Logo ${match.homeTeam.name} Roger Federer
3
17
Logo ${match.awayTeam.name} Rafael Nadal
2
9
einde
Australian Open mannen - Finale 29/01/2017 09:30
Roger Federer (17) ZWI
Rafael Nadal (9) SPA
  6 3 6 3 6
EINDE Set 1 Set 2 Set 3 Set 4 Set 5
  4 6 1 6 3

Emotionele Federer verdient staande ovatie na heroïsche vijfsetter tegen Nadal

zo 29/01/2017 - 13:22 Roger Federer heeft voor de vijfde keer de Australian Open gewonnen, zijn eerste grandslamtitel sinds Wimbledon 2012. In een good old finale tegen eeuwige rivaal/vriend Rafael Nadal maakten de Zwitser en de Spanjaard er een fraai kijkstuk van: 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3 in 3 uur en 40 minuten. Voor de 35-jarige Federer is het zijn 18e grandslamtitel. Hij vierde hem in extase, met dolle vreugde en tranen.

Door de vroege uitschakeling van Novak Djokovic en Andy Murray lag de weg open voor een negende grandslamfinale tussen Federer en Nadal (het stond 6-2 voor Nadal). En de twee protagonisten - samen goed voor 32 grandslamtitels - maakten het waar.

Een herboren Federer (na een halfjaar out te zijn geweest met een knieblessure) speelde als vanouds in Melbourne. Nadal liet zijn kwakkeljaar 2016 met een polsoperatie ook ver achter zich.

De twee maakten er een heroïsche finale van, het publiek genoot en was duidelijk op de hand van Federer, zonder Nadal iets te misgunnen. De Zwitser strooide in zijn 100e match op de Australian Open met winners, trok gepast en gevat naar het net en was Nadal vaak te vlug af.

Federer zet scheve situatie recht in de slotset

In de eerste set won Federer elf punten op een rij op zijn eigen opslag en pakte hij de eerste break: 6-4. Nadal was echter zijn gewoonlijke knokkende zelf en trok fraaie hoeken, daarbij steeds de backhand van Federer viserend. Dat leverde hem in de vorige onderlinge duels vaak succes op.

De Spanjaard liep 4-0 uit en pakte set 2 met 6-3. In het eerste spelletje van de derde set liet Nadal echter drie breakballen liggen. Na 10 minuten pas haalde Federer de vis binnen en stoomde hij door naar 3-0. Hij nam met vlotte 6-1-cijfers weer de bovenhand.

Daarna leek de precisie wat weg bij Federer, die de bal vaker buitensloeg. Nadal dwong een vijfde set af, Federer nam een medische time-out. Dat deed hij ook al in de halve finale tegen Wawrinka.

Federer moest wel met een achterstand aan de slotset beginnen, want Nadal pakte meteen zijn opslag af. Nadal rook bloed, maar Federer gaf zich niet gewonnen - met de steun van het publiek. Drie servicespelletjes lang versierde hij breakpunten, het zesde was het goeie: 3-3.

De Zwitser ging van 1-3 naar 5-3 en stak met knappe fore- en backhands zijn hand uit naar de zege. Toch moest hij op zijn eigen service nog twee breakballen wegwerken. Het tweede matchpunt was het goeie, een challenge gaf de doorslag: de bal van Federer was binnen.

Nadal: "Federer verdiende het een beetje meer"

De twee toptennissers waren na afloop erg respectvol ten opzichte van elkaar. De twee loofden de beter dan verwachte comeback van de ander.

 • Rafael Nadal: "Het is gewoon ongelooflijk dat Roger zo goed speelt na zo'n lange afwezigheid . Het is heel moeilijk om dat te kunnen. Hij verdiende het vandaag een beetje meer dan ik. Zelf ben ik blij dat ik weer terug ben op een heel hoog niveau. Ik wil hier nog jaren terugkeren om deze trofee te pakken."
 • Roger Federer over Nadal: "Om eerlijk te zijn zou ik ook blij geweest zijn met een nederlaag. Tennis is een harde sport, een gelijkspel bestaat niet. Als er toch een draw zou mogelijk zijn, zou ik die vanavond willen delen met Rafa. Nadal is mijn lastigste tegenstander. Zijn spel maakt het mij moeilijk. Het is dus heel speciaal dat ik tegen hem win, want ik klopte hem voor het laatst in een grandslamfinale in 2007."
 • Roger Federer over titel: "Een grandslamtitel erbij is vandaag bijzaak, het belangrijkste is de grote rentree, dat ik na vijf jaar weer een grandslamtoernooi win. Toen ik in de vijfde set een break achterkwam, zei ik mezelf: "Speel bevrijd". Ik had dat zo afgesproken met mijn coaches (Ljubicic en Luthi, red). Ik moest tegen de bal spelen, niet tegen de tegenstander. Als ik moest verliezen, dan met mijn offensieve tennis. Ik bleef erin geloven. Zo kon ik mijn beste tennis spelen op het eind van de match, wat mezelf wel enigzins verraste."

Tweets over finale:

Fase per fase • live berichtgeving

 • Rafael Nadal SPA

  geboortedatum: 03/06/1986
  geboorteplaats: Manacor (Spa)
  lengte: 1,85 m
  gewicht: 85 kg
  slag: linkshandig
  prof sinds: 2001

 • Roger Federer ZWI

  geboortedatum: 08/08/1981
  geboorteplaats: Bazel (Zwi)
  lengte: 1,85 m
  gewicht: 85 kg
  slag: rechtshandig
  prof sinds: 1998

 

Australian Open mannen  |  Finale

einde 1 2 3 4 5
Federer (ZWI-17) 6 3 6 3 6
Nadal (SPA-9) 4 6 1 6 3