Rit 2: Modesto - San Jose

Rafal Majka neemt na bergrit het commando over in Californië

di 16/05/2017 - 06:11 De Pool Rafal Majka heeft twee vliegen in één klap geslagen. De renner van Bora-Hansgrohe won de tweede rit in de Ronde van Californië (WorldTour) en onttroont Marcel Kittel als leider.

Na een geanimeerde beginfase beende een kwartet weg uit het peloton: Toms Skujins, Christopher Hamilton, Danny van Poppel en Scott Thwaites. Wat later zouden ook Tanner Putt en Daniel Jaramillo de oversteek maken.

Hamilton moest op de derde van vijf cols zijn medevluchters laten rijden. Intussen hield het peloton de voorsprong onder controle, zodat die nooit boven 3 minuten uitsteeg. Jaramillo gretig nog wel gretig de punten mee voor de bergtrui.

LottoNL-Jumbo besloot het tempo op het gepaste moment de hoogte in te jagen en zo werd leider Kittel op Mount Hamilton al snel gelost. Ook Peter Sagan moest passen. Uiteindelijk zou het peloton uitdunnen tot zo'n 25 renners. De voorsprong van de vluchters zakte snel onder de 2 minuten.

Het was George Bennett die de debatten echt opende. Hij nam Ian Boswell, Lachlan Morton en Rafal Majka mee in zijn zog. Het bleek de beslissende zet op het schaakbord, want deze 4 aten de aanvallers één voor één op.

Op de hellende finish in San José zette Morton als eerste aan. Majka counterde. Daarna viel Bennett aan, maar ook hij werd teruggegrepen door de Pool. Uiteindelijk was Majka de sterkste en reed hij ook naar de gele leiderstrui. Het is zijn eerste overwinning in zijn nieuwe truitje van Bora-Hansgrohe, zijn eerste zege ook sinds zijn nationale titel eind juni vorig jaar.

"Doet heel veel deugd"

"Deze zege doet heel veel deugd", aldus Majka. "Ik stond al een tijdje droog. Op het einde keken we naar elkaar en moest ik enkele aanvallen pareren. Uiteindelijk haal ik het dan toch, in een sprint bergop. Hier ben ik heel blij mee, want het is de eerste zege die ik behaal voor mijn nieuwe werkgever."

Met nog twee echte bergritten en een tijdrit is het spel nog lang niet gespeeld in California. Majka telt slechts 2 seconden voorsprong op Bennett. "Het worden nog enkele zware dagen en met die tijdrit op komst moet ik zeker meer voorsprong nemen. Ik zal mijn gele trui verdedigen."

Majka mag de gele trui aantrekken:

Tweets:

Fase per fase • live berichtgeving

 

Rittenschema

Rit 1: Sacramento - Sacramento 14/05 167 KM Kittel Kittel
Rit 2: Modesto - San Jose 15/05 143 KM Majka Majka
Rit 3: Pismo Beach - Morro Bay 16/05 192 KM Sagan Majka
Rit 4: Santa Barbara - Santa Clarita 17/05 159 KM Huffman Majka
Rit 5: Ontario - Mount Baldy 18/05 125 KM Talansky Majka
Rit 6: Big Bear Lake - Big Bear Lake 19/05 24 KM Dibben Bennett
Rit 7: Mountain High - Pasadena 20/05 125 KM Huffman Bennett