"Kalezic is de internationale versie van Dury"

wo 25/05/2011 - 11:18 Update: wo 25/05/2011 - 18:09 Zulte Waregem heeft zijn zoektocht naar een nieuw coach snel afgerond. De club stelde vanochtend de 41-jarige Bosniër Darije Kalezic voor. Peter Boeve wordt zijn assistent. Kalezic verdiende zijn strepen als voetballer en coach in Nederland. "Dit is onze belangrijkste transfer voor de komende drie jaar", zegt sterke man Patrick Decuyper.

Zulte Waregem

Geen Francky Dury of Glen De Boeck volgend seizoen aan de Gaverbeek, maar wel Darije Kalezic. De 41-jarige Kalezic is een Bosniër die geboren is in Zwitserland. Zulte Waregem vond zijn nieuwe coach in Nederland.

Belga

Daar was Kalezic als verdediger jaren actief bij Den Bosch en RKC. Bij de Graafschap sloot hij zijn carrière af. Bij diezelfde club begon Kalezic meteen zijn trainersloopbaan, in 2006. Eerst bij de beloften, daarna als assistent-coach en tot slot als hoofdcoach.

Kalezic bracht De Graafschap in 2010 terug naar de Eredivisie. Dit seizoen leidde hij de club naar de 14e plaats. In februari besloten De Graafschap en Kalezic om hun overeenkomst niet te verlengen, maar Kalezic deed wel het seizoen uit.

Bij Zulte Waregem is hij de opvolger van Hugo Broos, die vorig seizoen had overgenomen van Bart De Roover. In het post-Dury-tijdperk wordt Kalezic dus de derde trainer in korte tijd. Hij ondertekende een contract voor drie seizoenen.

Kalezic komt niet alleen over van Nederland. Hij brengt Peter Boeve mee als assistent. De 54-jarige Boeve was 16 keer Nederlands international. Hij speelde negen jaar voor Ajax en sloot zijn carrière af bij Beerschot.

Als hoofdtrainer werkte Boeve onder meer bij RKC en Zwolle. Het is van bij RKC dat Kalezic en Boeve elkaar kennen. Eddy Van Den Berge, die diende onder Broos, blijft ook gewoon assistent.

Kalezic: "Speldiscipline is heel belangrijk"

Darije Kalezic is niet bekend in ons land. Hij stelde zich bij Sporza voor, in vlekkeloos Nederlands: "Ik ben een coach die structuur en organisatie hoog in het vaandel draagt, en ik wil dat ook zien op het veld."

Belga

"Maar tegelijk wil ik aantrekkelijk voetbal bieden voor het publiek. Speldiscipline is voor mij heel belangrijk en ik zal dat de spelers ook duidelijk maken", zei hij op een vraag over een mogelijk disciplineprobeem bij de club.

"Alleman in de club, van hoog tot laag, moet zijn taken uitvoeren. Ik wil duidelijke afspraken maken en daarna evalueren. Dan is een harde hand niet nodig."

Kalezic is blij met de kans die hij krijgt. "De  club wil graag Play-off I halen. Zulte Waregem was dit jaar elfde, dus er is nog veel werk nodig. Maar dit is een mooi project met veel perspectief. Als ik dat koppel aan mijn ambities, dan is dit een mooi plaatje. Ik kom hier met een goed gevoel."

Decuyper: "Onze belangrijkste transfer voor de komende drie jaar"

De aanstelling van Darije Kalezic kadert in de ambitieuze aanpak die nieuwe sterke man Patrick Decuyper predikt bij Zulte Waregem. "Ik wil van Zulte Waregem een topclub maken. Met deze technische staf kunnen we die stap naar de top zetten."

Belga

"Als je met Kalezic praat, dan voel je die gedrevenheid, die gebetenheid, die passie en resultaatgerichtheid. Ik ben ervan overtuigd dat hij dé persoon is om ons project te realiseren."

Met wie zou Decuyper Kalezic vergelijken? "Hij is een iets meer internationale versie van Dury." Francky Dury was jarenlang coach van Zulte Waregem en leidde de club naar eerste klasse en Europees voetbal.

"Structuur, organisatie en discipline zijn belangrijk voor hem. Hij heeft ook een duidelijke voetbalvisie, staat dicht bij de spelers, maar bewaart de nodige reserve."

"Ik hoorde veel lovende woorden over hem. Als Hiddink hem wil als hulpcoach, zal hij wel iets kunnen. De belangrijkste transfer voor de komende drie jaar hebben we vandaag gedaan. Hij is een topcoach en de coach is heel belangrijk voor een groep."