Zulte Waregem haalt coach Francky Dury terug

vr 30/12/2011 - 10:58 Francky Dury (54) is opnieuw coach van Zulte Waregem. Hij verlaat de Belgische voetbalbond, waar hij coach van de beloften was en technisch directeur zou worden. Dury tekende een contract van vijf jaar. "Ik keer terug naar de club van mijn hart", zegt hij.

Zulte Waregem

Bij Zulte Waregem neemt het roer over van Darije Kalezic. De Zwitserse Bosniër werd dinsdag ontslagen. Hij betaalde de rekening voor de tegenvallende resultaten. Na 19 speeldagen staat Zulte Waregem op de 14e plaats, net boven de gevarenzone.

Ik heb geen nieuwe spelers geëist. De groep is sterk genoeg om beter te presteren

"Het was een moeilijke en verschroeiende keuze. Zulte Waregem is de club van mijn hart. Voor een andere club had ik het niet gedaan", vertelt Dury aan Sporza.

"Bij de voetbalbond werkte ik in een zeer aangename structuur met een topmanager als Steven Martens aan mijn zijde. Hij gaat de bond echt professionaliseren. Ik bedank de voetbalbond voor die kans."

"Bij Zulte Waregem moet nu zo snel mogelijk de rust terugkeren", gaat Dury voort. "De club moet terugkeren naar zijn roots: bescheiden blijven, hard werken en altijd willen winnen."

Darije Kalezic vond dat er te weinig balans zat in de ploeg. Dury ziet wel toekomst in de kern. "Ik ga het op mijn manier bekijken. Ik zal de spelers motiveren. Als we een team vormen, op en naast het terrein, volgt het succes."

"Ik heb geen nieuwe spelers geëist. De groep is sterk genoeg om beter te presteren. We moeten in mekaar geloven."

Bestuur: "Geen 500.000 euro betaald"

PhotoNews

Zulte Waregem wil met Francky Dury aanknopen met de successen van weleer. "De 18 maanden dat hij hier weg was, waren sportief geen succes voor de club", zegt CEO Patrick Decuyper.

"De voetbalbond was niet blij dat we met hem praatten. We zijn overeengekomen om een afkoopsom te betalen, maar die is veel lager dan het bedrag dat in de pers verschenen is. 500.000 euro zou veel te zwaar wegen op ons budget."

Dury was anderhalf jaar weg

Francky Dury en Zulte Waregem waren tien jaar lang twee handen op een buik. De coach loodste de club in het seizoen 2004-2005 naar de eerste klasse. Dury behoorde tot de meubelstukken in het Regenboogstadion, tot hij in 2010 naar AA Gent trok om Michel Preud'homme op te volgen.

Na een seizoen moest Dury vertrekken in Gent. De 54-jarige coach vond onderdak bij de voetbalbond, waar hij coach werd van de nationale beloften. Op 1 januari zou hij technisch directeur worden, maar dat gaat niet door. Anderhalf jaar na zijn vertrek keert Dury terug naar Zulte Waregem.