Logo ${match.homeTeam.name} Marin Cilic
0
7
Logo ${match.awayTeam.name} Roger Federer
3
3
einde
Wimbledon (mannen) - Finale 16/07/2017 15:00
Marin Cilic (7) KRO
Roger Federer (3) ZWI
  3 1 4    
EINDE Set 1 Set 2 Set 3 Set 4 Set 5
  6 6 6    

Federer schrijft geschiedenis met achtste titel op Wimbledon

zo 16/07/2017 - 16:51 Roger Federer heeft voor de achtste keer Wimbledon gewonnen, een unieke prestatie. In de finale was de 35-jarige Zwitser duidelijk te sterk voor Marin Cilic, die in de tweede set zelfs in tranen uitbarstte. Federer verloor geen set dit toernooi en heeft nu een Wimbledon-titel meer dan Pete Sampras. Hij verstevigde zijn grandslamrecord ook met een 19e titel.

Een goed begin van Cilic slaat om in tranen

De finale in Londen begon fel bevochten, met opvallend veel baseline tennis. Ook van opslagkanon Cilic. De Kroaat kreeg in het vierde spel het eerste breekpunt, maar dat werkte Federer weg.

Het leek meteen een kantelmoment voor Cilic. Federer dwong het volgende spel drie breekkansen af en was wel doeltreffend. Bij een 5-3-stand deed hij dat nog eens over toen Cilic op het beslissende moment een dubbele fout maakte. De Kroaat sloeg uit frustratie zijn tennisracket hard tegen zijn zitbank.

In de tweede set ging het bijzonder snel. Federer ging al in het tweede spel door de opslag van Cilic, die daarna assistentie vroeg van de dokter en in tranen uitbarstte (foto). Het was niet helemaal duidelijk of hij fysiek of mentaal een probleem had. 

Onder luid applaus speelde hij toch voort, maar Cilic haalde duidelijk zijn niveau niet meer. Vooral zijn eerste opslag liet Cilic in de steek.

Federer komt nooit in de problemen

Voor het begin van de derde set liet Cilic zich opnieuw medisch behandelen. Hij kreeg verzorging aan de voet. Dat leek hem te helpen, want Cilic toonde een ander gezicht in de derde set. Maar dat was verre van voldoende om een zeer constante Federer in de problemen te brengen.

In het zevende spel, bij een 3-3-stand, sloeg Cilic op twee cruciale momenten de bal in het net. Federer ging zo door de opslag van de Kroaat en dat betekende de beslissing. Federer bleef foutloos op zijn eigen opslag.

Na 1u en 43 minuten kroonde de 35-jarige Federer zich tot oudste winnaar van Wimbledon in het moderne tennis. Dat ontlokte de koele Zwitser enkele tranen van geluk.  

Federer: "Ik was niet zeker dat ik hier ooit nog de finale zou spelen"

Roger Federer was meteen na de wedstrijd tot tranen toe bewogen. "We hebben het laatste jaar heel hard gewerkt. Het voelt fantastisch om hier terug te zijn en de trofee vast te houden. Ik kan het nog altijd niet geloven."

"Ik was niet zeker of ik hier ooit nog in de finale zou kunnen staan na vorig jaar. Maar ik bleef er wel in geloven en van dromen. Als je dat doet, is er veel mogelijk. En als het dan gebeurt, is het fantastisch." 

Federer richtte zich ook even tot Cilic, die kan een kansloos optreden tegen zijn tranen vocht. "Soms is sport wreed. Maar Cilic vocht goed. Gefeliciteerd met een geweldig toernooi. Je mag trots zijn."

Cilic: "Tot meer dan dit was ik niet in staat vandaag. Ik heb mijn best gedaan. Maar ik kom terug en hoop dan te winnen."

Fase per fase • live berichtgeving

 • Einde 16:12
 • 16:11
 • Federer op een set van achtste Wimbledon-titel Het ging heel snel in deze tweede set. Federer ging al in het tweede spel door de opslag van Cilic, die daarna assistentie vroeg van de dokter en in tranen uitbarstte. Onder luid applaus speelde hij toch voort, maar hij haalt duidelijk zijn niveau niet. Federer staat na een uur twee sets voor. 16:11
 • 16:10
 • Cilic lijkt last te hebben van een fysiek probleem.
  16:00
 • Federer wint eerste set Federer heeft de eerste set in deze finale naar zijn hand gezet. De wedstrijd begon meteen felbevochten met verrassend veel baseline tennis. De eerste breekkans was voor Cilic, maar dat ging niet door en Federer regeerde op zijn beurt door door de opslag te gaan van Cilic in het vijfde spel. Bij een 5-3-stand deed hij dat nog eens over toen Cilic op het beslissende moment een dubbele fout maakte op de opslag. De Kroaat sloeg uit frustratie zijn tennisracket hard tegen zijn zitbank. Cilic sloeg trouwens geen enkele ace in de eerste set. 15:47
 • Wedstrijd 15:47
 • Geen gras meer op de achterlijn Het hoofdterrein op Wimbledon ligt er na 2 weken toptennis allesbehalve goed bij. "Slechter dan ooit", merkt onze commentator Dirk Gerlo op. "Op de achterlijn staat geen gras meer. Ongezien." 13:09
 • 13:08
 • 8e keer Federer? Om 15u spelen Roger Federer (ATP-5) en Marin Cilic (ATP-6) de finale van Wimbledon. Federer kan tennisgeschiedenis schrijven. Als hij zijn Kroatische tegenstander klopt, wint hij het grandslamtoernooi voor de 8e keer. Niemand deed hem dat ooit voor. Cilic kan dan weer zijn landgenoot Goran Ivanisevic opvolgen. Die won Wimbledon in 2001. 13:06
 • vooraf 13:05
 • Roger Federer ZWI

  geboortedatum: 08/08/1981
  geboorteplaats: Bazel (Zwi)
  lengte: 1,85 m
  gewicht: 85 kg
  slag: rechtshandig
  prof sinds: 1998

 • Marin Cilic Kro

  geboortedatum: 28/09/1988
  geboorteplaats: Medjugorje (BHe)
  lengte: 1,98 m
  gewicht: 87 kg
  slag: rechtshandig, dubbelhandige backhand
  prof sinds: 2005

 

Wimbledon (mannen)  |  Finale

einde 1 2 3
Cilic (KRO-7) 3 1 4    
Federer (ZWI-3) 6 6 6    

ATP-ranglijst 25 september 2017