Borkelmans mag niet mee naar Ivoorkust: "Dit doet veel pijn"

vr 21/04/2017 - 12:10 Marc Wilmots neemt Vital Borkelmans niet mee als assistent naar Ivoorkust. Een zware klap voor Borkelmans, die jarenlang de rechterhand van Wilmots was bij de Rode Duivels. "We waren als broers. Dit is een zware ontgoocheling."

"Onze band op en naast het veld zal ik nooit vergeten"

Vital Borkelmans is een dag nadat hij het nieuws te horen kreeg, nog steeds erg onder de indruk. Maar hij wil wel nog iets rechtzetten. "Het is niet per sms gebeurd. Zo is de coach niet. Hij heeft me gebeld om het uit te leggen."

"Maar ik ben zwaar ontgoocheld. Dat heb ik hem ook gezegd. Dat is normaal als je vier jaar lang samen iets hebt opgebouwd. Hij zei ook zelf altijd: "Waar ik ook ga of sta, ik neem Vital mee", en dan krijg je zo'n telefoontje. Het heeft me serieus pijn gedaan."

Was het de keuze van Marc Wilmots zelf? "Ik weet het niet. We hadden er al over gepraat voor hij naar Ivoorkust ging en toen hij daar was heeft hij mij ook nog gebeld. Daarna heeft het weken geduurd. Maar ja, als je dan ziet wie hij wel meeneemt, het is bizar."

"We waren een goed duo. Wat we die eerste twee jaar met ons twee hebben opgebouwd bij de Rode Duivels, dat kan je niet vergeten. Het was ook niet enkel op het veld, we waren als broers. Hij en zijn vrouw boden mij altijd een luisterend oor aan. Dat zal ik nooit vergeten. Ik heb heel veel te danken aan hem."

"Vrienden moeten dit kunnen accepteren van elkaar"

"Toevallig zat mijn vrouw naast mij toen ik het telefoontje kreeg. Zij was er ook niet goed van. Blijkbaar gaat het zo in de voetbalwereld. Ik moet eerlijk zijn: dit is een heel zwaar moment voor mij. Maar ik zal het er nog wel bijnemen. Ik heb de laatste maanden al veel zware dingen meegemaakt."

"Of ik nu een vriend kwijt ben? Dat niet. Dat zou laf zijn. Dit is een ontgoocheling, maar vrienden moeten dat kunnen accepteren van elkaar. Als ik nu terugkijk op onze samenwerking, denk ik nog altijd aan de mooie momenten."

Waar ligt de toekomst van Vital Borkelmans nu, zonder Marc Wilmots? "Kijk, ik heb ook andere jobs niet aangenomen om nu met Wilmots mee te kunnen gaan. Ik had aanbiedingen van clubs uit eerste klasse in België. Ik had kansen, maar ik heb dat niet gedaan voor mijn buddy. Dat ben ik nu dus ook kwijt."

"Maar ik weet wat ik kan en waar ik toe in staat ben. Ik weet wat mijn aandeel geweest is in wat we samen bereikt hebben bij de nationale ploeg. Als er nu nog een kans komt, zal ik die zeker grijpen. Ik zal niet meer twijfelen."