Lammens: "McLaren wil Alonso paaien, maar het is ook een publicitaire stunt"

do 13/04/2017 - 20:53 Fernando Alonso laat de GP van Monaco schieten om deel te kunnen nemen aan de legendarische Indy 500. "Een eigenaardig verhaal", vindt F1-volger Stefaan Lammens. "Maar ik kan het ook wel begrijpen."

"Het was McLaren-baas Zak Brown die het idee al lachend opperde in Australië", vertelt Stefaan Lammens. "Iedereen dacht dat het ten vroegste iets voor 2018 zou zijn, maar het is in zo'n stroomversnelling geraakt dat het twee weken later al concreet is geworden."

Het gaat zo slecht met Honda dat het graag eens positief in het nieuws wil komen
Stefaan Lammens

"Het wijst erop hoe gefrustreerd Alonso wel niet moet zijn. Dat was hij al voor de start van de eerste GP. Begrijpelijk, want hij heeft al twee overgangsjaren meegemaakt met McLaren. Iedereen dacht dat het dit jaar een schot in de roos zou worden."

"McLaren wil Alonso paaien, zodat hij weer gemotiveerd en met een goed gevoel naar de F1 kan terugkeren. Want ik denk dat zijn hart nog altijd bij de F1 ligt. Hij is alleen gefrustreerd omdat hij weet dat hij goed is, maar dat niet meer kan bewijzen."

"Voor McLaren en vooral Honda is het ook een publicitaire stunt. Het gaat zo slecht met Honda dat het graag eens positief in het nieuws wil komen."

"Anderzijds geeft McLaren met deze beslissing ook toe dat het niet veel meer verwacht van het huidige seizoen. Anders laat je je beste rijder niet zomaar die overstap maken."

"Vorig jaar won ook een rookie in de Indy 500"

Opmerkelijk is dat de zo vervloekte motor van Honda voor de Indy 500 wél top is. "Hij zal zeker een goeie auto hebben. Of hij dan ook meteen kan meedoen voor de zege, valt nog af te wachten. Vorig jaar heeft ook een rookie gewonnen. En Alonso blijft een fantastische rijder, een van de beste uit de geschiedenis. Niemand hoeft hem te leren hoe hij aan een stuur moet draaien."

"Maar het is toch iets totaal anders. Hij zal zich op korte tijd moeten aanpassen aan de auto, het ovalen circuit, de snelheid, de afstand,..."

"Button als vervanger zou goed zijn voor Vandoorne"

De kans is groot dat het zitje van Alonso voor één race overgenomen zal worden door Jenson Button. "Dat is toch een vraagteken. Fysiek zal hij nog wel in orde zijn, want hij is nog altijd officieel de derde rijder en hij heeft altijd enorm veel aan sport gedaan."

Als er één GP is waar McLaren wél zou kunnen presteren, dan is het die van Monaco
Stefaan Lammens

"Maar die auto is natuurlijk nieuw voor hem. McLaren heeft ook een jonge gast, die die auto veel beter kent, maar als je toch geen goeie bolide hebt, kun je beter Button nemen. Pr-gewijs is dat interessanter."

"Het voordeel voor Vandoorne zal ook zijn dat hij in de schaduw van Button zal staan, omdat alle ogen op de Engelsman gericht zullen zijn. Stoffel kan zich op zijn eigen race concentreren. Misschien kan hij in Monaco wel eens in de punten eindigen?"

"Want dat is wel bijzonder: als er één GP is waar McLaren wél zou kunnen presteren, dan is het die van Monaco. Dat is het circuit waar je het minste vermogen nodig hebt en waar stuurmanskunsten meer van pas komen. Dat had Alonso moeten liggen, maar zal ook zeker Vandoorne liggen."