Rit 4: Santa Barbara - Santa Clarita

Peloton misrekent zich in Californië na dolle slotfase, Huffman juicht

do 18/05/2017 - 00:25 In de Ronde van Californië hebben de spintersploegen zich in hun hemd laten zetten door 5 vroege vogels. Quick-Step trok het peloton in waaiers uit elkaar, maar dat slotoffensief kwam te laat. De Amerikaan Evan Huffman vierde feest aan de streep. Rafal Majka blijft leider.

Paniek in peloton: Quick-Step ranselt boel uit elkaar

Waaiers, lekke banden en een bliksemsnel tempo ... Wat een saaie sprintersrit moest worden, draaide uit op een Hitchcock-thriller. En dat had het peloton allemaal aan zichzelf te wijten.

Vijf minder bekende goden kregen 9 minuten cadeau in een rit van nauwelijks 160 kilometer. Le Turnier, Britton, Mannion, Huffman en de Nederlander Hofstede telden samen 1 profzege. Het peloton maakte zich dan ook amper zorgen.

Tothet verschil op 20 kilometer van de streep nog 3 minuten bedroeg. De alarmbellen gingen af bij Quick-Step, dat met 6 man de boel aan flarden scheurde.

Nagelbijtende ontknoping, Sagan snelste van het peloton

Op 3 kilometer van de streep bedroeg het gat nog 1 minuut, op 2 kilometer was dat nog 35 seconden. Het rekensommetje leek zo nog net te kunnen kloppen.

Maar de 5 vroege vogels bleven fladderen tot aan de streep. Huffman (Rally Cycling) gooide uiteindelijk zijn armen in de lucht, vol van vreugde. Zijn ploegmaat Britton maakte het feestje compleet.

Wereldkampioen Sagan won de pelotonsprint en greep zo naast een tweede triomf in Californië. Zijn Bora-maatje Majka blijft wel op de leiderstroon zitten.

"Ik heb er geen woorden voor"

Voor Evan Huffman is het zijn eerste WorldTour-overwinning en zijn tweede zege als prof, na een overwinning in de Ronde van Alberta 2016. Vorig jaar werd de Amerikaan in Santa Clarita, dezelfde aankomst als nu, in de sprint nog verslagen door Benjamin King.

Ik begrijp de tactiek niet van de andere teams, maar dat is koers. Uiteindelijk wint iemand anders, leuk voor hem. We hebben nog hard gereden om hen terug te pakken, maar het lukte niet. That's life.
Peter Sagan

"2016 flitste door mijn hoofd, maar nu is het wel prijs. Ik heb er geen woorden voor en kan het nu, een uur na de zege, nog altijd niet geloven", zegt Huffman. "Dit is groots. Het is voor het team de eerste zege in een World Tour-koers."

"Op papier leek het een etappe voor de sprinters, maar dat wilden wij liever niet en daarom kozen we voluit voor de aanval met de ploeg."

"Toen we met twee ploegmaten voorop reden was dat natuurlijk een goede zaak. Het was een beetje zoals een ploegentijdrit, maar dan met renners van verschillende ploegen: iedereen deed zijn duit in het zakje." 

"Ik ben blij voor die jongen", zegt Peter Sagan, die zich tevreden moest stellen met de 6e plaats. 

"Veel teams waren verrast dat de vlucht zo snel veel voorsprong nam. Wij hebben geprobeerd de vluchters terug te pakken, maar kregen weinig steun. Ik begrijp de tactiek niet van de andere teams. Uiteindelijk wint iemand anders, leuk voor hem."

Majka: "Afgezien"

Sagans ploegmaat Rafal Majka behoudt intussen de leiderstrui met 2 seconden voorsprong op George Bennett. Vrijdag staat een lastige bergrit op het programma. "Ik heb vandaag wel afgezien", moest de Pool toegeven. "De eerste warmte sloeg een beetje op mij. Het draaide minder goed dan de voorbije dagen, maar ik heb gelukkig een sterk team dat mij omringt en dat scheelt een slok op de borrel."

"Ik hoop dat de benen vrijdag opnieuw goed aanvoelen. Ik ken die slotklim niet en ik weet niet hoe de benen na vier dagen koers zullen reageren. Of ik zelf ga aanvallen? Dat hangt er vanaf hoe ik me voel, misschien moet ik gewoon de anderen volgen. De koers zelf zal dat uitwijzen, ik hoop gewoon dat ik mijn leiderstrui kan behouden."

Tweets:

Fase per fase • live berichtgeving

 

Rittenschema

Rit 1: Sacramento - Sacramento 14/05 167 KM Kittel Kittel
Rit 2: Modesto - San Jose 15/05 143 KM Majka Majka
Rit 3: Pismo Beach - Morro Bay 16/05 192 KM Sagan Majka
Rit 4: Santa Barbara - Santa Clarita 17/05 159 KM Huffman Majka
Rit 5: Ontario - Mount Baldy 18/05 125 KM Talansky Majka
Rit 6: Big Bear Lake - Big Bear Lake 19/05 24 KM Dibben Bennett
Rit 7: Mountain High - Pasadena 20/05 125 KM Huffman Bennett