Rit 6: Big Bear Lake - Big Bear Lake

Bennett is de nieuwe heerser in Californië, Dibben wint tijdrit in bergen

za 20/05/2017 - 00:44 De Brit Jonathan Dibben (Sky) heeft de tijdrit in de Ronde van Californië naar zijn hand gezet. Hij reed de beste chrono op grote hoogte (+2.000 meter). De Nieuw-Zeelander George Bennett (Lotto-Jumbo) werd 4e en neemt de leiderstrui over van Rafal Majka.

Bennett: "Niet van de poes"

George Bennett verraste met een vierde plaats in de tijdrit en telt nu 35 seconden voorsprong op Rafal Majka. "Ik kan het zelf nog altijd niet geloven", kneep hij zichzelf in de armen.

"Mijn ploegleider Frans is normaal iemand die altijd heel rustig is. Hij zegt niet veel tijdens een tijdrit, maar halfweg de chrono werd hij ongelooflijk enthousiast. Hij schreeuwde hij mij vooruit en ik voelde dat ik iets groots aan het realiseren was."

"Dat is toch wel speciaal, want zo'n tijdrit op zo'n grote hoogte is echt niet van de poes. Je moet doseren en zeer gefocust koersen."

"Dit verrast me compleet, want het was een tijdrit voor de hardrijders en dat ben ik niet meteen, maar toch schud ik een vierde plaats uit mijn benen. Natuurlijk, helemaal uit het niets komt het nu ook weer niet. Ik heb echt hard gewerkt om dit resultaat te bereiken, maar ik verbaas me hier zelf toch ook wel."

"Teammaats gaan tot uiterste"

Met 35 seconden bonus op Majka en 36 op Talansky kan George Bennett de eindzege bijna niet meer ontglippen. "Dat wil ik toch niet met zoveel woorden zeggen", antwoordt de 27-jarige renner.

"Er kan nog veel gebeuren. We zullen allemaal waakzaam moeten koersen. Ik heb er wel vertrouwen in. We zijn hier met Robert Gesink en heel veel jonge renners. Zij gaan voor mij tot het uiterste."

Neoprof Dibben is de snelste boven 2.000 meter

Jonathan Dibben (23) heeft in zijn eerste profjaar al meteen een zege beet op het hoogste niveau. De Brit van Team Sky maakte indruk en verraste de grote namen. Op grote hoogte, tussen 2.000 en 2.100 meter, zette hij de beste tijd neer.

"Dat had ik niet verwacht", reageert hij. "De tijdrit was vooraf geen doel. Ik kwam naar hier om mijn werk te doen voor Elia Viviani."

"Zo'n tijdrit op grote hoogte moet je voorzichtig aanpakken. Je mag niet over je limiet gaan, want dat betaal je direct cash. Ik heb goed ingedeeld en haal hier de zege."

Straks sprinten in Californië

Vanavond staat de slotrit op het programma in Californië. Op weg van Mountain High naar Pasadena krijgen de renners een glooiend parcours voorgeschoteld. Normaal gezien zijn de sprinters op het eind aan zet en zou de leiderstrui niet meer in de problemen mogen komen.

Fase per fase • live berichtgeving

 

Rittenschema

Rit 1: Sacramento - Sacramento 14/05 167 KM Kittel Kittel
Rit 2: Modesto - San Jose 15/05 143 KM Majka Majka
Rit 3: Pismo Beach - Morro Bay 16/05 192 KM Sagan Majka
Rit 4: Santa Barbara - Santa Clarita 17/05 159 KM Huffman Majka
Rit 5: Ontario - Mount Baldy 18/05 125 KM Talansky Majka
Rit 6: Big Bear Lake - Big Bear Lake 19/05 24 KM Dibben Bennett
Rit 7: Mountain High - Pasadena 20/05 125 KM Huffman Bennett