Vonn maakt nare crash op de reuzenslalom

wo 24/02/2010 - 20:36 Lindsey Vonn zal ook geen gouden medaille winnen op de reuzenslalom. De Amerikaanse superster crashte zwaar in haar eerste run. De Oostenrijkse Elisabeth Görgl mag wel dromen van een gouden medaille. Zij leidt na de eerste run. Door de mist wordt de tweede run donderdag geskied.

skiën

Lindsey Vonn had de koningin van deze Olympische Spelen moeten worden. De Amerikaanse droomde stiekem van vijf gouden medailles, maar na vier van de vijf onderdelen moet ze het stellen met een gouden en een bronzen exemplaar.

Belga

In de reuzenslalom, niet het beste onderdeel van Vonn, dreef ze zichzelf tot het uiterste. Ze zette de beste tussentijden neer, maar ze nam te veel risico's en verloor in het middengedeelte de controle.

Vonn viel hard op haar heup en vloog de veiligheidsnetten in. Vooral haar rechterhand was er slecht aan toe. "Ik leek wel een pretzel. Helemaal in elkaar gedraaid", kon Vonn (foto) er nog om lachen. Uit een scan bleek dat ze haar rechterpink gebroken heeft, maar dat belet haar niet om vrijdag deel te nemen aan de afsluitende slalom.

De crash van Vonn was ook slecht nieuws voor haar landgenote Julia Mancuso. De titelverdedigster moest halfweg haar afdaling stoppen en terugkeren. Pas veel later, toen de sneeuw een pak slechter was, mocht ze haar eerste run afwerken. Ze werd teleurstellend 18e.

De Oostenrijkse Elisabeth Görgl heeft de beste papieren na de eerste run. Ze heeft wel maar een kleine voorsprong op de Française Taïna Barioz. De Oostenrijkse Kathrin Zettel staat derde. De tweede run, die normaal ook gepland was voor woensdag, wordt door de dichte mist naar donderdag verschoven.