Brecel: "Ik ben niet arrogant, ik heb gewoon veel zelfvertrouwen"

do 31/08/2017 - 07:30 Luca Brecel heeft zich door toernooiwinst op een rankingtoernooi in China in de snookergeschiedenis gepot. Hoe kijkt de 22-jarige een week later terug op zijn prestatie? En hoe verklaart hij dat nu wel is gelukt wat de voorbije jaren niet lukte. "Ik miste vooral ervaring."

"Ik was nu pas klaar om te winnen"

"Ik heb er altijd in geloofd dat ik toernooien zou kunnen winnen", zegt Luca Brecel, die heel even weer in België is en voor die gelegenheid de pers te woord stond in het stadhuis van Lommel.

"Maar het is heel moeilijk om je volledig op je sport te focussen als je jong bent. Naarmate je ouder wordt, verandert er zoveel aan je denken. Nu pas was ik klaar om te winnen."

"Vroeger was ik misschien iets te snel tevreden als ik een goeie prestatie had geleverd of de kwartfinales had bereikt. Ik heb het ook heel lang heel moeilijk gehad. Als 16-jarige elke week naar Engeland reizen om er daar telkens in de eerste ronde uit te liggen..."

"Ik ben een compleet andere speler dan 5 jaar geleden"

"Uiteindelijk ben ik door die moeilijke periode heen geraakt. Ik leef nu ook meer voor mijn sport, in die zin dat ik nu al eens naar een snookermatch kijk als ik thuis ben. Vroeger zou ik eerder naar een voetbalmatch gekeken hebben. Ik was meer met allerlei andere dingen bezig."

Vorige maand heb ik nog een bericht gestuurd naar mijn manager: "Dit seizoen win ik 100% zeker een toernooi."
Luca Brecel

"Zo leer je ook elke dag bij. Als je later dan aan de tafel staat en je komt een gelijkaardige situatie tegen, dan heb je een flashback naar hoe het vorige keer verkeerd ging."

"Dat is immers wat ik het meeste miste om een toernooi te winnen: ervaring. Ik ben nu een compleet andere speler dan 5 jaar geleden."

Toch heeft Brecel nooit getwijfeld aan zichzelf. "Ik heb altijd een heel hoge dosis vertrouwen in mezelf gehad. De mensen verwarren dat wel eens met arrogantie, maar ik ben allesbehalve arrogant. Ik ben juist altijd heel nederig."

"Vorige maand heb ik nog een bericht gestuurd naar mijn manager: "Dit seizoen win ik 100 procent zeker een toernooi." En dat is gelukt."

"Ticketverkoop voor Lommel zal de hoogte ingeschoten zijn"

Luca Brecel zal de komende maanden en jaren wel moeten bevestigen dat hij geen eendagsvlieg is. "Maar dat komt wel goed. Ik heb al weer zin om te trainen, spelen en winnen. Al blijft toernooien winnen nog altijd even moeilijk als daarvoor."

Als Brecel er een volgend toernooi zou mogen uitkiezen, zou dat wel eens de European Masters in Lommel (2-8 oktober) kunnen zijn. "Voor het eerst in 23 jaar is er weer een rankingtoernooi in België", zegt de Limburger. "De ticketverkoop zal na mijn zege in China wel de lucht ingeschoten zijn. Hopelijk kan ik de fans iets bieden."

"Een aantal spelers zijn bij mij al komen polsen hoe ze het best tot hier geraken met het vliegtuig. Ik heb hen gezegd dat ze op Amsterdam moeten vliegen. Dan zijn ze al vermoeid als ze hier toekomen", lacht Brecel.

???media.video.type.mz_vod???