Rit 1: Long Beach, CA - Long Beach, CA

VIDEO: Gaviria troeft Ewan en Sagan af in opener van Californië

ma 14/05/2018 - 06:00 De successen van Quick-Step Floors blijven ook over de oceaan duren: Fernando Gaviria heeft de eerste rit in de Ronde van Californië gewonnen. De Colombiaan spurtte sneller dan Caleb Ewan en Peter Sagan. Gaviria, die de 30e zege van 2018 voor het Belgische team pakte, is natuurlijk de eerste leider in de WorldTour-rittenkoers.

Philipsen eerste Belg na 5 grote namen

De weg om en rond Long Beach was uitgestippeld voor een massaspurt: 134,5 biljartvlakke kilometers loodsten het peloton naar de finish. Dat hield de Amerikaan Tanner Putt en de Wit-Rus Andrej Krasilnikov niet tegen om op avontuur te trekken, maar hun vlucht van de dag was ten dode opgeschreven.

Op 5 kilometer kwam alles weer samen, de sprintvoorbereiding was hectisch. Onze jonge landgenoot Jasper Philipsen liet zich niet wegdrummen en ging schouder aan schouder met Gaviria.

De Colombiaanse spurtbom was evenwel beduidend sneller en hield na een flauwe bocht de Australiër Ewan en wereldkampioen Sagan net af. Marcel Kittel en Alexander Kristoff maakten de top 5 vol, Philipsen eindigde zesde.

Gaviria: "De tijger is terug"

Gaviria was door het dolle heen met zijn triomf. Het was immers zijn eerste zege na zijn val in de Tirreno, waardoor hij alle voorjaarsklassiekers miste.

Buiten wat ritzeges in rittenkoersen in Argentinië en Colombia in het begin van het jaar was het zijn eerste grote zege van 2018. "De tijger is terug", tweette hij. "Een kleine tijger te midden van een "wolfpack", dat altijd zijn taak volbrengt en zijn best doet. Bedankt, jongens, dat ik deze prachtige emotie weer gevoeld heb."

Bekijk de sprint:

Fase per fase • live berichtgeving

 

Rittenschema

Rit 1: Long Beach, CA - Long Beach, CA 13/05 134 KM Gaviria Gaviria
Rit 2: Ventura, CA - Santa Barbara, CA 14/05 155 KM Bernal Bernal
Rit 3: King City, CA - Laguna Seca Raceway 15/05 197 KM Skujins Bernal
Rit 4: San Jose, CA - Morgan Hill, CA 16/05 34 KM Van Garderen Van Garderen
Rit 5: Stockton, CA - Elk Grove, CA 17/05 176 KM Gaviria Van Garderen
Rit 6: Folsom, CA - South Lake Tahoe, CA 18/05 196 KM Bernal Bernal
Rit 7: Sacramento, CA - Sacramento, CA 19/05 146 KM Gaviria Bernal