Novak Djokovic blijft maar winnen in 2011

zo 15/05/2011 - 21:31 Een week na zijn zege in Madrid heeft de Serviër Novak Djokovic opnieuw Rafael Nadal verslagen op gravel. In de finale in Rome werd het twee keer 6-4. Djokovic heeft nu zl zijn 37 wedstrijden in 2011 gewonnen.

Djokovic lijkt op weg om een record te breken, dat van de beste starts op de ATP-tour. Enkel John McEnroe deed het in 1984 beter. Hij won zijn eerste 42 wedstrijden van het seizoen. De teller van Djokovic staat nu op 37.

Belga

Al vier keer stonden Djokovic en Nadal dit jaar tegenover elkaar in een finale. Telkens trok Djokovic aan het langste eind. Vorige week nog op gravel in Madrid, in het thuisland van Nadal én op de beste ondergrond van de Spanjaard.

Nadal, die de afgelopen zeven jaar vijf keer won in het Foro Italico, rook zijn kans, want Djokovic had gisteren in zijn halve finale drie uur lang moeten strijden tegen Andy Murray. De Serviër haalde het toen pas in de tiebreak van de derde set, maar die thriller raakte zijn koude kleren niet.

Een oponthoud door de regen op zondagnamiddag betekende voor Djokovic extra uren recuperatie. De eerste set ging gelijk op. Bij zijn eerste kans om de set uit te serveren liep het nog mis, maar de Serviër brak wat later opnieuw en gaf zichzelf een tweede kans. De goede.

In set 2 kwam een schijnbaar zenuwachtige Nadal terug van een 2-0-achterstand, maar Djokovic dwong zijn opponent in het negende spel in de fout en stoomde door naar de zege. Met het vierde matchpunt maakte hij het af. 

Djokovic: "Nadal blijft de gravelkoning"

"Ik weet niet of ik nu de beste ben", zei Novak Djokovic na zijn overwinning in de finale. "Maar ik weet wel dat ik vandaag fantastisch heb gespeeld, misschien wel beter dan ooit."

Belga

"Ik ben heel trots op de manier waarop ik op gravel aan het spelen ben. Ik heb het vertrouwen om iedereen te verslaan. Maar als ik denk aan alle punten die ik volgend seizoen zal moeten verdedigen, mijn God", lachte de Serviër.

"Nadal? Laten we eerlijk zijn, hij blijft de gravelkoning. Ik klop hem nu twee keer in één week tijd, maar hij heeft jaren gedomineerd op deze ondergrond. Ik heb vandaag agressief gespeeld tegen hem, want dat is nodig om hem te kunnen kloppen op gravel."

"De volgende vier dagen raak ik geen tennisracket aan. Daarna begint mijn voorbereiding op Roland Garros, het belangrijkste toernooi van de wereld."

Lijst van zegereeksen

Wat de zegereeksen betreft (los van het feit of die reeks begon aan het begin van het seizoen), staat Djokovic zesde.

  • 46 Guillermo Vilas (juli-september 1977)
  • 44 Ivan Lendl (september 1981-februari 1982)
  • 42 John McEnroe (januari-mei 1984)
  • 41 Bjorn Borg (oktober 1979-april 1980)
  • 41 Roger Federer (augustus 2006-maart 2007)
  • 39 Novak Djokovic (december 2010 - mei 2011)
  • 35 Bjorn Borg (mei-augustus 1978)
  • 35 Thomas Muster (april-juni 1995)
  • 35 Roger Federer (juni-november 2005)
  • 32 Rafael Nadal (mei-augustus 2008)