Club Brugge ontslaat coach Adrie Koster

zo 30/10/2011 - 11:03 Update: zo 30/10/2011 - 14:03 Club Brugge heeft trainer Adrie Koster ontslagen. Dat heeft de clubtop vanochtend beslist. De Nederlander betaalt het gelag na vier opeenvolgende nederlagen. De 4-5 tegen Genk was de druppel. "Koster heeft de doelstellingen niet gehaald", zegt CEO Vincent Mannaert.

Club Brugge

Assistent-coach Rudy Verkempinck neemt het roer over tijdens de volgende twee wedstrijden. Philippe Clement, die bij Club werkt als coach van de verdedigers, assisteert hem.

PhotoNews

De 56-jarige Koster, die bij de jeugd van Ajax naam en faam had gemaakt,  begon in het seizoen 2009-2010 met een frisse wind bij Club Brugge. Hij viel op door zijn open communicatieve aanpak en gedurfde, aanvallende tactiek.

De fans vonden het geweldig, en bleven de Nederlander ook steunen toen de resultaten wat minder werden op het einde van dat eerste seizoen.

Het begin van het seizoen 2010-2011 was moeizaam, maar na de winterstop raakte Club wel weer op toerental en haalde Koster het gevraagde Europese ticket. 

Het nieuwe bestuur vernieuwde zowat alles bij Club en aarzelde lang om ook de coach te vervangen. Mede door zijn populariteit bij de fans kreeg hij toch het vertrouwen.

Dit seizoen begon weer uitstekend, maar de voorbije tien dagen liep het mis. Na vier nederlagen op rij in competitie, beker en Europa League (1-2 tegen Birmingham, 2-1 in Kortrijk, 4-4 (pen: 4-2)  in  Gent en 4-5 tegen Genk) besliste de Club-top om Koster nu toch de bons te geven.

Mannaert: "Doelstellingen niet gehaald"

Vincent Mannaert, de algemeen manager van Club, noemt het ontslag van Koster geen donderslag bij heldere hemel. "Daarvoor was de hemel al niet meer helder genoeg", zegt hij op een persconferentie in Brugge.

VRT

"We hebben Koster ontslagen omdat we op twee van de drie doelstellingen de rol hebben gelost. We wilden top 3 zijn in de competitie, de halve finales van de beker halen en Europees doorstoten. Enkel voor dat laatste zitten we op dit moment nog op schema."

"Bovendien zitten we in een neerwaartse spiraal. We verliezen van ploegen die niet beter zijn dan wij en blijven het ook telkens weggeven in de slotfase."

"Dat we in de slotfase een voorsprong weggeven, is een oud zeer. Dat probleem hadden we bij het begin van het seizoen ook al en nu kampen we er nog mee. We maakten al veel analyses, maar er kwam geen beterschap."

"Dat Koster zegt dat er te weinig kwaliteit is? Kijk, voor het seizoen hebben we sámen de doelstellingen bepaald. We hebben niet gezegd dat we de titel wilden, maar het moest wel beter zijn dan vorig seizoen. We mogen de rol niet weer lossen en dat dreigt te gebeuren."

"Tot slot wil ik ook de verdiensten van Adrie benadrukken. Hij was op moeilijke momenten een goeie ambassadeur en liet bij momenten echt goed voetbal zien."

Vermant: "We moeten nu vooruitkijken"

Ook sportief manager Sven Vermant gaf toelichting bij het ontslag van Koster. "Het voetbal was vaak positief, maar de feiten zijn dat we vier keer na elkaar verloren hebben en er niet in slagen een voorsprong vast te houden."

Adrie reageerde ontgoocheld. Een coach wil het altijd zo goed mogelijk doen, maar daar horen ook resultaten bij

"Voor een topclub met ambitie is dit niet voldoende. Dit is geen prettige beslissing, maar we moeten nu vooruitkijken, de werkpunten snel aanpakken en op zoek gaan naar een nieuwe trainer."

"Adrie heeft ontgoocheld gereageerd. Een coach heeft altijd de ambitie om het zo goed mogelijk te doen, maar daar horen nu eenmaal ook resultaten bij."

Rudy Verkempinck wordt verantwoordelijk voor de A-ploeg, maar dat is slechts tijdelijk. Club zoekt nu een nieuwe coach, die "leiderschap" uitstraalt.

"De nieuwe trainer moet de gedrevenheid tonen die bij een club als Club Brugge past. Hij moet de wil hebben om altijd en overal te winnen."

"De komende dagen zullen we bekijken of zo iemand vrij is. Dat hoeft niet per se een Belg te zijn. We kunnen ook over de grenzen kijken. Of we iemand willen wegkopen? Dat is een moeilijke vraag. We zullen moeten bekijken wie in welke mate beschikbaar is."


Wat voorafging: