Van der Elst volgt Brepoels op bij STVV

vr 02/09/2011 - 17:55 Franky Van der Elst is de nieuwe coach van STVV. Hij is in Sint-Truiden de opvolger van Guido Brepoels, die dinsdag na drie jaar trouwe dienst ontslagen werd. Van der Elst verlaat tweedeklasser Lommel United en tekende een contract voor twee seizoenen.

STVV

"Het was geen gemakkelijke beslissing", zegt Van der Elst aan Sporza. "Ik zat niet hopeloos te wachten op iets. Dit is een goeie kans om me weer te tonen op het hoogste niveau. Het is ook goed dat het nog vroeg op het seizoen is."

Belga

"De situatie bij STVV is alles behalve dramatisch. We hebben nog alle kansen te slagen in onze opdracht."

STVV wordt de vierde eersteklasser waar hij als hoofdcoach aan de slag gaat. De voorbije twee seizoenen zat hij wel in de "vergeetput" tweede klasse. "Het is wel dankzij die "put" dat ik hier sta", zegt Van der Elst.

"Dankzij de goeie prestaties van Lommel kan ik deze stap zetten. Daar bedank ik iedereen in Lommel ook voor. Eerste klasse is mij niet vreemd. Elke match en uitspraak wordt bekritiseerd. Maar dat schrikt met niet af. Er is veel mogelijk in het voetbal, dat is hier in Sint-Truiden al bewezen. Denken we maar aan de match tegen Club. We gaan voor het beste met STVV."

"Ik breng meer rust dan Brepoels"

Van der Elst treedt bij STVV in de voetsporen van Guido Brepoels, die de voorbije seizoenen een halve volksheld was geworden. "Ik heb een ander karakter. Misschien helpt dat deze groep."

"Natuurlijk zal ik mijn eigen stempel drukken. Ik breng meer rust. Ik denk dat de groep nog altijd moet kunnen wat hij vorig jaar gepresteerd heeft. Het is zaak om rustig te blijven. We moeten de druk wat verminderen, zodat iedereen zich weer wat meer bevrijd zal voelen."

Van der Elst debuteert met een derby tegen Genk. "Een mooie binnenkomer én een club waar STVV graag tegen speelt."

Voorzitter Morrenne: "Voets staat even in de luwte"

STVV-voorzitter Benoît Morrenne legde bij Sporza uit waarom zijn club bij Franky Van der Elst is terechtgekomen. "Hij was voor ons kandidaat nummer 1."

Belga

"Hij beantwoordt perfect aan de vier criteria die we vooropgesteld hadden: hij kent het Belgische voetbal door en door, heeft in het verleden resultaten behaald, hij kan werken met de jeugd en ook het maximum uit een groep halen."

"Franky heeft een totaal andere stijl dan Guido, maar het is de stijl die we nu nodig hebben. Hij kan ons tactisch vernuft bijbrengen en een goeie organisatie neerzetten", weet Morrenne.

In de schaduw van Guido Brepoels heeft met Peter Voets ook een andere icoon van de club een stapje opzijgezet.

"De spelersgroep had via een stemming laten weten geen vertrouwen meer te hebben in Peter", zegt Morrenne. "We moeten daar als bestuur naar luisteren. Peter begreep dat zelf ook. We zijn overeengekomen dat het beter is dat hij voorlopig in de luwte gaat staan."

"Peter en de spelers moeten nu kijken hoe ze verder willen, al zal de nieuwe coach ook inspraak hebben." Voets was sinds 1993 actief bij STVV, eerst als speler en daarna als assistent-coach.