BK veldrijden (profs)

Van Aert vliegt naar zijn eerste Belgische titel

zo 10/01/2016 - 16:02 Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice) heeft in zijn geboortedorp Lille zijn suprematie bekroond met zijn allereerste Belgische titel. Na drie ronden snelde de 21-jarige crosser al naar de Belgische driekleur. Het zilver was voor generatiegenoot Laurens Sweeck. Sven Nys legde beslag op de derde plaats.

Topfavoriet Wout van Aert was in de beginfase niet weg te slaan uit de eerste drie posities, waarmee hij het uitgekiende plan van ploegleider Niels Albert vlekkeloos uitvoerde.

Laurens Sweeck vrolijkte de openingsrondes op in de spits van de koers, terwijl Nys en Pauwels het schouwspel vanaf de tweede rij bekeken. Toen Van Aert het welletjes vond, ontplofte de race.

Zijn eerste tempoversnelling was meteen goud waard. Van Aert leek met zijn vingers in zijn neus naar de driekleur te dartelen, maar kwam plots lelijk ten val.

Van Aert wisselde van fiets en zat snel weer in sneltreinmodus. Onder luid applaus haalde kroonprins Van Aert zijn eerste kroontje binnen bij de grote jongens.

De strijd voor de tweede plaats brandde nooit los door Laurens Sweeck, vandaag de beste van de rest. Doordat Pauwels dan weer onzacht in aanraking was gekomen met een dranghek mochten Nys en Michael Vanthourenhout strijden voor het laatste podiumstekje.

Met al zijn ervaring prikte Nys het brons op zijn vork, en dat in het laatste BK uit zijn carrière. Uittredend Belgisch kampioen Klaas Vantornout kwam nooit in het stuk voor.

Van Aert: "De mooiste dag uit mijn leven"

Belgisch kampioen Wout van Aert barstte in tranen uit na zijn demonstratie. "Ik kan het niet geloven. Het is fantastisch", reageerde Van Aert.

"Dit is de mooiste dag uit mijn leven. De laatste weken waren enorm moeilijk, deze overwinning is dan ook voor mijn vader."

Net voorbij halfweg leek een zware val roet in het eten te gooien. "Ik dacht echt dat het voorbij was", zegt Van Aert. "Ik was geschrokken. Mijn stuur stond scheef waardoor ik naar de materiaalpost moest."

"Maar gelukkig geraakte ik snel weer in mijn ritme. De laatste ronde heb ik puur op karakter gereden, want ik was helemaal kapot."

Sweeck: "Sta tussen heel mooi volk op het podium"

  • Laurens Sweeck (2e): "Ik ben heel tevreden dat ik tweede eindig op mijn eerste BK bij de profs. Het is mooi dat ik op het podium sta met een topper die al een grote carrière achter de rug heeft en met een topper die aan het begin van zijn carrière staat. Toen Wout vertrok, zat ik wat te ver. Maar hij heeft natuurlijk verdiend gewonnen."
  • Sven Nys (3e): "Ik had veel tijd nodig om mijn motor op gang te krijgen op dit snelle parcours. De tweede plaats was wel mogelijk, maar ik maakte jammer genoeg een schuiver. De beste van het seizoen heeft gewonnen. Chapeau dat hij het ook kan afmaken in een snelle cross."

Tweets:

Fase per fase • live berichtgeving

 

Belgische kampioenen

nieuwelingen (1e jaar) Yente Peirens
nieuwelingen (2e jaar) Arno Van Den Broeck
junioren Jappe Jaspers
beloften Thijs Aerts
elite vrouwen Sanne Cant
elite mannen Wout van Aert
elite zonder contract Joeri Adams

Rittenschema

BK veldrijden (profs) 10/01 10 LAPS Wout van Aert
BK veldrijden vrouwen 10/01 6 LAPS Cant
BK veldrijden beloften 10/01 8 LAPS Thijs Aerts