UCI vraagt teams Parijs-Nice te boycotten

ma 25/02/2008 - 21:32 De ruzie tussen ASO en UCI blijft aanslepen. Meer zelfs, maandag stuurde de bond een brief naar alle professionele teams met de vraag om Parijs-Nice, "een wedstrijd die buiten de wet staat", te boycotten.
In zijn brief waarschuwt de UCI de ploegen voor deelname aan Parijs-Nice.
AP
"De UCI heeft er alle vertrouwen in dat de ploegen de ernst van de situatie wel zullen inzien. En daarom zullen ze ook weigeren om deel te nemen aan Parijs-Nice", stelt de bond onomwonden.

En dat is niet alles. "Door toch deel te nemen, riskeren ze niet alleen sancties", schrijft de UCI. "Ze zouden ook meewerken aan de bezoedeling van het imago van het wielrennen."

ASO wil Parijs-Nice samen met de Franse bond op de Franse kalender zetten en zo de UCI omzeilen.

Daardoor is het alleen aan de Franse wetgeving gebonden. "Totaal onwettig", luidt het bij UCI-voorzitter Pat McQuaid (foto).

"Parijs-Nice zonder winnaar?"

De UCI ziet het omzeilingsmanoeuvre van ASO niet zitten.  "De Franse bond is gebonden aan de UCI en kan Parijs-Nice niet zomaar op de eigen kalender zetten. Als hij dat toch doet, dan wordt Parijs-Nice een privé-race. Zonder winnaar, zonder uitslag."

"Wij sturen geen afgevaardigden, geen controleurs in dat geval", vloekt preses Pat McQuaid. ""Niemand zal toelating krijgen om te werken voor een wedstrijd die buiten de wet staat."

Lefevere "zet zich in het wiel"

Quick-Step-manager Patrick Lefevere had maandagavond de bewuste brief nog niet  gelezen. "Maar ik weet er wel van."
Belga
"Deze oorlog escaleert. ASO en UCI beseffen niet welke schade ze aanrichten", zegt Lefevere.

"Wat moet ik mijn sponsors nog allemaal wijsmaken? Parijs-Nice is een koers die in ons land op tv komt."

"Maar wat gaat er nu gebeuren? Is dat dit jaar ook zo? Maakt Quick-Step deel uit van het peloton?"

"Dit is een straatje zonder einde, maar ik ben het geschreeuw in de woestijn meer dan beu."

"Ik zet me nu ook eens in het wiel. Maar wie is er straks nog zeker van deelname aan de Tour?", zegt Patrick Lefevere (foto).

"Zelfde situatie als 12 maanden geleden"

"De ruzie tussen ASO en UCI maakt de wielersport alleen maar zwakker", reageert Marc Sergeant, de manager van Silence-Lotto, bij Sporza. Aan niet starten denkt de ploeg zeker niet.

"Ik zie niet meteen een reden om als ploeg Parijs-Nice te boycotten. We willen een sterke wielersport, maar onze sponsor verwacht niet dat we op die manier druk op de ketel gaan zetten."

"Alleen als alle ploegen aan hetzelfde zeel trekken, kan een boycot. Maar 12 maanden geleden was er ook zo'n situatie en alle ploegen verschenen toen toch aan de start", besluit Sergeant.