Olympische kampioen: "Water in Rio is supersmerig"

di 17/12/2013 - 13:25 De Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn pas over 2,5 jaar, maar surfers en zeilers maken zich nu al zorgen over het water. Dat blijkt stevig vervuild te zijn. "Riool de Janeiro", noemt Evi Van Acker de baai.

Dorian van Rijsselberghe, de olympische windsurfkampioen van 2012, doet zijn beklag. "Het is er momenteel echt supersmerig. Als je in het water springt, kom je eruit met olie op je lijf. Je moet heel goed douchen als je thuiskomt."

Ik zeilde daar eens lekker aan de wind toen ik een halve kast tegenkwam. Dat kun je natuurlijk niet hebben op de Spelen
Pieter-Jan Postma

"Het ligt er vol met plastic, dode huisdieren en meubels. Ik vind het echt zorgwekkend. Het ziet er vies uit, ook door de groene alg. De zee is wel mooi en helderblauw. Maar helaas worden drie van de vijf olympische banen wellicht in de baai gelegd. Daar word ik niet vrolijk van", zegt de Nederlander Van Rijsselberghe, die de situatie heeft aangekaart bij het IOC.

"Er moet iets aan gedaan worden. In Brazilië wordt de kritiek stilgehouden, maar via de atletencommissie kunnen we misschien nog iets voor elkaar krijgen. Als je door afval in het water moet stoppen met zeilen, ben je verkeerd bezig."

Zeiler Pieter-Jan Postma treedt Van Rijsselberghe bij. "Ik weet niet hoe ze het gaan oplossen, maar er moet wel iets gebeuren. Ik zeilde daar eens lekker aan de wind toen ik een halve kast tegenkwam. Dat kun je natuurlijk niet hebben op de Spelen", aldus Postma.

Marit Bouwmeester: "Geschrokken van de rotzooi"

Ook Marit Bouwmeester, een concurrente van Evi Van Acker en Emma Plasschaert in de Laser Radial-klasse, maakt zich zorgen. "Ik ben geschrokken van de rotzooi in het water. Met een beetje geluk kun je met je bootje een heel interieur bij elkaar vissen", zegt Bouwmeester.

"Ik probeer er het beste van te maken. Aan het afval in het water kun je de verschillende stroomlijnen goed herkennen. Maar het blijft ranzig. Zonde dat ze daar zo met die prachtige natuur omgaan."