Vermersch: "Ik heb Stoffel in Monza voor het eerst diep zien zuchten"

ma 04/09/2017 - 21:52 De Grote Prijs van Italië was niet meteen een memorabele wedstrijd, maar toch zijn er een paar conclusies te trekken. Zo moest Ferrari de leiding in de WK-tussenstand afgeven aan Mercedes. "De volgende GP wordt cruciaal voor Vettel", zegt F1-journalist Gert Vermersch. En er was opnieuw pech voor McLaren. "Het zit ook bij Vandoorne ondertussen erg hoog."

"Vandoorne reed net zijn beste weekend van het seizoen"

De pechvogels van de dag in Italië waren andermaal Stoffel Vandoorne en Fernando Alonso. Is de scheiding tussen McLaren en motorbouwer Honda definitief? "Als het gisteren niet gebeurd is, zal het toch deze week gebeuren", meent Gert Vermersch. "Bij McLaren zullen ze er de buik van vol hebben. Honda komt telkens met nieuwe updates, maar veel verandert er toch niet.”

Ik heb Stoffel gisteren voor het eerst diep zien zuchten en zelfs bijna een vloek horen uitspreken. Het zit ook bij hem hoog.
Gert Vermersch

"Bovendien was het bij Vandoorne een spiksplinternieuwe motor, die was pas zaterdagavond gemonteerd, die na een halve wedstrijd al de geest gaf."

"Nu zal hij in Singapore waarschijnlijk weer een gridstraf krijgen en dat was nu net niet de bedoeling. Het is de enige race waar McLaren nog punten had kunnen scoren dit seizoen. Maar als ze ook daar achteraan moeten vertrekken, op een circuit waar het moeilijk inhalen is, is dat een catastrofe.”

"Ik heb Stoffel gisteren voor het eerst diep zien zuchten en zelfs bijna een vloek horen uitspreken. Hij liet ook al een paar keer vallen dat hij zich niet moeit met de motorkeuze voor volgend jaar, maar dat hij wel eens vooraan wil rijden. Het zal ook bij hem heel hoog zitten ondertussen.”

"Bovendien zat hij net in een goeie periode. Dat is eigenlijk begonnen op de Grote Prijs in Oostenrijk. In Monza reed hij zijn beste weekend van het seizoen. In elke sessie was hij sneller dan Alonso, maar plots is alles dan om zeep door die motor."

"Alonso rijdt kwaad rond"

Vandoorne doet ook na al die pech geen krasse uitspraken, zijn ploegmaat Alonso laat zijn ongenoegen wel blijken. "Je kan dat grappig en amusant vinden, maar Alonso rijdt kwaad rond. Hij ventileert dat voortdurend. Hij is niet gelukkig."

Vermersch: "Of hij blijft bij McLaren? Veel zal afhangen van de motorkeuze. Als het Renault wordt, zal hij wel blijven en dan zal hij volgend seizoen waarschijnlijk ook een paar goeie wedstrijden rijden. Ik denk trouwens dat Vandoorne en Alonso ondertussen bijna op hetzelfde niveau staan. Vandoorne kan hem aan ondertussen."

"Als Ferrari niet wint in Singapore wordt het heel moeilijk"

Nog opvallend in Italië was de onmacht van Ferrari. "Ze hebben al toegegeven dat ze zich vergist hebben in de afstelling van de auto dit weekend. Ze hadden gerekend op de laatste vrije training op zaterdagochtend, maar die was helemaal uitgeregend, net zoals de kwalificaties."

"Op vrijdagavond hadden ze dus een andere afstelling geprobeerd en die hebben ze niet kunnen testen. Het verschil met Mercedes was zo nog groter geworden.”

“Het kampioenschap kan nog alle kanten op, maar de volgende race in Singapore is echt wel cruciaal. Als Ferrari daar niet voor Mercedes eindigt, ziet het er slecht uit. Deze GP is de achilleshiel van Mercedes. Het presteert daar zelden goed. Als ze daar dus toch Ferrari kloppen, wordt het heel moeilijk voor Vettel. Na Singapore komen er immers een paar circuits die Hamilton uitstekend liggen."