EK veldrijden (mannen)

Toon Aerts verrast kleppers op EK met solo-avontuur

zo 30/10/2016 - 16:06 Toon Aerts heeft totaal verrassend het tweede EK bij de elite gewonnen. In een razendsnelle race in Pontchâteau (Fra) muisde de renner van Sven Nys er iets na half koers alleen vanonder en hield vol. Achter hem stopten de Belgen goed af. Mathieu van der Poel spurtte op driekwart minuut naar het zilver, Wout van Aert heeft brons.

Het tweede EK veldrijden bij de profs kondigde zich aan als een razendsnelle wedstrijd. Die verwachting werd van bij de start ingelost toen Michael Vanthourenhout op kop van het pak het veld instoof.

De Fransen waren voor eigen volk extra gemotiveerd. Mourey en Venturini bepaalden het tempo in de openingsfase. Die laatste sloeg samen met Van Aert, Vanthourenhout en Van der Poel een kloofje, maar de anderen kwamen snel weer aansluiten.

Dat was het tempo voor Laurens Sweeck om een aanval te plaatsen. Hij reed een kleine ronde op kop, maar werd dan weer gegrepen. Even later was het de beurt aan Toon Aerts om weg te glippen.

De grote tenoren keken naar elkaar en onze landgenoot reed seconde per seconde verder weg. Zijn overwinning kwam nooit in het gedrang, waardoor de 23-jarige Aerts zich enigszins verrassend tot Europees kampioen kroonde.

Van Aert en Pauwels probeerden in de voorlaatste ronde de andere achtervolgers nog af te schudden, maar die poging bleek tevergeefs. Het kwam tot een sprint voor de dichtste ereplaatsen. Daarin pakte Van der Poel zilver, Van Aert graaide brons weg voor de neus van thuisrijder Venturini.

België krijgt renner extra toegewezen voor het WK

Door de overwinning van Toon Aerts mag België een extra renner selecteren voor het komende WK. "Dit is een goeie zaak voor ons land", zegt bondscoach Rudy De Bie, die Aerts "geen supertalent noemt, maar wel iemand die heel gedreven is en die heel hard wil werken. Deze titel is daar een mooie beloning voor. Hij zal dit zijn hele carrière kunnen koesteren."

Felicitaties van ploegleider, ploegmaat en broer:

Zie hem blinken met zijn gouden plak! Proficiat @toonaerts met de Europese titel #eurocross16

Een foto die is geplaatst door Sporza (@sporza.be) op

Fase per fase • live berichtgeving

 

Deelnemers Elite (m)

Selectie elite (m)

Jens Adams
Toon Aerts
Wietse Bosmans
Tim Merlier
Kevin Pauwels
Laurens Sweeck
Wout van Aert
Michaël Vanthourenhout

Beloften (m)

Thomas Joseph
Nicolas Cleppe
Quinten Hermans
Yannick Peeters
Eli Iserbyt
Thijs Aerts 

Junioren (m)

Jelle Camps
Pieter-Jan Vliegen
Timo Kielich
Toon Vandebosch
Yentl Bekaert
Andreas Goeman 

Rittenschema

EK veldrijden (vrouwen) 30/10 9 LAPS De Jong
EK veldrijden (mannen) 30/10 12 LAPS Aerts