Opvallend: Makwala sprint moederziel alleen naar halve finales 200m

wo 09/08/2017 - 17:03 Update: wo 09/08/2017 - 19:55 Op een natte piste en helemaal in z'n eentje heeft Isaac Makwala zich alsnog geplaatst voor de halve finales van de 200m. En of hij fit was, na de finish konden er zelfs nog enkele push-ups vanaf. Een sneer misschien naar de IAAF, die hem na 48 uur in quarantaine dan toch de 200m liet lopen.

Kan u nog volgen? Isaac Makwala verscheen maandag onverwacht niet voor zijn reeks op de 200 meter. Vrij snel werd bekend dat Makwala op doktersbevel niet was komen opdagen. De Botswaan had overgegeven en dokters van de IAAF vermoedden dat hij besmet was met het virus dat de ronde deed op het WK.

De IAAF plaatste hem in quarantaine, waardoor hij dinsdag ook zijn kansen niet kon verdedigen in de finale van de 400 meter. Extra pijnlijk voor Makwala, want hij werd gezien als de belangrijkste uitdager van wereldkampioen Wayde Van Niekerk.

"Om 14u (Britse tijd, 15u in België dus) verliep de quarantaine van Makwala", liet de IAAF vandaag weten in een officiële mededeling. "Na een medisch onderzoek waaruit is gebleken dat hij topfit is, hebben we beslist dat als hij de kwalificatietijd loopt, hij ook mag deelnemen aan de halve finales van de 200 meter"

Zo kwam Makwala vanavond helemaal alleen op de piste en liep hij luid aangemoedigd door het Londense publiek zijn 200 meter in baan 7. Om zich te plaatsen voor de halve finale moet hij 20"53 of sneller lopen en dat bleek geen probleem. De Botswaan klokte af op 20"20 en deed er na de finish nog enkele push-ups bovenop.

Makwala wordt nu gewoon toegevoegd aan de lijst met halve finalisten. De IAAF benadrukt dat geen enkele atleet die al geplaatst is voor de halve finale uit de boot valt. De halve finales worden afgewerkt vanaf 21.55u.

Geeft IAAF toe aan de druk?

De IAAF had de afgelopen twee dagen veel kritiek gekregen op de beslissing om Makwala niet te laten lopen. Vooral omdat Makwala zelf beweerde nooit door een dokter te zijn onderzocht. Ze zagen hem enkel overgeven. Sommigen zagen er zelfs een poging in om Wayde Van Niekerk, de nieuwe ster van de atletiek, te bevoordelen.

Makwala bewijst dat hij topfit is, ook na de finish: