Dejaeghere wint in haar laatste cross

zo 01/03/2009 - 15:49 Veerle Dejaeghere is in Oostende voor het eerst in haar carrière Belgisch kampioene veldlopen op de lange afstand geworden. In haar allerlaatste cross pakte ze ook de eindzege in de CrossCup. Atelaw Bekele kroonde zich tot kampioen bij de mannen.
Veerle Dejaeghere maakte de beste start en zorgde voor een strak tempo. 
PhotoNews
Na de eerste ronde kon enkel Almensch Belete in haar spoor blijven.

Bij het ingaan van de laatste ronde liet Dejaeghere de politieke vluchtelinge uit Ethiopië achter.

"Het is mijn eerste Belgische titel, dat doet wel deugd", sprak Dejaeghere.

"Het was wel zwaar, want ik heb veel op kop gelopen. Toen er iemand riep dat ik twee meter voorsprong had op Belete, ben ik doorgegaan."

"Ik vind het wel jammer dat het er nu opzit, want ik hou van lopen, maar het is genoeg geweest", besloot Dejaeghere.

Bij de mannen was de Belgische titel voor Atelaw Bekele (foto), die de zege in slotmanche van de CrossCup wel aan de Ethiopiër Dame Tasama laten.

Pieter Desmet eindigde als derde en pakte de eindzege in de CrossCup.

Bekele: "Ik was heel sterk"

Atelaw Bekele (kersvers Belgisch kampioen): "Ik heb een tijdje met blessures gesukkeld, maar vandaag had ik geen pijn meer. Ik was heel sterk en kon bijna de hele wedstrijd aan de leiding lopen."

"Ik was niet bang voor een inzinking. Wie veel traint, hoeft niet bang te zijn voor de concurrentie. En ik héb veel getraind."

Desmet: "Ik zat niet in de wedstrijd"

Pieter Desmet (3e): "Ondanks mijn eindzege in de CrossCup is dit toch een ontgoocheling. Ik zat eigenlijk op geen enkel moment in de wedstrijd."

"Bekele is de verdiende winnaar. Hij heeft de laatste tijd niet veel wedstrijden gelopen, maar wel veel kunnen trainen. Wellicht was hij frisser dan de rest."

Van Hoof: "Bekele is een supertalent

Willem Van Hoof (5e): "Ik had een slechte dag. Bovendien had ik ook last van mijn rug, maar dat mag geen excuus zijn. In de tweede ronde ging het te snel voor mij. Ik moest passen."

"Daarna heb ik voor het BK-podium gelopen. De zege van Bekele is een complete verrassing, maar wel verdiend. Hij komt uit het niets, maar was heel sterk. Die jongen is een supertalent, proficiat."

Uitslag CrossCup vrouwen:

01. Veerle Dejaeghere in 22'35"
02. Almensch Belete (Eth)
03. Selien De Schrijder op 30"
04. Sigrid Vanden Bempt 55"
05. Rosemary Kitushi

Uitslag CrossCrup mannen:

01. Dame Tasama (Eth) in 30'10"
02. Atelaw Bekele op 20"
03. Pieter Desmet 48"