we heel rustig trainen voor die twee belangrijke wedstrijden. Tegen Bergen schat ik onze kansen op fiftyfifty. Al hebben zij wel Perbet, iemand die altijd kan scoren."

"Ondanks het missen van Play-off I ben ik heel trots op mijn groep. We hebben knappe matchen gespeeld in Play-off II. Met de finale hebben we ons doel bereikt."

Lierse - OHL 1-2

OHL heeft zijn seizoen met een tweede opeenvolgende zege afgesloten. Net als vorige week tegen Cercle boog het tegen OHL een achterstand om.

PhotoNews

OHL leek nochtans een vogel voor de kat na rood voor Nys in de eerste helft. Adesanya profiteerde van het overwicht. Het doelpunt gaf Lierse vleugels, het zocht nadrukkelijk de Leuvense helft op.

Via een zelfzuchtige Remacle knokte OHL zich weer in de wedstrijd. Lierse ging beven en OHL rook bloed. Via de ingevallen Roelandts rondde het een actie van alweer Remacle succesvol af.

"Ik ben een dik tevreden trainer", zegt OHL-coach Ronny Van Geneugden aan Sporza. "Ik zei al langer dat OHL op en naast het veld een aanwinst is voor eerste klasse. In de tweede seizoenshelft hebben we aan maturiteit gewonnen en veel vooruitgang geboekt. Deze ploeg hangt sterk aan mekaar."

"Nu moeten we de groep proberen samen te houden en op plaatsen waar nodig voor een kwaliteitsinjectie te zorgen. Het fundament is gebouwd, nu beginnen we aan het gelijkvloers."

Groep B

groep B  |  speeldag 6

Beerschot AC 1-1 Bergen
Zulte Waregem 2-2 Lokeren

Beerschot - Bergen 1-1

Belga

Enzo Scifo heeft zijn team naar de finale van PO II geleid, tegen Cercle. Bergen had nog 1 punt nodig en haalde dat binnen op het Kiel.

De thuisploeg begon nochtans snedig en kwam verdiend op voorsprong na de rebound van Dayan. Bergen prikte tegen na een mooie aanval. Jarju tikte simpel binnen.

Na de rust hadden beide ploegen de kans op de winning goal. Vooral Nong miste in het slot onbegrijpelijk. Het bleef 1-1.

Matthys: "Hier leef je als voetballer voor"

Bergen mag zich opmaken voor twee duels met Cercle Brugge. "We wisten waarvoor we naar Beerschot kwamen", zegt Bergen-speler Tim Matthys. "En we zijn geslaagd. Dit is bijzonder mooi."

Hield Bergen rekening met een ander scenario? Matthys: "Nee, we hadden vertrouwen in een goeie afloop. Dit mocht niet meer foutlopen. Nu gaan we door, hier leef je als voetballer voor."

De weg is nog lang. "De finale tegen Cercle wordt mooi. En als dat goed afloopt, zijn we er nog niet. Het is een cliché, maar we moeten het match per match bekijken."

Zulte Waregem - Lokeren 2-2

Zulte Waregem heeft zijn fans op het nippertje met een goed gevoel naar huis gestuurd. Tegen Lokeren keerde het nog terug van een 0-2-achterstand.

Belga

Uitblinker Fall had veel tijd nodig, maar prikte rond het uur twee keer raak voor bekerwinnaar Lokeren. In de laatste 20 minuten wiste Zulte Waregem die goals uit, met onder meer de eerste goal van het seizoen van Berrier. Hij zorgde voor de draw.

Lokeren-coach Peter Maes blikt tevreden terug op de campagne. "Het was geen buitengewoon seizoen, maar wel een heel goed."

"Na een heel sterk eerste jaar met PO I hadden we een dip in de heenronde. Maar we hebben ons fantastisch hersteld, met bekerwinst en 27 punten na Nieuwjaar."

Dankzij de bekertriomf speelt Lokeren Europees. "We moeten pas in de laatste EL-voorronde aan de bak en zitten dus gebijteld. Onze voorbereiding komt niet in het gedrang. Hopelijk kunnen we doen zoals Waregem enkele jaren geleden."

Finale op donderdag en zondag

Cercle Brugge en Bergen spelen wellicht op donderdag 10 mei en maandag 14 mei tegen elkaar in de finale van Play-off II. Bergen speelt eerst thuis.

De winnaar van de finale speelt twee barragematchen tegen de nummer vier van Play-off I voor een ticket voor de derde voorronde van de Europa League.