Great Ocean Road Race

McCarthy houdt Viviani van de zege in Geelong

zo 28/01/2018 - 08:02 Jay McCarthy heeft de Great Ocean Road Race in Geelong gewonnen. De Australiër van Bora hield in eigen land net Elia Viviani af. Dries Devenyns was de eerste Belg op de vierde plaats, de piepjonge Bjorg Lambrecht eindigde op de 19e plaats.

Het peloton kreeg de kloof op de vroege vlucht pas dicht in de laatste ronde van het plaatselijke circuit in Geelong, waar in 2010 Thor Hushovd de regenboogtrui veroverde. Op de lastige helling Challambra Crescent reed een groep van negen renners weg.

Ondanks een resem aanvallen leek die kopgroep te gaan sprinten voor de zege, maar in de slotkilometer keerde een tweede groepje, met onder meer Elia Viviani terug.

De late uitval van Esteban Chaves werd in de kiem gesmoord en in de verwarring zag Jay McCarthy zijn kans om te versnellen. De Australiër van Bora-Hansgrohe hield stand tot op de finish, Viviani kwam enkele meters te kort voor de overwinning.

Winnaar McCarthy: "Alles liep op wieltjes vandaag"

McCarthy is de eerste Australiër die zijn naam op de erelijst van de Cadel Evans Great Ocean Road Race kan zetten. Hij kreeg de trofee ook uit handen van Cadel Evans. "Ik was wat ontgoocheld over mijn prestaties in de Tour Down Under, maar vandaag liep alles op wieltjes. Ik ben blij dat ik op die manier mijn tijd in Australië kan afsluiten."

Quick Step-Floors eindigde met twee renners in de top 4. "Dries was onze kopman, maar wij hebben toch nog de kaart van Viviani getrokken", legt ploegleider Rik Van Slycke uit. "Helaas lag de finish enkele meters te vroeg voor ons. We zijn ontgoocheld, maar deze prestaties geven ons ook vertrouwen."

Fase per fase • live berichtgeving