Met welke motor rijdt McLaren in 2018? "Willen oplossing voor Honda"

ma 04/09/2017 - 11:39 De problemen met de Honda-motor van McLaren raken maar niet opgelost, dat bleek nog maar eens duidelijk afgelopen weekend in Monza. McLaren, Honda, Renault en de F1 praten over een oplossing. Er zou een deal in de lucht hangen waarbij McLaren volgend seizoen met een Renault-motor zou rijden en Honda de Toro Rosso zou beleveren.

Zowel Stoffel Vandoorne als Fernando Alonso haalden het einde niet in de GP van Italië. Het team sprak van een "hartverscheurende teleurstelling".

Door veranderingen aan de motor had Alonso ook nog eens een gridpenalty van 35 plaatsen gekregen, Vandoorne 25.

De maat lijkt vol voor McLaren, dat al een heel jaar geplaagd wordt door een buitengewoon ondermaatse motor. De contacten met Renault leken afgelopen weekend drukker dan die met Honda.

"Geen significante vooruitgang"

Na de race sprak McLaren-teambaas Zak Brown met de pers: "We moeten competitiever worden. We kunnen ons niet veroorloven om niet op het podium te staan. Het weekend toonde dat we geen significante vooruitgang boeken."

McLaren, Renault, Honda en F1-directeur Ross Brawn voerden heel wat gesprekken. Volgens welingelichte bronnen zouden alle partijen evolueren naar een ruildeal: Honda zou naar Toro Rosso, dat eigendom is van Red Bull, gaan, Renault zou naar McLaren komen.

Renault levert nu al de motoren voor Renault, Red Bull en Toro Rosso. Een vierde team ziet de Franse leverancier niet zitten. Maar de F1 wil absoluut Honda niet verliezen.

"De verschillende partijen zitten nog niet op één lijn", zegt Brown aan Sky Sports F1. "We willen dat Honda goed behandeld wordt en in de sport blijft, zij het bij ons of bij een ander team."

Blijft Alonso?

Vandoorne rijdt volgend jaar ook voor McLaren. Over de toekomst van Alonso bij het team hangen twijfels. De Spaanse oud-wereldkampioen laat geen kans voorbijgaan om kritiek te spuien op de motorprestaties. Alonso wil voor volgend seizoen kunnen "winnen". Een Renault-motor zou Alonso daar alvast bij helpen. Die zou zo ook de "familie" terugvinden waarmee hij in 2005 en 2005 wereldkampioen werd. Dat deed hij in een Renault.

En ook Honda zou baat hebben bij de ruil, want het kan in de luwte van Toro Rosso werken aan een hernieuwde credibiliteit.