Logo ${match.homeTeam.name} Westerlo
0
Logo ${match.awayTeam.name} Racing Genk
3
4' João Carlos | 71' Buffel | 81' Ogunjimi
einde
07/05/2010 20:30
0 - 1 João Carlos 4'
0 - 2 Buffel 71'
0 - 3 Ogunjimi 81'

Pad naar Europa is weer open voor Racing Genk

vr 07/05/2010 - 22:22 Racing Genk won de finale van Play-off II. Het versloeg Westerlo in de terugmatch met 0-3. De heenmatch was op 2-2 geëindigd. Binnenkort mag Racing Genk tegen de nummer vier of vijf van Play-off I bikkelen voor het laatste Europese ticket.

Racing Genk Westerlo

Het Kuipje was nog eens volgelopen, maar de supporters van Westerlo zagen hoe hun ploeg met flanellen benen startte.

Belga

In het geval van Deelkens was dat letterlijk. De doelman wankelde bij een hoge bal en João Carlos kon na vier minuten al binnenkoppen: 0-1 (foto). Ceesay kon Genk meteen van antwoord dienen: zijn kopbal ging naast. Daarna verzandde de match snel. Vlak voor de rust schoot Barda nog onbesuisd over.

In de tweede helft speelde Racing Genk aanvankelijk met vuur, al verzuimde Westerlo te profiteren. Corstjens kon van dichtbij koppen, maar Genk-doelman Köteles tipte de bal met een superreflex over de lat. Op de daaropvolgende corner trof De Petter na wat geharrewar de paal.

Genk-coach Vercauteren begon zich op te winden, maar zijn humeur keerde toen zijn ploeg een counter via Buffel afwerkte. Westerlo liet alle verzet varen en zo kon Genk-topschutter Ogunjimi ook nog zijn doelpuntje meepikken. Invaller Camus had het feestje compleet kunnen maken, maar Deelkens veegde de bal weg.

Voor Westerlo is de competitie afgelopen. Naar jaarlijkse traditie blazen de spelers stoom af in Ibiza, mét coach Jan Ceulemans.

Finale tegen STVV, KV Kortrijk of Zulte Waregem

Racing Genk speelt nu tegen de nummer vier of vijf van Play-off I voor een Europa League-ticket. De tegenstander wordt STVV, KV Kortrijk of Zulte Waregem. De drie scenario's:

STVV:

 • Als AA Gent de play-offs als tweede afsluit. De Europese barragematchen vinden in dat geval plaats op 13 en 16 mei.
 • Als AA Gent derde wordt en de bekerfinale verliest. De barragematchen worden dan op 20 en 23 mei gespeeld.

KV Kortrijk of Zulte Waregem:

 • Als AA Gent derde wordt en de bekerfinale wint, speelt Racing Genk tegen de vijfde van Play-off I. De barragematchen worden dan gespeeld op 20 en 23 mei. KV Kortrijk en Zulte Waregem maken morgen in een rechtstreeks duel uit wie vijfde wordt.

Reacties

Vercauteren: "Wij waren de betere ploeg"

Frank Vercauteren kan zijn ploeg nog steeds naar Europa loodsen. De Genk-trainer vond de zege van zijn team verdiend. "We hebben bewezen dat we de betere ploeg waren, maar het heeft alleen wat te lang geduurd. We vroegen om problemen met onze lange ballen", zei Vercauteren.

Belga

"Gelukkig konden we rekenen op de kwaliteiten van onze spelers en heeft Köteles ons geholpen op de belangrijke momenten. We zouden bijzonder ontgoocheld geweest zijn als we het niet gehaald hadden, want wij waren duidelijk beter", klonk het zelfzeker.

Toch bleef de Genk-trainer niet blind voor de gebreken van zijn team. "We hebben nog veel werk, er is nog nood aan een kwaliteitsinjectie. De spelers hebben vandaag wel hun uiterste best gedaan en de ambitie getoond dat ze Europa in willen."

"Ze dachten vandaag alleen iets te veel aan het resultaat en niet aan het uitdiepen van de score. Ik had tijdens de rust nochtans gezegd om niet voor het doel te gaan liggen. Blijkbaar kruipt dat dan toch in de ploeg", zei Vercauteren.

Genk moet nu afwachten wie de opponent wordt in de barrageduels. "We zijn de mogelijke clubs al een tijdje aan het scouten. Hopelijk weten we morgen al iets meer. Ik wil het liefst zo snel mogelijk duidelijkheid", zei Vercauteren.

Ceulemans: "75 minuten de betere ploeg"

Jan Ceulemans had er zwaar de pest in na de match en was het niet eens met zijn Genkse collega. "We waren eigenlijk 75 minuten de betere ploeg", vond de trainer van Westerlo.

Belga

"Alleen, we komen al na twee minuten op achterstand en dan kan Genk zijn geliefkoosde counterspelletje spelen. We waren baas, maar kregen pas in de tweede helft kansen en die moet je dan natuurlijk wel afmaken."

"Als het 1-1 was geworden, hadden we een andere match gekregen. Köteles maakte daar een bijzonder mooie redding. Daarna hebben we risico’s gepakt en dat hebben ze afgestraft", zei Ceulemans.

Ceulemans blijft met een verdeeld gevoel achter na dit seizoen. "We hebben meer dan degelijk gespeeld in de play-offs, alleen vandaag viel het tegen", zei Ceulemans. Het seizoen zit er nu jammer genoeg op, daar moeten we ons bij neerleggen. Nu kijk ik al uit naar volgend seizoen. Er hoeft niet veel bij te komen. Als iedereen fit is, kunnen we voor de top 6 gaan", klinkt het ambitieus. 

De Petter: "Het zat niet mee"

Steven De Petter bleef na de wedstrijd met een wrange nasmaak achter. “Als je 0-1 achter komt tegen Genk dan weet je dat het moeilijk wordt. Ze hebben voorin snelle spelers die goed uitspelen”, zei De Petter.

PhotoNews

“In het spel waren we zeker niet de mindere. We konden druk uitoefenen, er zijn genoeg kansen geweest, alleen moet je die dan ook afmaken. Met Ruiz erbij was het misschien anders uitgedraaid, dat zullen we nooit weten. Ceesay (zijn vervanger, red.) heeft hard gewerkt, maar het zat niet mee.”

De Petter kwam zelf dicht bij de gelijkmaker, maar trof de paal. “Het was mij blijkbaar niet gegund. Je moet soms wat geluk hebben. Als die bal erin gaat, komen we misschien terug in de match”, zei de onfortuinlijke De Petter.

Westerlo kan terugkijken op een bewogen seizoen. “Dit seizoen was niet helemaal geslaagd. Over de competitie kunnen we niet tevreden zijn. Het is goed voor de supporters dat we toch nog op deze manier konden eindigen.”

Köteles: "We gaan voor Europees voetbal"

Laszlo Köteles speelde een sterke partij in het Genkse doel. Met een cruciale redding op een kopstoot van Corstjens had hij een flink aandeel in de Genkse triomf. "Ik heb gewoon mijn job gedaan, net zoals alle andere spelers. We winnen als een team", trok de Genkse doelman het blik clichés open.

PhotoNews

De kwalificatie voor de barrageduels betekent dat het seizoen nog een staartje krijgt voor de spelers van Genk. "Ik ben niet ongelukkig omdat ik nog niet op vakantie kan. We willen Europees spelen, dat is ons doel en we hebben een goede kans om te slagen. We hebben vandaag getoond dat we een goed team hebben", zei Köteles.

De doelman heeft zich dit seizoen ontpopt tot een betrouwbaar sluitstuk bij Genk en gelooft in zijn toekomst bij de Limburgse club. "Ik hoop dat ik ook volgend seizoen het vertrouwen krijg en opnieuw onder de lat mag staan", zei Köteles.

Ogunjimi: "Geef maar een lekkere Limburgse derby"

Belga

Marvin Ogunjimi tekende voor het derde Genkse doelpunt. "Dit is heel leuk na ons moeilijk seizoen. Enkele maanden geleden was alles negatief in Genk, alles draaide slecht. Toen is er een nieuwe trainer gekomen en die heeft alles omgedraaid", stak Ogunjimi de loftrompet over Vercauteren.

"We hebben vandaag verdiend gewonnen, deze zege is zeker niet gestolen. Als we op dit niveau blijven spelen, dan gaan we Europees voetbal halen", zei Ogunjimi.

"Wie ik het liefst als tegenstander zou hebben in de barrageduels? Geef maar STVV, dan krijgen we een lekkere Limburgse derby", lachte de Genkse spits.

Fase per fase • live berichtgeving

 • Einde 22:20
 • David Hubert uit Balázs Tóth in Racing Genk 90+2'
 • Marvin Ogunjimi uit Samuel Yeboah in Racing Genk 88'
 • Kevin De Bruyne uit Fabien Camus in Racing Genk 86'
 • 0Westerlo 3Racing Genk doelpunt Marvin Ogunjimi Racing Genk 81'
 • Wouter Corstjens  Westerlo  79'
 • Jef Delen uit Joris Van Hout in Westerlo 78'
 • 0Westerlo 2Racing Genk doelpunt Thomas Buffel Racing Genk 71'
 • Adnan Mravac  Westerlo  69'
 • Start tweede helft 21:36
 • Rust 21:21
 • 0Westerlo 1Racing Genk doelpunt João Carlos Racing Genk 4'
 • Start eerste helft 20:32
 • Opstelling Racing Genk László Köteles, Anele Ngongca, João Carlos, Eric Matoukou, Daniel Pudil, Thomas Buffel, David Hubert, Daniel Tözsér, Kevin De Bruyne, Marvin Ogunjimi, Elyaniv Barda
 • Opstelling Westerlo Bart Deelkens, Günther Vanaudenaerde, Adnan Mravac, Wouter Corstjens, Jef Delen, Aleksandr Jakovenko, Steven De Petter, Jarno Molenberghs, Rachid Farssi, Momodou Ceesay, Liliu
 

Matchinfo

Westerlo Racing Genk
30 Deelkens 26 Köteles
32 Vanaudenaerde 16 Anele
27 Mravac 30 João Carlos
4 Corstjens 5 Matoukou
18 Delen 33 Pudil
17 Jakovenko 19 Buffel
3 De Petter 3 Hubert
23 Molenberghs 8 Tözsér
21 Farssi 14 De Bruyne
25 Ceesay 31 Ogunjimi
9 Liliu 18 Barda
wisselspelers
16 Van Hout 7 Camus
1 Yv.De Winter 23 Yeboah
2 Quina 20 Tóth
8 Ceran 1 Verhulst
12 Van Asten 17 Huysegems
14 Modubi 24 Durwael
26 Bidaoui 27 Tiago
trainer
  Jan Ceulemans   Frank Vercauteren