BK veldrijden (mannen)

Wat een demonstratie: Van Aert degradeert tegenstand op het BK

zo 08/01/2017 - 16:01 Wout van Aert heeft zijn favorietenrol op het BK in Oostende met overmacht waargemaakt. Van Aert had slechts anderhalve minuut nodig om zijn concurrenten overboord te gooien. Kevin Pauwels werd tweede op een kleine minuut, Laurens Sweeck derde.

Bij de mannen was de vraag vooraf niet wie Belgisch kampioen zou worden in het zand van Oostende, maar wel wie tweede zou worden na topfavoriet Wout van Aert en hoeveel het verschil zou bedragen.

Van Aert loste de verwachtingen in en galoppeerde als een Arabische volbloed weg van bij de start. Hij dook als eerste het veld in en na de eerste passage langs de vloedlijn sloeg hij al een kloofje op een pakketje achtervolgers. In dat groepje leverde ploegmaat Merlier knap afstoppingswerk, waardoor Van Aert na de eerste ronde een voorsprong 15 seconden had.

Daarna bouwde de uittredende Belgische kampioen het verschil gestaag verder uit, tot 1'15". De achtervolgers wisten hoe laat het was en concentreerden zich dan maar op de strijd om de andere podiumplaatsen, terwijl Van Aert moederziel alleen door het zand kliefde. De wereldkampioen had dan ook uitgebreid de tijd om zijn 2e Belgische titel te vieren.

Achter Van Aert woedde de strijd om de 2e plaats in alle hevigheid. Sweeck deed met een versnelling in de laatste ronden een gooi naar het zilver, maar kreeg het gezelschap van Merlier en Pauwels. Die laatste had zijn start gemist, maar kwam - zoals wel vaker - later in de wedstrijd onder stoom. In de laatste ronde schudde hij zijn twee gezellen af. Sweeck vloerde Merlier en mocht als 3e mee op het podium.

Toon Aerts, vorige week nog de beste in Baal, had geen topdag en deemsterde weg, maar met een slotoffensief wist hij toch nog beslag te leggen op de 5e plaats.

Baestaens beste eliterenner zonder contract

Vincent Baestaens werd 14e in het zand van Oostende op 3'24". Daarmee was hij de beste eliterenner zonder contract, wat hem in die categorie de titel opleverde. Braam Merlier werd 17e en veroverde daarmee zilver, het brons was voor Angelo De Clercq.

  1. Vincent Baestaens
  2. Braam Merlier - op 21"
  3. Angelo De Clercq - op 32"

Fase per fase • live berichtgeving

 

Rittenschema

BK veldrijden (vrouwen) 08/01 6 LAPS Cant
BK veldrijden (mannen) 08/01 9 LAPS Wout van Aert