Kuurne-Brussel-Kuurne

voorjaar | 24/02/2013 12:15 | 196 km

Kuurne-Brussel-Kuurne afgelast door de sneeuwval

zo 24/02/2013 - 12:37 Kuurne-Brussel-Kuurne gaat niet door. Het winterweer is de spelbreker. De organisatie wil de veiligheid van de renners, volgers en toeschouwers niet in gevaar brengen. "De enige juiste beslissing", reageert Wilfried Peeters.

Openingsweekend

Organisatielid Marc Vandevyvere gaf meer uitleg bij de afgelasting. "Het was echt niet te doen. We kunnen het ons niet veroorloven om de renners en de volgers over besneeuwde en gevaarlijk gladde wegen te sturen", zegt hij.

"We kwamen vlug tot het besluit dat het onverantwoord was om te koersen. We wonnen op verschillende plaatsen informatie in over het parcours. We hoorden overal hetzelfde liedje."

"Betekent niet het einde voor Kuurne-Brussel-Kuurne"

Voor de derde keer in z'n geschiedenis kan Kuurne-Brussel-Kuurne niet doorgaan. Ook in 1986 en 1993 werd de koers door het slechte weer niet gereden. "Hier zullen we toch enkele dagen niet goed van zijn", zegt Jos Callens van de organisatie.

We kiezen voor een afgelasting in plaats van totale chaos
Organisatielid Jos Callens

"Er was geopperd om het plaatselijke parcours enkele keren af te malen. Dat zou sportief niet veel betekenen en ook qua veiligheid was dat niet haalbaar. We kiezen voor een afgelasting in plaats van totale chaos."

"Qua financieel verlies kan ik nog geen uitsluitsel geven, maar deze afgelasting betekent zeker niet het einde van Kuurne-Brussel-Kuurne. Het vip-evenement in Kuurne gaat trouwens gewoon door", zegt hij.

Peeters: "Enige juiste beslissing"

"De afgelasting is de enige juiste beslissing", zegt Omega Pharma-Quick Step-ploegleider Wilfried Peeters.

PhotoNews

"De politie zei dat ze de veiligheid van de renners en de karavaan niet kon garanderen. Dan weet je het wel. Het was onmogelijk om te koersen. Ook voor verzorgers en motards in de koers was het onmogelijk om te werken."

"Het voorstel van zaterdag om eventueel enkele hellingen te schrappen was zondag geen optie meer. Ook de andere wegen lagen er barslecht bij. We pakken nu snel in zodat iedereen snel naar huis kan", vertelt Peeters.

Sergeant (Lotto-Belisol): "Nu misschien naar Club-Anderlecht"

"Zaterdag viel bij ons Gert Dockx en dat was dan nog op droge wegen. Ik mag er niet aan denken wat vandaag had kunnen gebeuren op deze wegen."

PhotoNews

"Op weg naar de startplaats in Kuurne zagen wij al enkele motards tegen de vlakte gaan. Wij keren nu terug naar ons hotel in Oostkamp. Daar zaten wij samen met een delegatie van Anderlecht. Zij stelden al voor om mee naar Club-Anderlecht te gaan. Misschien doen we dat wel", klinkt het.

Greipel: "Logische en begrijpelijke beslissing"

André Greipel werd samen met Mark Cavendish naar voren geschoven als topfavoriet. Toch kan de Duitse sprinter van Lotto-Belisol zich vinden in de beslissing van de organisatie om de koers af te gelasten.

Belga

"De afgelasting is een correcte en begrijpelijke beslissing. Eerst en vooral liggen de wegen en hellingen er te gevaarlijk bij. Koersen in deze omstandigheden zou onverantwoord zijn."

"Ten tweede zou het niet goed zijn voor de gezondheid. Het risico om ziek te worden is té groot, zeker voor de jongens die ook de Omloop gereden hebben", zegt hij.

Lapage (Orica): "Tegen weergoden kun je niet vechten"

"Dit is een spijtige zaak voor de organisatie, maar tegen weergoden kun je niet vechten. De wegen liggen er te gevaarlijk bij. Dit is een geval van overmacht. De renners kunnen nog wat genieten in het hotel", aldus Lorenzo Lapage.

Fase per fase • live berichtgeving

 • VRT
  2013: Afgelast door de sneeuw
  13:16
 • VRT
  Callens: "We hebben geen veldverwarming in KBK"
  12:49
 • VRT
  Peeters: "Beter zo dan na 50 kilometer afstappen"
  12:45
 • VRT
  "Kuurne kiest voor de veiligheid van iedereen"
  12:13
 • Einde 11:50
 • In plaats van Kuurne-Brussel-Kuurne kunt u vanmiddag in Sporza op Canvas live kijken naar de ploegkoers op het WK baanwielrennen in Minsk, met Kenny De Ketele en Gijs Van Hoecke. 11:49
 • De wedstrijd is afgelast Om 11u15 is er beslist dat Kuurne-Brussel-Kuurne dit jaar niet doorgaat. De organisatie en politiediensten kunnen de veiligheid van de renners en toeschouwers niet garanderen door de sneeuwval. 11:44
 • Organisatoren beslissen om 11.15u of er gekoerst wordt De organisatie van de wedstrijd beslist zondagochtend of de koers kan gereden worden ondanks de zware winterse omstandigheden. Om 11.15u valt de beslissing. 21:31
 • Tom Boonen rijdt niet in Kuurne Belgisch kampioen Tom Boonen komt zondag niet aan de start van Kuurne-Brussel-Kuurne. Dat werd beslist na de Omloop Het Nieuwsblad, waarin Boonen de goeie vlucht miste. "We bouwen zijn seizoen stap voor stap op", klinkt het bij zijn ploeg Omega Pharma-Quick Step. 19:43
 • Vooraf 19:22
 • Kuurne schrapt hellingen als het zondag sneeuwt De organisatie heeft een alternatieve route voor het geval het zondag sneeuwt. De hellingen worden dan geschrapt en het peloton passeert gewoon over de grote wegen. Het gaat om de La Houppe (Vloesberg) , Kanarieberg (Ronse) , Kwaremont en de Côte du Trieu. 08:42
 

Rittenschema

Omloop Het Nieuwsblad 23/02 199 KM Paolini
Kuurne-Brussel-Kuurne 24/02 196 KM afgelast
Strade Bianche 02/03 188 KM Moser
Nokere Koerse 13/03 196 KM afgelast
Milaan - Sanremo 17/03 298 KM Ciolek
Dwars door Vlaanderen 20/03 199 KM Gatto
E3 Harelbeke 22/03 211 KM Cancellara
Gent - Wevelgem 24/03 183 KM Sagan
Ronde van Vlaanderen 31/03 256 KM Cancellara
Scheldeprijs 03/04 204 KM Kittel
Parijs - Roubaix 07/04 254 KM Cancellara
Brabantse Pijl 10/04 200 KM Sagan
Amstel Gold Race 2013 14/04 200 KM Kreuziger
Waalse Pijl 17/04 205 KM Moreno
Luik - Bastenaken - Luik 21/04 262 KM Martin